Яке сьогодні свято 11 червня / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Православна церква України 11 червня за новим стилем вшановує пам'ять апостолів від сімдесяти Варфоломія і Варнави, а також ікони Богоматері "Милостива". За старим стилем у свято вшановували двох мучениць Феодосію Тирську і Феодосію Константинопольську.

У народне свято 11 червня люди збирали сезонні ягоди - полуницю, суницю, ранню вишню. З них готували випічку, вареники та домашню консервацію, а також їли сирими. Згідно з віруваннями, ягоди сьогодні стають удвічі кориснішими, тож для міцного здоров'я потрібно з'їсти хоча б жменю.

Цього дня на полі та в лісі не збирали жодні трави та дикорослі квіти. За народними віруваннями, у свято 11 червня нечисть ходить по землі і перетворює цілющі рослини на отруйні.

Відео дня

Сьогоднішній день вважається вдалим для догляду за домашньою худобою, випасу, збору яєць, купівлі дитинчат. Селяни цього дня годували тварин домашнім пічним хлібом, щоб підвищити їхню плодючість і поліпшити врожайність рослин.

Дівчата в це народне свято збиралися з подругами і ворожили на долю, бажання і суджених. Ворожіння цього дня вважаються такими ж точними, як на Івана Купала.

11 червня - знак Зодіаку

Народжений 11 червня за знаком Зодіаку - Близнюки. Іменинники цього дня за характером цілеспрямовані, відповідальні, практичні. Вони не тікають від відповідальності і не бояться труднощів. У складних ситуаціях вміють зберігати холоднокровність. Народжені 11 червня люди суворі до себе і рідко бувають задоволені досягнутим результатом.

11 червня свято Україна / фото Jill Wellington, Pixabay

Що не можна робити 11 червня

Не можна цього дня збирати трави і рослини, що ростуть із землі, ходити босоніж по траві, а також рвати дикі квіти і ламати гілки, смітити і загалом нешанобливо ставитися до природи.

Не варто сьогодні займатися важкою фізичною працею, ремонтом і будівництвом, лагодити інструменти, піднімати важкі речі. Результат таких робіт буде незадовільним, а здоров'я погіршиться.

Не можна сьогодні сваритися з рідними, доводити свою правоту, згадувати минулі образи, інакше стосунки надовго зіпсуються.

Матюкатися сьогодні - до проблем зі здоров'ям.

Не можна лаяти тварин, кричати на них, грубо і жорстоко поводитися. До такої людини її грубість повернеться бумерангом.

Прикмети погоди 11 червня

Існують такі прикмети про погоду цього дня:

  • Жито пишно цвіте - до великого врожаю зерна.
  • Якщо день вологий, то в лісі можна знайти багато грибів.
  • Пройшов дощ із грозою - негода затримається надовго.
  • Бджоли не вилітають збирати нектар - скоро піде дощ.
  • Ніч із 10 на 11 число тепла - до багатого врожаю овочів і фруктів цього року.
  • Ранковий туман або сильна роса віщують спекотний, сонячний день.

Важливо зазначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: