Яке сьогодні свято 18 вересня / фото ua.depositphotos.com

Православна церква України 18 вересня вшановує святу праведницю Аріадну і грузинську ікону Богоматері "Цілителька". За старим стилем церква в цей день шанувала святих Захарія і Єлизавету, батьків Іоанна Хрестителя.

Наші предки в народне свято 18 вересня збирали шипшину. Вірили, що зібрані в день Аріни ягоди особливо корисні і довго зберігаються. За давнім звичаєм трохи ягід обов'язково потрібно було залишити на кущі, щоб птахи могли поживитися. Шипшину потрібно було зірвати до перших заморозків, інакше вона втратить корисні властивості.

Після збору шипшини ягоди засушували і зберігали в полотняних мішках. Вони вважалися природними ліками від будь-яких хвороб, чай із шипшини називали еліксиром довголіття.

Відео дня

У свято 18 жовтня наші предки спостерігали за відльотом журавлів на зимівлю.

Жінки в це народне свято влаштовували посиденьки, на яких разом робили заготовки на зиму. Дуже популярною в Київській Русі була квашена капуста, яку готували в дубових бочках. 

Святим Захарію і Єлизаветі в цей день бездітні пари молилися про народження первістка, а батьки - про ще одну дитину. Вважалося, що молитва цим святим допомагає навіть в безнадійних випадках.

В цілому це народне свято вважалося небезпечним через підвищений шанс підхопити кумоху, тобто лихоманку. Наші предки уявляли хвороби як злих духів, які бродять по лісах і полях, тому в цю дату намагалися не йти далеко від дому.

18 вересня - знак Зодіаку

Народженна 18 вересня людина за знаком Зодіаку - Діва. Іменинники цього дня за характером вибухові. Вони легко ображаються і швидко розбурхуються, але так само швидко заспокоюються. Їм часто буває нудно, а побут їх пригнічує. На роботі їх цінують як креативних працівників з сильними лідерськими якостями. Іменинники 18 вересня мають сильне здоров'я.

18 вересня свято в Україні / фото УНІАН

Що не можна робити 18 вересня

У цей день не можна гуляти в лісі і в полі - підвищується ризик підхопити хворобу в таких місцях.

Свята Аріадна цінує благочестивих і скромних людей. У цей день не можна хвалитися своїми досягненнями і добрими справами, фінансовим становищем, проявляти зарозумілість до знайомих людей. Також в молитві до Господа не можна просити більше, ніж вам необхідно.

У цей день батькам не можна бити і ображати дітей, кричати на них, інакше відносини з дитиною в майбутньому зіпсуються. 

Прикмети погоди 18 вересня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Якщо в ясний день худоба почала ховатися під дах і йти з поля, то скоро настане негода.
  • На горобині листя вже пожовкло - до короткої осені і ранньої зими.
  • Якщо рано вранці до сходу сонця хмари червоного кольору, то скоро погода зіпсується.
  • На цибулинах мало лушпиння - до м'якої зими.
  • Якщо шипшина ще не повністю дозріла, то попереду ще буде бабине літо.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: