Церковне свято 29 листопада / depositphotos.com

Євангеліст Матвій (Левій) був митарем - збирачем податей. Ісус зустрів його і сказав: "Йди за мною", тоді Левій став учнем Господа, проповідував у багатьох місцях. Саме він вважається автором "Євангелія від Матвія".

Одного разу зі своєю проповіддю приїхав в Ефіопію до одного з найстрашніших племен людожерів, зцілив дружину і дітей князя канібалів, зробив багато інших чудес. Спочатку князь поважав Матвія, але потім, за наполяганням злого духа, наказав мучити. Левія поклали на землю, прибивши руки і ноги цвяхами, засипали хмизом, облили смолою і підпалили.

Православне свято 29 листопада - день пам'яті Фульвіана

Фульвіан - той самий князь, який мучив Левія Матвія. Однак бачачи чудеса апостола, людожер увірував в Господа і у святому хрещенні прийняв ім'я Матвій. Після хрещення відмовився від влади, займався благодійністю і читав проповіді. Пізніше став священиком і єпископом у місті Мірменах.

Відео дня

Прикмети 29 листопада

Народні прикмети сьогодні / фото: ua.depositphotos.com
  • відлига на Матвія - зима настане нескоро;
  • пішов дощ - до теплого зимового періоду;
  • говорили з ким-небудь через поріг - посваріться скоро;
  • хмари спускаються низько - до сильних холодів.

Що сьогодні не можна робити

На Матвія не рекомендується купувати нові речі, так як обновка не принесе щастя або виявиться з недоліками - зламана або не підійде за розміром. Також краще утриматися від перерахунку грошей, особливо дрібних. Порушення заборони призведе до бідності та фінансової потреби в наступному році.

Що можна робити 29 листопада

Наші предки в цей день ходили до родичів і друзів, збиралися за столом і вели задушевні бесіди. Через те, що 28 листопада почався Різдвяний піст, люди готували тільки пісні страви. Слов'яни вірили, що якщо не нагодувати гостей як слід, то Матвій буде худим.

Перш, ніж йти в гості, потрібно було сходити до церкви і відстояти ранкову службу, а також помолитися святому за здоров'я і благополуччя для рідних.

Вас также могут заинтересовать новости: