Яке сьогодні свято 22 квітня / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Православна церква України 22 квітня за новим стилем вшановує пам'ять преподобного Феодора Сикеота, апостолів від сімдесяти Луки, Нафанаїла і Климента та преподобного Віталія. За старим стилем у свято сьогодні вшановують преподобномученика Вадима.

Наші пращури в Луків день вшановували цибулі. Дату присвячували посадці овоча і вірили, що він обов'язково приживеться і дасть багатий урожай. Для міцного здоров'я в це народне свято варто зробити кілька укусів цибулини. А лушпиння овоча селяни використовували для удобрення ділянки.

Крім цибулі в свято 22 квітня дуже корисною вважається джерельна вода. У цю дату люди вмивалися водою з ключа для міцного здоров'я і красивої шкіри. Не забували також витирати обличчя дітям. Також джерельною водою поливали посіви, щоб був хороший урожай.

Відео дня

У народне свято 22 квітня люди не їздили далеко від дому, оскільки через непередбачувану погоду та розлив річок дороги ставали небезпечними. Тому дата вважається нещасливою для подорожей.

Українці з сьогоднішньої дати починали висаджувати яблуні та груші.

22 квітня - знак Зодіаку

Народжена сьогодні людина за знаком Зодіаку - Телець. Іменинники цього дня за характером цілеспрямовані, діяльні, постійно перебувають у русі. Вони не можуть довго сидіти без діла і вирізняються нетерплячістю. У спілкуванні часто бувають примхливими й образливими, але легко визнають свою неправоту. В улюбленій справі вони проявляють велику старанність і справжній професіоналізм.

22 квітня свято України / фото pixabay.com

Що не можна робити 22 квітня

Не можна цього дня нешанобливо ставитися до води - кричати і лаятися біля річок, зливати відходи, смітити біля водойм. Також заборонена риболовля, оскільки у риб триває нерест.

Вагітним не можна стригти волосся і нігті.

Якщо в господарстві народилися телята, поросята, ягнята та інші дитинчата тварин, то їх до місячного віку не варто показувати стороннім.

Не можна ходити в дикі, віддалені від людства місця, гуляти в лісі. Наприкінці квітня лісові тварини через появу потомства стають особливо агресивними.

Не варто сьогодні допускати вдома безлад, розкидати речі, залишати немитий посуд.

Прикмети погоди 22 квітня

Існують такі прикмети про погоду цього дня:

  • Із берези тече багато соку - до дощового літа.
  • Зозуля кує - більше морозів не буде.
  • Кульбаби розцвіли - настала справжня весна.
  • Ранковий туман обіцяє хороший урожай цього року.
  • День випав на спадний місяць - посіви овочів краще відкласти на тиждень.
  • Якщо пройшла гроза, то влітку вродяться зернові.
  • Якщо протягом дня часто змінюється погода, то травень буде мінливим.

Важливо зазначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: