Церковне свято 25 серпня / depositphotos.com

Мученики Фотій і Анікіта жили при імператорі Діоклетіані і постраждали під час гоніння на християн. Імператор поставив на міській площі знаряддя страт, щоб віруючі боялися його. У цей момент до нього прийшов Анікіта і сміливо сповідував християнство. 

Діоклетіан наказав мучити Анікіта, але будь-які спроби стратити віруючого терпіли нищівне фіаско. Фотій був родичем Анікіти, приєднався до нього, щоб також прославляти віру в Христа. Діоклетіан уклав святих в темницю, а після намагався стратити, але православні знову залишалися неушкоджені. Імператор наказав відправити їх в піч разом з дружинами і дітьми. Не чекаючи страти, християни увійшли туди самі і загинули з молитвою на устах.

У цей день також відзначається народне свято 25 серпня - Фотя-поветенный.

Відео дня

Яке сьогодні церковне свято - день пам'яті мученика Олександра

Олександр жив в III столітті, був освіченою людиною, але, виконуючи подвиг смирення, став продавати вугілля на міській площі і здаватися неосвіченим. Багато городян ставилися до нього з презирством, А Господь віддав Олександру за труди.

У місті помер єпископ. Вибирали розумного, багатого або знатного. Святий Григорій запропонував вибирати не за зовнішніми якостями, а за внутрішніми. Люди почали сміятися і запропонували вибрати вугільника Олександра, якщо Григорій хоче людину з добрим і чистим серцем. 

Святого привели до Григорія і той побачив, що перед ним непростий, хоч і бідно одягнений чоловік. Олександр розповів, що колись він був філософом, але прийняв подвиг смирення заради Христа. Почувши це, Григорій наказав одягнути Олександра в кращий одяг, а Рада вибрав його єпископом. Пізніше, за правління Діоклетіана, Олександра змушували зректися Христа, а за відмову спалили.

Прикмети 25 серпня

Прикмети погоди 25 серпня / ua.depositphotos.com
  • дощова погода - бабине літо буде коротким;
  • кішки вмиваються - до ясної і сонячної погоди;
  • з'явився іній - урожай озимих наступного року буде багатим;
  • вважається, що на Фотія опадає перше листя з клена.

Що сьогодні не можна робити

У цей день не рекомендується влаштовувати гучні бенкети. Також не варто лаятися - конфлікт затягнеться надовго. Якщо відпочиваєте на природі - не давайте дитині їжу через багаття, інакше виросте злодієм.

Що можна робити 25 серпня

Наші предки вірили, що на Фотія в нежитлових господарських приміщеннях пустує домовик. Тому потрібно було відкрити всі двері і вікна, окропити приміщення святою водою, але на горище не заходити.

З 25 серпня починає холоднішати, тому найкраще дістати теплі речі і підготувати до осені приміщення для худоби: законопатити щілини і застелити підлогу соломою.

Вас також можуть зацікавити новини: