Церковне свято 5 листопада / pixabay.com

Яків був сином обручника Пресвятої Богородиці, тому вважався братом Господнім. Все життя провів у подвигах: не їв м'яса, не стриг волосся, не ходив в баню. Увірував у Христа і став апостолом. Був першим єпископом в Єрусалимі. Апостола Якова шанували і поважали не тільки християни, а й юдеї.

Православне свято 5 листопада - день пам'яті преподобного Якова Боровицького

Якова прозвали Боровицьким після того, як його мощі з'явилися поблизу селища Боровичі і від них виходили багато чудес. Достеменно невідомо, ким був Яків і якими справами прославився. Мощі його припливли в труні на крижині навесні проти течії річки, а сам святий кілька разів був уві сні жителям селища.

Яке свято 5 листопада - день пам'яті святителя Ігнатія

Ігнатій походив з царського роду, в 15 років був ув'язнений в монастир імператором Левом Вірменином. Подвижницьке життя розвинуло в ньому характер і тягу до благочестя, незабаром Ігнатія зробили настоятелем обителі, а пізніше - патріархом. Святий повстав проти імператора, переконуючи його припинити розпусне життя. Правитель Ігнатія не послухав, а зненавидів, пославши на острів Теревинф. 

Відео дня

Городяни любили свого патріарха, тому вчинили бунт і домоглися справедливого суду над Ігнатієм. На суді його довго мучили і змушували зректися престолу, але святий мовчав. Тривало це п'ятнадцять днів. Коли імператором став Василь Македонянин, Ігнатій був відновлений на посаді патріарха і займав її ще десять років.

Прикмети 5 листопада

Народні прикмети сьогодні / фото УНІАН
  • ворони каркають недалеко від будинку - до негоди;
  • пішов сніг 5 листопада - зима буде сніжною і холодною;
  • дощ ллє - наступний рік виявиться врожайним;
  • не розрахувався з боргами до цього дня - не одружишся наступного року.

Що сьогодні не можна робити

Згідно з традиціями, в цей день небажано присвячувати себе іншим людям, краще зайнятися собою і своїми справами. Ні в якому разі не можна злитися і ображатися, також не рекомендується давати гроші в борг - вам їх не повернуть.

Що можна робити 5 листопада

Наші предки намагалися до цього дня заготовити, як можна більше дров. Вважалося, що їх велика кількість гарантує затишок і тепло всю зиму. Святий Яків здавна вважався покровителем чоловічої статі, тому 5 листопада можна поставити йому свічку і попросити про здоров'я і благополуччя для чоловіків.

Вас также могут заинтересовать новости: