Яке сьогодні свято 14 червня / фото Alexа, Pixabay

14 червня церква вшановує пам'ять святих мучеників Харитона, Валеріана і Устина. За старим стилем (юліанським календарем) в цей день відзначається 1 червня - перший день літа. Наші предки помічали, що в цю дату на землі з'являються метелики, сонечка і коники. Чим більше комах бачили на вулиці в цей день, тим більш благополучним і врожайним, як вважалося, буде літо.

Сьогоднішній народне свято вважається вкрай вдалим для посіву вівса і гречки. Ці культури будуть мало хворіти і дадуть багатий урожай, якщо посадити їх сьогодні.

Народне свято сьогодні, 14 червня, отримало назву Устин - брусничні губи. День вважається дуже вдалим для збору молодої суниці і полуниці, приготування заготовок на зиму і свіжих страв з ягід. Також наші предки в Устинів день збирали лікарські трави і засушували під сонцем.

Відео дня

Народжені 14 червня люди дуже непосидючі і не можуть сидіти без діла. У них сильно розвинені лідерські якості. Вони не люблять приймати допомогу і полюбляють робити все самі, навіть якщо дуже втомлюються. Заводять сім'ю і будують власний будинок в пізньому віці.

Що не можна робити 14 червня

Якщо в день Устина збираєте прянощі або цілющі трави, то рослини не можна виривати з коренем. Також не можна в цей день викопувати картоплю, хрін, буряк та інші коріння рослин.

Важлива заборона, що не можна робити в Устинів день, стосується парканів. Не можна встановлювати, лагодити і фарбувати паркани в цей день.

У свято 14 червня не можна ігнорувати чужі прохання про допомогу і відмовляти в милостині нужденним.

Свято 14 червня не підходить для неробства, ліні і сну до обіду. Хто буде ухилятися від роботи сьогодні, тому по життю не буде везти.

По можливості в цю дату не можна запрошувати додому незнайомців, а також ходити на побачення з незнайомими людьми.

Прикмети погоди 14 червня 

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Похмурий ранок в цей день віщує багатий урожай зернових культур.
  • Якщо небо похмуре, але квітки розкриті, до дощу не буде.
  • Якщо день вітряний, то залишок червня також буде вітряним.
  • Качки розкричалися - до дощової погоди.
  • Якщо мурахи не відходять далеко від мурашника, то погода скоро зіпсується.
  • Сонця цілий день не видно - до частих дощів у червні.
  • Якщо вже зацвіла малина, то літо буде спекотним, а осінь - пізньою.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: