Яке свято 20 січня / фото Pixabay

20 січня християни відзначають свято Собор Іоанна Предтечі або Іоанна Хрестителя. Іоанн Предтеча - це пророк, який передбачив народження Спасителя, а пізніше хрестив Ісуса. 

Наші предки вважали Іоанна покровителем сільського господарства. До цієї дати вже закінчувалися Водохресні морози, і наші предки з нетерпінням чекали початку сільськогосподарського сезону. 

Період з Хрещення до Масляної називався весільником. Наші предки в ці дні влаштовувалися багато весіль, адже до цього тривалий період одружуватися не дозволялося. Дівчата та юнаки в ці дні проводили багато часу разом, щоб знайти собі пару. Також цей період називався М'ясоїдом, оскільки в середині зими забивали багато птиці і домашньої худоби, і готували страви з їхнього м'яса.

Відео дня

20 січня можна випити з ранку трохи святої води, яку набрали на Водохреща. Вважалося, що після такої процедури день пройде вдало. У цю дату на столах стояла голодна кутя, яку доїдали з Хрещення. А домашній худобі і коням для міцного здоров'я сьогодні в їжу давали шматочки домашнього хліба.

Що не можна робити 20 січня

  1. У цей день не можна зловживати алкоголем, інакше весь рік будете без грошей.
  2. У цю дату не можна лаятися матом і сваритися з рідними.
  3. Невдалий день для посадки кімнатних рослин.

Прикмети погоди 20 січня

  • Яскраве сонце опівдні віщує ранню весну.
  • Якщо сніг йде весь день, то він буде йти до Масляної.
  • Ранковий туман в цей день віщує хороший урожай хліба.
  • Південний вітер в цей день віщує хороший урожай хліба.
  • Сніжна і похмура погода віщує затяжну зиму, але хороший урожай влітку.

Вас також можуть зацікавити новини: