Покровська поминальна субота / фото ua.depositphotos.com

Щорічно в жовтні церква відзначає Покров Пресвятої Богородиці - одне з найважливіших християнських свят. Найближчої до свята суботи церква влаштовує батьківський день, коли можна згадати покійних рідних та друзів. Цього року Покрову святкують у п'ятницю 14 жовтня, а батьківська субота випадає на 8 жовтня.

Що роблять у Покровську батьківську суботу

У Покровську батьківську суботу прийнято відвідувати храм і молитися за душі померлих рідних і друзів. Доречно також буде сходити на кладовище у цей день і прибрати могили рідних.

Спочатку покровська поминальна субота була встановлена в пам'ять про православних воїнів, загиблих за Батьківщину. Тому в цей день також можна помолитися за всіх українських військових, померлих на фронті. Помолитися за упокій їх душ допоможе молитва за воїнів України.

Відео дня

На Покровську батьківську суботу готують поминальний обід з куті та узвару. За народною традицією, за столом залишають порожні стільці за кількістю померлих близьких.

Що не можна робити на Покровську батьківську суботу

  • Піст в цей день не встановлений, тому харчових заборон немає. Однак пити алкоголь у поминальний день не варто. Особливо строго заборонено пити алкоголь на кладовищі - це великий гріх і язичницький звичай.
  • Не можна лаятися і лихословити.
  • Не можна відмовляти в допомозі людям в цей день.
  • Суворо заборонено ображати когось, мстити, розпускати злі плітки.
  • Заборонений займатися ворожінням і будь-якими окультними практиками.

Вас також можуть зацікавити новини: