Церковне свято 21 серпня / колаж УНІАН

21 серпня в церкві згадують чудотворця Мирона, Критського єпископа, а також преподобного Григорія, іконописця Печерського. У народному календарі - Мирон Вітрогон. Про традиції дня і що не можна робити на церковне свято - у матеріалі.

21 серпня 2023 - яке церковне свято сьогодні та дата за новим стилем

Про святого Мирона ходить багато легенд і переказів. Згадують про нього, як про напрочуд добру людину, яка всім допомагала.

Народився Мирон Критський у III столітті на острові Крит. Він походив із небагатої сім'ї і з ранніх років був привчений до роботи - займався землеробством. Одружився він зовсім юним, тому йому потрібно було утримувати свою сім'ю. Але при цьому примудрявся допомагати й іншим. Відомий випадок, коли до Мирона в комору залізли злодії і стали складати зерно в мішки. Чоловік не засудив їх, навпаки - допоміг підняти ношу на плечі. Злодії засоромилися і повернули все до єдиного зернятка.

Відео дня

Завдяки своїй чесноті Мирон став пресвітером - він продовжував допомагати і підтримувати людей, особливо під час гонінь на християн. Пізніше Мирона висвятили на єпископа. Про цей час згадується, як про сповнений чудес. Наприклад, коли трапилася повінь, то Мирон ішов по воді, як по суші, а коли річка вийшла з берегів, то святий повернув її в русло лише одним рухом жезла. Про Мирона говорили не інакше, як про чудотворця. Помер святитель Мирон-чудотворець, єпископ Критський у світі, коли йому було вже 100 років. 

Преподобного Григорія, Печерського іконописця, називають візантійським - є версія, що він прибув до Лаври з Константинополя. Відомо, що в Лаврі він написав багато чудотворних ікон. Мощі святого знаходяться в Ближніх печерах Києво-Печерської лаври.

Святих вшановують 21 серпня за нинішнім календарем. За новоюліанським календарем (з 1 вересня 2023 року) згадувати їх будуть 8 серпня.

Народні прикмети на 21 серпня

Народні прикмети на 21 серпня / фото Pixabay

За погодою цього дня судили, якими будуть осінь і зима:

  • який день - такий і січень;
  • погода погожа - вересень буде теплим і сонячним, а якщо погана - то буде непогожою аж до бабиного літа;
  • іній зранку - наступного року буде багатий урожай;
  • багато ягід на горобині - до швидких заморозків.

У народі 20 серпня - свято Мирон Вітрогон, цього дня зазвичай дуже сильний вітер.

21 серпня - що сьогодні не можна робити

Заборони цього дня такі:

  • не можна лаятися, сперечатися, сваритися, ображатися на близьких;
  • не слід скаржитися на долю - хороше піде з життя;
  • заборонено відмовляти в допомозі;
  • не варто займатися домашньою роботою і брати в руки сокиру, косу, молоток - є великий ризик поранитися, краще перенести ці справи на наступний день.

У народі також вірять, що цього дня краще не мити підлогу - можна позбутися щастя і благополуччя.

Триває Успенський піст - тим, хто поститься, цього дня не можна вживати м'ясні, молочні продукти, яйця, передбачається сухоїдіння.

Що можна робити 21 серпня

Святому Мирону моляться про те, щоб усі прохання були почуті Богом, можна попросити здоров'я і миру. За старих часів традиційно збирали гриби і ягоди, пекли ягідні пироги. Вважається, що цього дня слід запросити до хати гостей - за прикметою, що більше людей буде, то більше щастя буде в домі.

Вас також можуть зацікавити новини: