Яке народне свято 27 жовтня / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Православна церква України 27 жовтня за новим стилем вшановує пам'ять ченця Києво-Печерської Лаври Нестора Літописця, автора багатьох історичних творів. У день його пам'яті Україна відзначає День української писемності та культури. За старим стилем 27 жовтня вшановують святу Параскеву Сербську.

У свято 27 жовтня в давні часи було прийнято давати зарок - обіцянку зробити якусь справу або допомогти комусь. Наші предки вірили, що якщо протягом доби виконати свою клятву, то свята Параскева виконає будь-яке бажання. А якщо зарок виконає хвора людина, а вранці наступного дня помолиться в церкві, то до неї прийде зцілення.

До цього народного свята намагалися завершити всі справи, виконати дані обіцянки і роздати борги. З клятвами в цей день були дуже обережними - не можна обіцяти те, що не вийде виконати. 

Відео дня

Народне свято 27 жовтня здавна вважається вдалим для рукоділля. Жінки в цей день ткали хустку або вишивали рушник. Роботу виконували в повній тиші і намагалися закінчити її за добу. Вірили, що якщо встигнути закінчити виріб, а на ранок освятити його в церкві, то свята Параскева П'ятниця виконає заповітне бажання.

Невдалою дата 27 жовтня вважається для подорожей і далеких поїздок. Пов'язане таке марновірство з тим, що в кінці жовтня в давні часи дороги покривалися брудом і ставали непрохідними. Вози в них грузли. Тому наші предки нікуди не їздили, поки не настане похолодання і бруд не замерзне.

27 жовтня - знак Зодіаку

Народжена 27 жовтня людина за знаком Зодіаку - Скорпіон. За характером іменинники цього дня дуже працьовиті і завзяті. Готові багато старатися, щоб досягти своїх цілей. Не люблять, коли з ними сперечаються. Дуже вперті, але знають про свої недоліки і помилки. У народжених 27 жовтня людей сильна воля.

27 жовтня свято Україна / фото PublicDomainPictures / Pixabay

Що не можна робити 27 жовтня

У цей день не варто займатися важкою фізичною працею.

За давніми віруваннями, вчинені 27 жовтня вчинки повернуться до людини бумерангом. Тому в таку дату не можна нікому мстити, здійснювати вчинки зі злого умислу і ображати інших людей.

Категорично заборонено 27 жовтня давати обіцянки, якщо не впевнені, що зможете їх виконати.

Не можна давати в борг гроші і предмети, інакше назад ви їх вже не отримаєте.

Великим гріхом в цей день вважається образити вагітну жінку або накричати на неї.

Прикмети погоди 27 жовтня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Якщо в цей день дороги покриті брудом і сльотою, то це хороша прикмета. Наступний рік буде врожайним.
  • Якщо на горобині багато ягід, то наступне літо буде дощовим.
  • Дерева і трава вкрилися інеєм - до заморозків.
  • Якщо випав перший сніг, то через 40 днів настане справжня зима.
  • Вночі зірки яскраво сяють - до морозів.
  • Качки і гуси все ще плавають у воді - похолодання настане нескоро.
  • Різко змінилося напрямок вітру - до дощового листопада.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: