Яке сьогодні свято 1 жовтня / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Православна церква України 1 жовтня за новим стилем відзначає велике православне свято Покрову Пресвятої Богородиці. Свято присвячене подіям в Константинополі в 910 році. Тоді до міста підступали ворожі війська, а його жителі зібралися в храмі для загальної молитви. Перед віруючими з'явилася Богородиця і вкрила їх своїм головним убором (омофором), завдяки чому всі люди врятувалися.

Покрова завжди була особливим святом для наших предків. Українці дуже поважали цю дату і відзначали її з великим розмахом. З великою повагою до Покрові ставилися козаки Запорізької Січі. Не дарма на Покрову в Україні відзначають День козацтва та День захисників України.

До Покрови наші предки намагалися закінчити будь-яку роботу на полі і городі, щоб повністю присвятити свято сім'ї і богослужінню. Працювати в це народне свято вважалося гріхом. В останній раз випускали на випас домашню худобу і останній раз збирали гриби в лісі.

Відео дня

За давніми звичаями на Покрову Пресвятої Богородиці закінчувався період весіль і сватань. Починалася пора весільних гулянь - у селах відзначати весілля могли щодня до кінця жовтня. Період вважався вдалим для святкування, оскільки льохи були повні овочів і м'яса. У дівчат з Покрови починався період вечорниць.

За старим стилем церква в цей день вшановувала пам'ять святої мучениці Аріадни. Наші предки в народне свято 1 жовтня збирали і сушили ягоди шипшини. Вірили, що чай з шипшини в цю дату принесе міцне здоров'я і захистить від хвороб до кінця року. Жінки молилися святій Аріні про злагоду в сім'ї.

1 жовтня - знак Зодіаку

Народжені 1 жовтня люди за знаком Зодіаку - Терези. За характером іменинники цього дня дуже незалежні і горді, не люблять залишатися в боргу. Ерудовані і можуть підтримати розмову майже на будь-яку тему, але про свої переживання розповідають рідко, оскільки не хочуть турбувати близьких. Дуже віддані родині і друзям. Люблять подорожувати. Ніколи не сидять без діла.

1 жовтня свято Україна / фото Annika Bitter / Pixabay

Що не можна робити 1 жовтня

На Покрову, як і на будь-яке інше велике церковне свято, не можна займатися важкою фізичною працею, прибиранням, пранням, рукоділлям.

Не можна давати і брати гроші в борг, інакше надовго залишитеся в боржниках.

Не варто пити алкоголь в цей день окрім вина для причастя.

За давніми звичаями образи, нанесені 1 жовтня, ніколи не забуваються і впливають на подальше спілкування. Тому в цю дату краще не ображати знайомих і ні з ким не сваритися.

Не можна стригти волосся сьогодні, щоб не вкоротити собі роки життя. Також в цю дату не можна стригти волосся на дітях.

Прикмети погоди 1 жовтня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Який день сьогодні, такою буде погода в жовтні.
  • У лісі вродило багато білих грибів - до хорошого врожаю в наступному році.
  • Береза вже повністю пожовкла - до ранньої зими.
  • Холодний і швидкий вітер в цей день віщує тривале похолодання.
  • Якщо бур'яни виросли дуже високими, то взимку випаде багато снігу.
  • Східний вітер подув - до сухого жовтня.
  • Якщо пішов дощ, то восени часто будуть дощі.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: