Церковне свято 24 липня / колаж УНІАН

24 липня в православній церкві вшановують пам'ять рівноапостольної княгині Ольги, дружини київського князя Ігоря і проповідницю православ'я. У народному календарі - Ольгин день. Про те, чим прославилася свята, традиції на церковне свято і чи можна працювати в день пам'яті княгині Ольги - розповідаємо в матеріалі.

24 липня 2023 - яке церковне свято сьогодні та дата за новим стилем

Дата народження Ольги невідома: історики вважають, що вона народилася в Псковському селищі Вибутовська весь, імовірно в 894 році. При народженні їй дали ім'я Хельга - в перекладі з мови варягів воно означає "священна".

Знайомство з київським князем Ігорем відбулося на батьківщині у Ольги - князь гукнув дівчину на човні, щоб перебратися на інший берег річки. Ольга переправила Ігоря, а незабаром за нею приїхали княжі гінці, щоб просити руки. Коли Ольга вийшла заміж за Ігоря їй було всього 12 років. Пізніше у пари народився син Святослав. Але шлюб Ольги та Ігоря був недовгим - князя вбили древляни, про що незабаром дуже сильно пошкодували.

Відео дня

Після загибелі чоловіка Ольга стала керувати князівством і проявила себе як жорсткий і хитрий політик. Вона нібито погодилася стати дружиною ватажка древлян, але перших древлянських послів закопала живцем в землю, а других - живцем спалила в лазні. Потім Ольга разом з військом вирішила провідати могилу чоловіка - вона знаходилася у древлян, і винищила там 5 тисяч чоловік. У 946 році Ольга пішла ще одним походом на древлян і розбила їх, а не зумівши взяти місто Іскоростень - просто спалила його, прив'язавши до лап птахів запалені клоччя з сіркою.

В історію княгиня увійшла як проповідниця християнства - в Константинополі вона хрестилася під ім'ям Олена. Звідти ж привезла православні ікони і книги і стала зводити храми на батьківщині. Також Ольга встановила межі Київської Русі, ввела оподаткування. Мощі княгині її онук, князь Володимир, помістив у першому кам'яному храмі - Десятинній церкві Успіння Пресвятої Богородиці. 

***

У 970-х роках Ольгу стали шанувати як святу, в 1547 році зарахували до лику святих і назвали свята рівноапостольна Ольга. Такої честі в християнстві удостоїлися всього 5 жінок - Марія Магдалина, первомучениця Текла, мучениця Апфія, просвітителька Грузії Ніна і цариця Олена Рівноапостольна.

Святу Ольгу згадують 24 липня за юліанським календарем. За новоюліанським календарем (з 1 вересня 2023 року) шанувати її будуть 11 липня.

Народні прикмети на 24 липня

Народні прикмети на 24 липня / pixabay.com

За прикметами дня судять про погоду і врожаї:

  • роса з ранку на городі - урожай помідорів буде такий собі;
  • сильний грім в цей день - можна йти на риболовлю, кльов буде хороший;
  • сонячно - до хорошого врожаю зернових;
  • мошкари багато розвелося - буде багатий урожай грибів восени;
  • листя почало опадати з дерев - осінь буде ранньою.

У народному календарі 24 липня - свято Ольгин день. Наші предки в цей час працювали в полі, жали, заготовляли сіно, збирали ягоди і гриби. 

24 липня - що сьогодні не можна робити

Заборони цього дня такі:

  • заборонено лаятися з близькими і знайомими;
  • не можна займатися домашньою роботою - пранням, прибиранням, шиттям тощо;
  • не можна лінуватися - треба працювати на городі, ходити в ліс за ягодами і грибами;
  • не варто давати в борг що-небудь - гроші, хліб, сіль і т.д., разом з ними піде фінансове благополуччя.

Також в цей день заборонено хвалитися успіхами - княгиня Ольга не любила хвалькуватих людей, хвальків чекають невдачі.

Що можна робити 24 липня

Цього дня можна піти до церкви і помолитися святій - у Ольги просять про допомогу матері військових, сироти, ті, хто втратив своїх коханих. Свята Ольга допомагає вдовам і знедоленим, також їй моляться про багатий урожай, а дівчата - про вдале заміжжя.

24 липня слід обов'язково допомогти тому, хто потребує цього, а також бути терплячим до слабкостей інших. У цей день потрібно добре попрацювати в полі та на городі - все зроблене буде на благо.

Раніше ми публікували православний календар на липень 2023 зі святами за нинішнім і новим календарем.

Вас також можуть зацікавити новини: