Як правильно купатися в Чистий четвер 2022 - все , що треба знати / Колаж УНІАН

21 квітня – найчистіше свято християнського 2022-го року. Це Чистий четвер 2022 – день очищення всього духовного і матеріального в православ'ї.

Про те, що можна робити на Чистий четвер – читайте в нашому матеріалі Чистий четвер 2022 - коли і як його потрібно відзначати. А зараз ми детально розберемося, в який час потрібно купатися в Чистий четвер, що при цьому треба говорити, чи можна стригтися в Чистий четвер – тобто загалом, як правильно купатися в Чистий четвер в 2022 році.

Як правильно митися в Чистий четвер 2022

Очищати тіло прийнято під проточною водою: в сучасних умовах це означає прийняти душ. Зробити це потрібно до сходу сонця. У 2022 році сонце в Чистий четвер піднімається о 04:50 за Києвом (якщо враховувати перехід на літній час 2022).

Відео дня

Будь-яка вода в Чистий четвер уважається освяченою Небесами – і тому, за повір'ям, змиває не тільки гріхи, а й усілякі біди з людини.

У той же час священики уточнюють: у релігії важлива не стільки форма обряду, скільки щирий намір людини. Без внутрішнього покаяння і нелицемірного бажання очиститися і стати кращим – не буде відпущення гріхів. Тому треба під час купання в Чистий четвер:

  • щиро молитися про прощення гріхів;
  • бажати стати кращим і праведнішим;
  • зосередитися на очищенні духовному, а не тіла.

У народу свої традиції:

  • щоб у сімейному бюджеті не було дірок, а тільки достаток – кожен член сім'ї повинен вмитися з таза, куди кинули монети і/або щось зі срібла;
  • для краси – у воду додають любисток;
  • для здоров'я – срібну прикрасу, що взяли в борг у сусідів.

Купатися прийнято стоячи. В ідеалі – холодною водою. Але якщо є проблеми зі здоров'ям, суглобами – можна і ванну прийняти. Вважається, що той, хто не скупався в Чистий четвер – прирік себе на дуже клопіткий, сварливий рік.

Сам дім після прибирання окроплюють святою водою. Деякі – ще й обкурюють ладаном або ж єлеєм.

Протягом усього дня під особливою забороною будь-які сварки. Стригтися можна – якщо робити це після відвідування церкви і молитви, а не замість духовних справ.

Молитва в Чистий четвер

Читати під час купання:

Які слова потрібно говорити в Чистий четвер / Колаж УНІАН

Католицький Чистий четвер

Цього року це 14 квітня.

Католики в це свято причащаються, освячують спеціальне масло – миро, а ввечері влаштовують обряд обмивання ніг. На найвищому рівні участь в обряді обмивання ніг бере сам Папа Римський.

Читайте також: