Церковне свято 31 серпня / колаж УНІАН

31 серпня в церкві вшановують пам'ять священномучеників Флора і Лавра, а також пам'ять ікони Божої Матері "Всецариця". Чим відомі святі, у чому допомагає одна з найзнаменитіших чудотворних ікон, традиції та заборони на церковне свято - у матеріалі.

31 серпня 2023 - яке церковне свято сьогодні та дата за новим стилем

Флор і Лавр були рідними братами і жили в II столітті в Ілліриці (зараз це Балканський півострів). Брати були талановитими мулярами, тому правитель міста відправив їх будувати язичницький храм. Брати зайнялися зведенням, хоча самі сповідували християнську віру і проповідували її. Плату за свою роботу Флор і Лавр віддавали нужденним.

Відомий випадок, коли синові язичницького жерця влучив осколок в око і сильно пошкодив. Брати стали молитися за здоров'я і сталося диво - око загоїлося, а жрець і його син одразу ж увірували в Христа.

Відео дня

У добудованому храмі Флор і Лавр, зібравшись разом з іншими християнами, поставили хрест замість язичницьких ідолів і здійснили молитву. І тут же поплатилися за це. Правитель-язичник наказав усіх кинути у вогонь, а братів - у колодязь і засипати землею. Через деякий час знайшли мощі святих, які виявилися нетлінними, і перенесли їх до Константинополя.

***

Ікона "Всецариця" (грец. Παναγία Παντάνασσα, Пантанаса) - це одна з найзнаменитіших у світі чудотворних ікон. Її оригінал зберігається в монастирі Ватопед, на Афоні в Греції. Це невеличка ікона XVII століття, до якої постійно в монастир ідуть паломники. Ікона вважається чудотворною - відомі випадки, коли люди зцілювалися від раку після молитви перед "Всецарицею". Також до Богоматері по допомогу звертаються батьки, чиї діти потрапили під залежність від наркотиків.

Копію цієї ікони грецькі монахи подарували Покровському монастирю в Харкові.

Святих та ікону вшановують 31 серпня за нинішнім календарем. За новоюліанським календарем (з 1 вересня 2023 року) згадувати їх будуть 18 серпня.

Народні прикмети на 31 серпня

Народні прикмети на 31 Серпня / pixabay.com

За прикметами дня орієнтувалися, якими будуть погода найближчим часом, а також початок осені:

  • якщо день ясний і погожий - чекай скоро негоду;
  • хмари низько пливуть - почнуться затяжні дощі;
  • день видався дуже спекотний - вересень буде з дощами;
  • корінь у полину товстий - наступний рік буде врожайний.

У народному календарі 31 серпня - свято Флора і Лавра Конярів. Переказ говорить про те, що коли знайшли мощі праведників, то в окрузі припинився мор худоби. Відтоді братів Флора і Лавра шанують як покровителів домашніх тварин. З цього дня починаються осінні заморозки.

31 серпня - що сьогодні не можна робити

У цей день є кілька заборон:

  • не можна сваритися, особливо з близькими;
  • категорично заборонено ображати тварин - чи то собаку, чи то коня, чи то кролика;
  • не можна змушувати коней працювати;
  • не можна лінуватися, відмовлятися або ухилятися від роботи - довго доведеться без діла сидіти.

За народними прикметами цього дня бажано носити світлі речі, а від темних краще відмовитися. 

Що можна робити 31 серпня

У чудотворної ікони "Всецариця" просять зцілення від тяжких хвороб і залежностей. Святим Флору і Лавру моляться за здоров'я домашніх тварин.

За старих часів цього дня було заведено доглядати за кіньми - їх не задіювали в роботі, а чистили і добре годували. Іноді навіть водили до церкви, щоб їх окропили святою водою.

Також цього дня заведено збирати полин. Його приносили в дім і клали в затишне місце - вважалося, що такий оберіг захищає оселю від зла, лиха, негараздів і недобрих людей.

Раніше ми публікували православний календар на вересень 2023 з датами за новим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: