Набуття глави Іоанна Предтечі 2022 / depositphotos.com

Іоанн Предтеча був великим пророком і найближчим родичем Ісуса Христа. Згідно з переказами, пророк був страчений - в цю дату віруючі відзначають День усікновення глави Іоанна Предтечі. Пізніше тричі відбулося набуття глави святого, цю подію за християнською традицією і відзначають православні.

УНІАН розповість, що можна робити 7 червня, а що не можна, і які існують повір'я в цей день.

Третє набуття глави Іоанна Предтечі - історія 

Після того, як Іоанну Предтечі відсікли голову, цариця Іродіада не дозволила поховати її разом з тілом, а сховала в своєму палаці. Служниця таємно винесла голову і поховала в лісі. Через деякий час, при будівництві церкви на тому місці, святиня була виявлена - це було перше набуття глави Іоанна Предтечі.

Відео дня

Другим набуттям називають подію, що сталася за часів правління царя Костянтина Великого в Єрусалимі. Знайшли її ченці, які приїхали в місто молитися Гробу Господньому.

Третє набуття глави Іоанна Предтечі пов'язано з Команами - в 850-му році патріарх під час молитви дізнався про реліквію і вказав на місце, де і була знайдена голова. Пізніше вона була перенесена до Константинополя.

Набуття глави Іоанна Предтечі 2022 - що можна робити

Традиції 7 червня / depositphotos.com

Люди в цей день моляться Іоанну Предтечі про позбавлення від хвороб, а також за здоров'я дітей. Також у святого можна попросити допомоги і сили духу перед якою-небудь важливою справою.

На Русі з цієї дати з'являлися "медвяні роси" - виділення на рослинах після комах. Вважалося, що такі "сліди" шкідливі для худоби - якщо речовини потрапляють в організм тварин, ті починають вмирати, тому люди різними способами боролися з мором худоби. З іншого боку, наявність "медв'яних ріс" була ознакою хорошого врожаю.

Набуття глави Іоанна Предтечі - що не можна робити

У це церковне свято категорично заборонено:

  • брати в руки гострі предмети, в тому числі голки, ножі, ножиці;
  • є з плоских тарілок і подавати на них їжу;
  • купувати і їсти продукти червоного кольору, особливо фрукти і овочі;
  • веселитися і влаштовувати галасливі свята.

Як і в будь-який інший день, сьогодні церква виступає проти лихослів'я, образ, жадібності і пліток. Краще провести 7 червня в молитві і благодійних справах.

Що просити у Іоанна Предтечі - молитви

Про що моляться Іоанну Предтечі / depositphotos.com

УНІАН пропонує кілька сильних молитов святому Іоанну Хрестителю.

Про заспокоєння душі

Крестителю Христов честный Предтече, крайний пророче, первый мучениче, постников и пустынников наставниче, чистоты учителю и ближний друже Христов! Тя молю, и тебе прибегая не отрини мене от твоего заступления, не остави мя падшего многими грехи; обнови душу мою покаянием, яко вторым крещением; очисти мя, грехи оскверненнаго, и понуди внити, иможе ничтоже скверно входит, в Царствие Небесное. Аминь

Про дітей

Крестителю Христов честный Предтече, крайний пророче, первый мучениче, постников и пустынников наставниче, чистоты учителю и ближний друже Христов! Тя молю, и тебе прибегая не отрини мене от твоего заступления, не остави мя падшего многими грехи; обнови душу мою покаянием, яко вторым крещением; очисти мя, грехи оскверненнаго, и понуди внити, иможе ничтоже скверно входит, в Царствие Небесное. Аминь.

Вас також можуть зацікавити новини: