Церковне свято 18 листопада / depositphotos.com

Іона народився в Новгороді, був вихований чужими людьми після смерті батьків. Після досягнення зрілого віку, Іона оселився в пустелі, де його призначили ігуменом. У 1458 році його обрали в єпископи за те, що він однаково добре ставився до всіх і людей і допомагав їм, незалежно від соціального стану.

Одного разу Іона вберіг князя Василя, який приїхав до Новгорода, щоб вклонитися святим місцям. Городяни хотіли вбити його, але єпископ переконав народ. Святитель Іона користувався повагою у багатьох князів, при ньому не було воєн і чвар. Коли почалася епідемія, хресний хід, здійснений Іоною, допоміг усунути її. Помер іона в глибокій старості.

Православне свято 18 листопада - день пам'яті мучеників Галактіона і Епістіми

Галактіон і Епістіма були нареченим і нареченою. Після того, як їх заручили, батьки дівчини дивувалися, чому Галактіон не бажає близькості зі своєю дружиною. Він відповідав, що так буде, поки Епістима не звернеться в християнство. Дівчина послухала чоловіка і хрестилася.

Відео дня

Також Епістима залишилася дівою, щоб зберегти себе заради Господа. Закохані роздали весь свій маєток і оселилися в монастирі. Коли правитель Декій влаштував гоніння на християн, Галактіон і Епістима потрапили до нього на суд. Їх роздягли і стали мучити, але дівчина не бажала бути оголеною.

Вона молилася про те, щоб кати осліпли - Христос почув її. Потім мучителі почали просити про зцілення, Спаситель вилікував їх, тоді багато хто з язичників увірував в Бога. Але правитель не піддався - продовжував мучити святих, тому вони і померли.

Прикмети 18 листопада

Народні прикмети сьогодні / фото УНІАН
  • снігопад сьогодні - зима буде сніжною і холодною;
  • з'явився іній на гілках - до довгого зимового періоду;
  • виявили під порогом чужий віник - на вас навели порчу;
  • північний вітер при низькій температурі - до похолодання.

Що сьогодні не можна робити

Згідно з повір'ями, в цей день краще не укладати важливих угод і не приймати серйозних рішень - нічого із задуманого не здійсниться. Наші предки вірили, що диявол може вкрасти ваш підпис, тому 18 листопада краще на документах не розписуватися.

Що можна робити 18 листопада

У стародавні часи дівчата здійснювали різні обряди, щоб залучити судженого. Вони кидали на землю монетки і говорили:

Дрібниця розсипаю, в свій будинок женихів зазиваю. Багато монеток на землі, не буде відбою від женихів мені.

Вірили, що такий ритуал допоможе швидше зустріти чоловіка.

Крім того, сьогодні можна поворожити на майбутнього нареченого. Для цього потрібно пізно вночі сісти біля вікна і сказати: "Суджений-ряджений, повз вікна проїжджай". Якщо проїде машина або пройде людина, значить, чоловік попадеться багатий і щедрий. Якщо ж нікого за вікном не буде, значить, жити вам з бідною людиною.

Вас также могут заинтересовать новости: