Успіння Пресвятої Богородиці 2020 року - дата, історія свята / Караваджо, Успіння Діви Марії

Успіння Пресвятої Богородиці християни України відзначають цього року 15 і 28 серпня. Це свято католиків та православних присвячено згадці смерті або успіння Святої Матері. У серпні тисячі паломників вирушають до Єрусалиму, щоб вшанувати пам’ять Діви Марії.

На відміну від свята мучеників християнської церкви, свято на честь Діви Марії пізнішого богословського поглиблення у догмат воплочення для захисту від посягань єретиків та достоїнство Матері, що сталось у V столітті. Тільки тоді Церква звернула увагу на особистість Марії.

Читайте такожПреображення Господнє - коли відзначають свято

Відео дня

Дату було обрано невипадково, оскільки цей день пов’язаний з подіями, описаними у Біблії, коли Марія разом з Йосипом покидають стіни Назарета і йдуть до Віфлеєму. Втім, для них не було місця у готелі, і тому, коли син Божий народився, його поклали у ясла біля скоту.

Як святкують в Україні

Якщо 28 серпня припадає на середу або п’ятницю, українці зазвичай куштують рибу, коли ж на інші дні тижня – посту немає.

В Успіння є один день передсвята і дев’ять днів післясвята. У ці дні Церква виставляє у храмах чини Божої Матері та особливо піклуються про дотримання зачитування всіх молитов.

Під час великої хвали священники виходять до плащаниці Марії, кадять її та обносять навколо храму.

28 серпня православним християнам найкраще дотримуватися зразкового й тихого вшанування пам’яті Марії.