Яке сьогодні свято 25 вересня / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Православна церква України 25 вересня вшановує пам'ять преподобної Єфросинії Олександрійської та преподобного Сергія, чудотворця всієї Київської Русі. За старим стилем церква в цей день згадувала італійського священномученика Автонома. 

У минулі часи це народне свято називали Сергій Капусник. У цю дату збирали капустяні качани і готували страви з капусти. Найулюбленішими капустяними стравами в українців були голубці та борщ. Залишки капусти наші предки квасили в бочках. При квашенні додавали ягоди брусниці або журавлини. У кожної сім'ї був свій рецепт квашення.

Також у свято 25 вересня наші предки різали курей для особистого вживання і на продаж. Вважалося, що до цієї дати м'ясні кури вже достатньо виростають. А з яєчними курками господині проводили ритуал - збирали всі знесені в цей день яйця і варили їх. Вірили, що після такого обряду несучки будуть краще нестися.

Відео дня

За старим стилем народне свято 25 вересня називали Артамон Змійовик. За давніми звичаями в цей день зі своїх нір масово виповзають змії і перебираються в ліси до самої весни. Змії ставали більш агресивними і люто захищали своє потомство, тому наші предки 25 вересня побоювалися виходити на природу. Щоб змії не нашкодили худобі, тварин не виганяли на випас, а замикали в хліві.

Також в день Артамона наші предки збирали урожай калини і горобини. З ягід готували компоти і варення. Частину ягід залишали на дереві, щоб птахи могли поживитися. А ось зрубати горобину в цей день вважалося дуже поганою прикметою, яка обіцяє голод і мор худоби в сім'ї.

25 вересня - знак Зодіаку

Народжена 25 вересня людина за знаком Зодіаку - Терези. Іменинники цього дня за характером дуже талановиті і амбітні. Їм багато чого вдається з першої спроби. Вони мають талант до вирішення дуже важких проблем. Мають запальний характер, погано сприймають критику. Не люблять ризикувати.

25 вересня свято Україна / фото Csilla Ozsvath / Pixabay

Що не можна робити 25 вересня

Заборонено рубати дерева в цей день, а також обрізати гілки без необхідності.

У це свято не можна виходити в ліс, поле, на набережну без крайньої необхідності. При зустрічі зі змією не можна дивитися їй в очі і робити різкі рухи. Вбити змію в цей день - великий гріх.

У цей день не можна викидати скоринки хліба і хлібні крихти, інакше в будинку настане голод. Залишки хліба краще віддати птахам або додати в корм худобі.

25 вересня не можна нікому заздрити і шкодити через заздрість, інакше вам не вдасться досягти щастя.

Прикмети погоди 25 вересня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Якщо на вишні повністю опало листя, то зима в цьому році буде ранньою.
  • Комахи повністю пропали - до похолодання.
  • Дорога покрилася брудом і стала не проїзною - скоро почнуться дощі.
  • Цілий день йде дощ - до затяжної осені і теплого грудня.
  • Якщо день випав на зростаючий місяць, то осінь буде дощовою. 
  • Вранці на деревах випав іній - до холодної осені.
  • Багато жолудів на дубі - до сніжної і суворої зими.
  • Якщо прогримів грім, то скоро потеплішає.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: