Церковне свято 30 січня / depositphotos.com

Преподобний Антоній Димський народився і жив у Новгороді. Одного разу під час літургії він почув слова Христа, що запрошували слідувати за ним. Антоній залишив все мирське і оселився в обителі Варлаама на Хутині. Був пострижений в ченці, а після смерті Варлаама зайняв його місце та став настоятелем. 

Антоній не хотів слави і уваги, тому виїхав з обителі і оселився в печері на березі Димського озера. Незабаром до нього приєдналася братія і була заснована нова свята обитель. Помер Антоній в 1224 році, а через 100 років його мощі були знайдені нетлінними.

На честь пам'яті святого сьогодні відзначається народне свято 30 січня - Перезимник.

Відео дня

Православне свято 30 січня - день пам'яті Антонія Великого

Преподобний Антоній Великий жив в III-IV столітті і походив зі знатної благочестивої сім'ї. Батьки виховали його за законами Божими, тому з дитинства Антоній мріяв про духовне життя. Коли йому було 20, батьки померли, сестру він влаштував в інше житло і сам захотів залишити мирське життя.

Почувши голос Христа, що юнак повинен роздати все своє майно і слідувати за Господом, Антоній так і зробив. Поїхав в пустелю і оселився поруч зі старцем, недалеко від річки Ніл. Там багато років провів у пості, молитві та працях.

Через 20 років у Антонія вийшло досягти духовного просвітлення, тоді до нього стали приходити люди: одні хотіли отримати зцілення, порятунок, а інші - залишитися жити під настоятелем преподобного. 

Преподобний Антоній 85 років провів на самоті, керуючи скитальцями і допомагаючи їм знайти Господа в своїй душі. Тільки двічі він залишав пустелю, щоб боротися з гоніннями на християн. Помер у 356 році, вважається родоначальником чернечого пустельного життя.

Прикмети 30 січня

Народні прикмети сьогодні / фото УНІАН, Денис Прядко
  • сніг йде в цей день - весна настане пізно;
  • синиці щебечуть голосно з ранку - до похолодання;
  • Кріт виліз з нори - в травні вдарять холоди;
  • висять довгі бурульки - рік буде врожайним на коренеплоди.

Що сьогодні не можна робити

Згідно з народними повір'ями, 30 січня ні в якому разі не можна шити, прясти і в'язати - це призведе до хвороб рідних і дітей. Також не рекомендується готувати страви з бобів і сочевиці - накличете біду. 

Що можна робити 30 січня

Наші предки вірили, що ця дата ідеально підходить для зняття порчі. Для цього потрібно було провести межу серпом поперек стежки, що веде до будинку. Слов'яни вірили, що таким чином людина "відсікає" пристріт від свого житла.

30 січня господині пекли толокняні колобки, щоб захиститися від нечистої сили. Такою випічкою можна пригостити родичів, знайомих і сусідів.

Рецепт смачної випічки / Інфографіка УНІАН

Вас також можуть зацікавити новини: