Яке сьогодні свято 21 грудня / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Православна церква України 21 грудня за новим стилем згадує мученицю Юліанію і ще 500 чоловіків і 130 жінок, які постраждали за віру в Нікомидії. Також в цей день вшановують Київського митрополита і чудотворця Петра.

У народне свято 21 грудня наші предки перераховували запаси дров, продовольства і консервації. У народі ця дата була відома як Петро-напівкорм, оскільки до цього періоду вже з'їдалася половина всіх зимових запасів. Якщо в льохах і коморах вже залишалося мало продуктів і зерна, то намагалися докупити потрібне продовольство або більше економити.

Також льохи в цей день перевіряли на наявність мишей та інших шкідників, які люблять зимувати в мішках з зерном. Щоб відлякати гризунів, приміщення обкурювали димом тютюну або полину. На стіні льоху вішали срібний хрест.

Відео дня

Також в це народне свято продовжували готуватися до Різдва: прибиралися в будинку, мили вікна, різали курей і свиней і готували м'ясні страви. Для близьких і для дітей купували подарунки на ярмарках. До утворення Радянського Союзу ялинку українці ставили і прикрашали до Різдва.

За старим стилем 21 грудня вшановують святого Патапія Фівського і мученицю Анфісу Римську. Свята Анфіса вважається покровителькою рукоділля. У народне свято 21 грудня жінки шили одяг, ткали килими, в'язали теплі речі. Дівчата вишивали весільний рушник на своє майбутнє весілля. У давні часи вважалося, що кожна Українка повинна вміти шити, інакше її вважатимуть поганою господинею.

21 грудня - вдалий день для ритуалів, змов, зняття порчі і будь-яких магічних обрядів. Але варто пам'ятати, що церква несхвально ставиться до таких занять.

21 грудня - знак Зодіаку

Народжена 21 грудня людина за знаком Зодіаку за різними версіями буде Стрільцем або Козерогом. За характером народжені 21 грудня люди рішучі, активні і нетерплячі. Їм важко всидіти на місці. Вони швидко закохуються, але можуть так само швидко охолонути до людини, тому для них характерні часті закоханості і розлучення. У них сильне почуття справедливості.

Свято 21 грудня Україна / фото УНІАН

Що не можна робити 21 грудня

Заборонено в цей день пліткувати, розповідати чужі секрети, підслуховувати розмови.

Не можна в цей день жорстоко поводитися з тваринами, бити і кричати на них, проганяти з двору. Також не варто сідлати коня.

21 грудня не давайте обіцянок, якщо не впевнені, що зможете їх виконати.

Не можна стригтися, інакше нашкодите волоссю.

Важка фізична робота 21 грудня під забороною, оскільки може нашкодити здоров'ю.

Прикмети погоди 21 грудня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Снігопад 21 грудня обіцяє дощове літо.
  • Багато снігу випало - до хорошого врожаю.
  • Якщо в цей день на землі немає снігу, то наступне літо не буде врожайним.
  • У лісі відлуння далеко чутно - до морозів.
  • Чим яскравіше зірки вночі сяють, тим холодніше буде залишок грудня.
  • Синиці голосно співають - скоро морози посиляться.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: