Яке сьогодні свято 11 вересня / фото ua.depositphotos.com

Православна церква України 11 вересня згадує святу Феодору Олександрійську. В молодості вона зрадила своєму чоловікові, але потім розкаялася в своєму гріху і добровільно пішла в монастир, присвятивши решту життя Богу.

У цей день в давні часи часто наступало бабине літо. На вулиці було тепло, але недостатньо жарко для того, щоб засох бруд після вересневих дощів. Дорога перетворювалася в непрохідну сльоту, і наші предки в народне свято 11 вересня не їздили далеко від будинку, щоб не загрузнути в багнюці.

Вважається, що до Дня Федори всі овочі та зернові з полів і городів повинні бути повністю прибрані. День вважається вдалим для посіву озимих культур. Господині в цю дату готували страви з капусти - борщ, пиріжки, вареники, салати. На вечерю запрошували друзів і кумів. Такі посиденьки називали Федорини вечірки.

Відео дня

За старим стилем в цей день церква відзначала Усікновення голови Іоанна Предтечі і згадувала страту пророка Іоанна Хрестителя за указом падчерки царя Ірода. Цей день відомий також як Головосічення і вважається святом через те, що в цей день не працюють.

У це народне свято наші предки тримали строгий одноденний піст і їли тільки пісну їжу. Це була данина поваги Іоанну Пророку, який за життя багато років постив у пустелі. Також у свято 11 вересня прибирали ріпу і збирали коріння, викопували пізню картоплю.

11 вересня - знак зодіаку

Народжена 11 вересня людина за знаком Зодіаку - Діва. Іменинники цього дня мають хорошу інтуїцію і розвинену уяву. Вони дуже енергійні і непосидючі. Пишаються своїми досягненнями і люблять прихвастнути, але в цілому є добродушними і щедрими людьми. Вони мають талант до винахідництва та науки.

11 вересня свято Україна / фото rihaij / Pixabay

Що не можна робити 11 вересня

В Усікновення глави Іоанна Предтечі здавна є "народні" заборони, які забороняють в цей день імітувати відрізання голови Іоанна. За давніми віруваннями, в це свято категорично заборонено розрізати ножем круглі предмети, такі як помідори і капусту. Наші предки вважали, що з розрізаної капусти в цей день може піти кров, а на грішника обрушаться біди.

Також люди вірили, що в цей день взагалі не можна брати в руки гострі предмети, такі як ножі, ножиці, лопати, серпи і сокири, а також не можна вишивати і в'язати. Якщо 11 вересня вколотися або поранитися, то рана буде довго гоїтися.

Варто відзначити, що ці заборони з точки зору церкви вважаються язичницькими забобонами. За словами священиків в це свято можна різати що завгодно, а не можна лише лихословити, заздрити і займатися важкою фізичною працею, як і в будь-яке інше свято.

У Федорин день за давніми прикметами не можна мити голову, піднімати предмети з землі, вести порожні розмови і фарбувати губи. Також в це свято не варто нікому брехати, інакше обман швидко розкриється.

Прикмети погоди 11 вересня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Якщо бджоли закладають льоток у вулику, то осінь буде теплою і з затяжним бабиним літом.
  • Бджоли ще літають над клумбами і полями - до пізньої зими.
  • На полі з озимими вже з'явилися перші паростки - до хорошого врожаю в наступному році.
  • Журавлі полетіли на зимівлю - до ранньої зими.
  • Якщо птахи відновили спів, то погода скоро зіпсується.
  • Багато жолудів на дубі - до сніжного грудня.
  • Якщо давно не було дощу, але на землі повзають дощові черв'яки, то варто очікувати опадів.
  • Ранковий туман 11 вересня віщує спекотну погоду.
  • Якщо голосно гримить грім, то осінь буде теплою.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: