Яке сьогодні свято 27 грудня / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Православна церква України 27 грудня за новим стилем вшановує пам'ять Стефана Первомученика, першого мученика-єврея, який був забитий камінням за віру в Христа. За старим стилем 27 грудня церква вшановувала пам'ять християнських мучеників Фірса, Левія і Калинника.

В українців 27 грудня починався період різдвяних святок, який закінчується на Водохореще. Протягом цього періоду українці бажали один одному щасливих зимових свят і достатку в домі.

У період святок люди не працювали - наступав короткочасних відпочинок від сільських робіт. У вільний час займалися ворожіннями, ходили в гості до рідних і хрещених, колядували і доїдали святкові страви (ковбаски, холодець, кутю).

Відео дня

Святого Стефана наші предки вважали покровителем великої худоби, особливо коней. У День святого Стефана наймали пастухів на наступний сільськогосподарський сезон. Хороші пастухи в Київській Русі дуже цінувалися, їх пригощали і дарували подарунки. В цілому в цю дату часто наймали і звільняли працівників за наймом.

У народне свято 27 грудня доглядали за кіньми, давали їм частування, розчісували гриву і міняли підкови. Також в це народне свято коней, корів і баранів поїли водою з корита, в яке кидали срібний предмет. Власники худоби вірили, що це вбереже тварин від захворювань і нечисті.

За давніми прикметами, в свято 27 грудня важливо дотримуватися чистого в будинку, і самим ходити в чистому одязі і з чистим тілом. У цей день намагалися сходити в баню і частіше вмиватися протягом дня. 

 27 грудня - знак Зодіаку

Народжений 27 грудня людина за знаком Зодіаку - Козеріг. Іменинники цього дня мають високі вимоги до себе. За характером вони наполегливі, працьовиті, цілеспрямовані. Вони мають реалістичний погляд на життя. Зовні народжені 27 грудня люди здаються строгими і закритими, але насправді вони здатні на щиру доброту і турботу.

27 грудня свято Україна / фото Eckehard Jagdmann, Pixabay

Що не можна робити 27 грудня

У святочний період молоді українки займалися ворожіннями. Важливо пам'ятати, що церква не схвалює будь-які магічні ритуали.

Не можна ображати коней, собак та інших тварин, в тому числі і бездомних. Не варто підвищувати голос на них, проганяти і обзивати.

У день Стефана не можна ходити в брудному і зношеному одязі.

Не можна в цей день ходити з брудною головою і немитим тілом.

Викидати залишки їжі, хліба, куті не можна - згодуйте їх тваринам або птахам.

Прикмети погоди 27 грудня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Яка погода сьогодні, таким буде лютий.
  • Вдень з'явилися густі хмари синього кольору - до погіршення погоди.
  • Якщо протягом дня погода часто змінюється, то залишок зими буде мінливим.
  • Багато снігу випало - до хорошого врожаю озимих культур.
  • Якщо протягом дня змінилося напрямок вітру, то скоро потеплішає.
  • Хмари пливуть проти вітру - до снігопаду.
  • Якщо день видався теплим, то наступне літо буде спекотним.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: