Яке сьогодні свято 31 серпня / фото ua.depositphotos.com

Православна церква 31 серпня вшановує пам'ять двох братів-мучеників Флора і Лавра, які померли за християнську віру. За життя ці святі зупинили масовий мор худоби, тому в Київській Русі їх вважали покровителями коней.

У народне свято 31 серпня наші предки шанували коней і не допускали їх до роботи. Відзначалося кінське свято. Власники коней мили тварин, міняли їм підкови, розчісували гриву і годували ласощами. У корм додавали овес і свіжі трави. Господині пекли печиво у формі підков, і частину випічки давали худобі.

У кінське свято в першу половину дня коней вели на обідню (ранкову церковну службу), а в другу половину дня приводили до річки і вмивали. Для захисту від хвороб і пристріту тварин кропили святою водою, а також поїли водою, в якій лежало срібло. Люди вірили, що після цього коні стануть добрішими і слухнянішими.

Відео дня

Також в це народне свято вітали конепасів і заводчиків коней. Таких людей пригощали домашніми пирогами і церковною просфорою. Дата здавна вважається вдалою для покупки лошат - з них виростуть здорові і міцні коні.

На полях у свято 31 серпня починалися так звані "помочі" - період, коли з полів прибирали все сіно до початку сезону дощів. Якщо до осені не закінчити роботу, то весь урожай згниє. У селах односельці допомагали прибрати поле вдовам і сиротам, за що останні накривали стіл з частуваннями і пивом для працівників. Також на городах закінчували копати картоплю.

Також у цієї дати є назва "досівки", пов'язана з тим, що 31 серпня закінчували сіяти озимі культури. Вважалося, що якщо до цієї дати не закінчити посів озимих, то вродять одні бур'яни. У наш час осінь стала теплішою і настає пізніше, тому озимі часто сіють і в вересні.

Люди, які до цього дня закінчували роботу на полі і городі, відзначали кінець сівби гуляннями і піснями.

31 серпня - знак зодіаку

Народжена 31 серпня людина за знаком Зодіаку - Діва. Іменинники цього дня люблять чистоту і порядок, строго стежать за гігієною. Дуже гидливі і досить розпещені. Схильні до аналітичного мислення і володіють багатою уявою. Мають слабке здоров'я і багато алергій. Народжені 31 серпня люди легко знаходять спільну мову з конями.

31 серпня свято Україна / фото ua.depositphotos.com

Що не можна робити 31 серпня

У цей день категорично заборонено ображати коней і кричати на них - це вважається великим гріхом. Також не можна змушувати коня працювати, інакше тварина захворіє.

У Лаврів день не можна топтати траву, обрізати гілки і рубати дерева без необхідності, смітити на природі.

Не можна конфліктувати з родичами навіть через дрібниці, інакше відносини надовго зіпсуються.

Поганою прикметою в цей день вважається сидіти на столі і змахувати крихти зі столу рукою, а не серветкою.

У цей день не варто лінуватися і ухилятися від роботи, інакше в майбутньому справи будуть складатися невдало.

Прикмети погоди 31 серпня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Холодне і свіже повітря віщує погіршення погоди.
  • Якщо кінь голосно фиркає і поводиться неспокійно, то скоро погода зіпсується.
  • Хмари низько пливуть - до негоди.
  • Якщо пішов дощ, то вересень буде дощовим.
  • Хмари почорніли, але бджоли і метелики продовжують літати - дощу не буде.
  • Якщо павук плете павутину на сонячному місці, то дощу можна не чекати, а якщо під дахом або під деревом, то скоро піде дощ.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: