Церковне свято 19 лютого / depositphotos.com

Відомо, що святий Вукол з дитинства відрізнявся любов'ю до богослужіння і цнотливості, володів незлобним характером. Подорослішавши, за праці свої був поставлений Іоанном Богословом в єпископи смирнської церкви. За своє життя здійснив безліч подвигів і звернув в християнство велику кількість язичників.

На честь пам'яті святого сьогодні відзначається народне свято 19 лютого  - Вукол-телятник.

Православне свято 19 лютого - день пам'яті святителя Фотія

Святий Фотій жив в IX столітті, перебував у спорідненості з імператорським будинком, спочатку був першим секретарем сенату. Був дуже освіченою людиною: знав філософію, історію, математику, уславився, як великий богослов. Фотія обтяжувала слава, але, коли йому запропонували посаду патріарха, святий не відмовився. 

Відео дня

Будучи константинопольським патріархом, Фотій врятував Схід від панування пап, боровся з їх відступами від стародавнього православ'я. Його кілька разів ув'язнювали в темницю і позбавляли престолу, в одному з ув'язнень відібрали навіть книги. Незважаючи на безліч позбавлень, саме при святому Фотії болгарський князь разом зі своїм народом прийняли християнство. Відомо, що помер Фотій у монастирі.

Прикмети 19 лютого

Народні прикмети сьогодні / REUTERS
  • морози в цей день - літо виявиться сухим і жарким;
  • відлига 19 лютого - корови будуть погано доїтися;
  • птахи сідають на верхівки дерев - до потепління.

Згідно з народними повір'ями, сон, який приснився в ніч з 18 на 19 лютого, виповниться протягом 8 днів.

Що сьогодні не можна робити

Наші предки вірили, що в цей день ні в якому разі не можна давати в борг - ні гроші, ні речі. Якщо проігнорувати прикмету - накликаєте на себе нещастя. 19 лютого - небезпечна дата, легко можна наврочити людині, тому, якщо ви не хочете такого "щастя" для себе - носіть оберіг.

Що можна робити 19 лютого

Жінки в цей день повинні займатися будинком - прибирати, прати і готувати. У давнину господині варили особливу кашу на молоці і читали змови на здоров'я і щастя. Один з них звучить так:

Да встанет раб Божий (имя) раненько и омоется чистой травицей сие тело. Да так, что потечет водица на пол, так устенет с собою это лихо больное, да вонь зловонную. Иголками по телу вокруг да около, защита по телу крестом да водицей, хлебушком по темени. Водица смоет раб (имя) всю нечесть темную, да отгонит хворь больную. Из кожи вон, из косточек прочь! Из волос моих и из ногтей моих – прочь! От тела моего чистого, на землицу черную. Отныне и вовек! Аминь.

Віруючим, особливо самотнім, можна помолитися святому Вуколу - християнська церква стверджує, що таким чином людина приверне свою любов.

Вас також можуть зацікавити новини: