Яке церковне свято 30 Серпня / pixabay.com

Мирон жив в Ахаї за часів правління імператора Декія. Правитель Ахаї одного разу вторгся в православний храм, щоб захопити християнських віруючих. Мирон звинуватив його в ідолопоклонстві і докорив за такий вчинок. В ту ж годину схопили його і піддали страшним мукам. Кидали в піч і віддавали на розтерзання диким звірам - мученик залишався неушкоджений. Від відчаю правитель наклав на себе руки, а Мирону відсікли голову.

Віддаючи данину пам'яті святому мученику за страждання в ім'я Христа, люди відзначають народне свято 30 серпня - Миронов день.

Православне свято 30 серпня - день пам'яті преподобного Аліпія

Аліпій був іконописцем, подвизався в Києво-Печерському монастирі. Вів чернечий спосіб життя, за свою працю грошей не брав, допомагав всій братії. Аліпій постійно працював, а вільний час присвячував богослужінню і співу псалмів. За це був нагороджений Господом даром чудотворення.

Відео дня

Існує легенда, що одного разу у Аліпія замовили ікону до свята, але преподобний захворів. Замовник був засмучений, але преподобний сказав вірити в силу Божу. За день до свята людина отримала свою ікону, створену Ангелом, і була рада цьому. Аліпій мирно помер в 1114 році.

Прикмети 30 серпня

Наші предки спостерігали за журавлями в цей день / фото REUTERS
  • Зоря вранці і ввечері золотистого кольору - до теплої погоди;
  • журавлі вже відлетіли на південь - чекайте морозу на Покрова;
  • гарна погода 30 серпня - до ранньої весни;
  • з ранку іній - в наступному році буде хороший урожай.

Що сьогодні не можна робити

30 серпня не варто довго виглядати в дзеркало, гадати і здійснювати будь-які магічні обряди. Також не рекомендується свататися, вінчатися і одружуватися. Суворо заборонено ходити на кладовище.

Що можна робити 30 серпня

Наші предки вважали, що 30 серпня - це "похорони мух" - день, коли комахи зникають через майбутні холоди. Була традиція виносити на задній двір старі речі і спалювати їх - люди вірили, що такий обряд вбереже сім'ю від хвороб і бід. Господині робили заготовки на зиму, а селяни працювали в полі.

Також сьогодні потрібно допомагати вдовам, бездомним і сиротам. За старих часів їм приносили їжу і одяг, рубали дрова, косили траву.

Вас також можуть зацікавити новини: