Церковне свято 18 серпня / depositphotos.com

Сьогодні вшановують пам'ять мученика Євсигнія Антіохійського, який 60 років віддав військовій службі. Внаслідок старості Євсигній залишив свою службу і пішов в Антіохію, присвячуючи себе посту і молитві. Відбувалося це за часів Юліана Відступника, якому донесли на святого.

Імператор викликав Євсигнія до себе, а той звинувачував правителя в зреченні від віри, прославляв християнство і царів, які вірили в Господа. Прийшовши в лють від такої зухвалості, імператор наказав убити віруючого мечем. Помер святий у віці 110 років.

Сьогодні також відзначають народне свято 18 серпня - Євстигній-житник.

Відео дня

Яке сьогодні церковне свято - день пам'яті Фавія і Анфіра

Святі були папами в Римі, жили в III столітті. Фавій поховав тіла людей, які піддавалися тортурам з боку правителя. Після смерті святого Анфіра, парафіяни в церкві зібралися, щоб вирішити, кого призначити замість нього. Згідно з повір'ям, тоді з неба спустився білий голуб і сів на голову батькові Фавію, а потім піднявся вгору і зник. 

Незабаром імператором став Гордіан, при ньому Фавій спорудив кілька храмів і хрестив язичників. Але за часів правління Декія гоніння на християн поновилися. Фавія стратили першим. 

Церковне свято 18 серпня - святої праведної Нонни

Нонна була дочкою благочестивих християн, вийшла заміж за Григорія - багатого язичника. Багато років намагалася різними способами обернути його в християнство і домоглася свого.

Григорій Богослов став єпископом, а Нонна - дияконесою і виховувала дітей у християнській вірі. Перенесла багато страждань, поховала двох дітей і чоловіка. Незабаром померла сама в храмі під час молитви.

Прикмети 18 серпня

Прикмети 18 серпня / фото ua.depositphotos.com
  • яка погода 18 серпня - така вона буде і в грудні;
  • черви виконують з-під землі - до дощу;
  • наші предки в цей день не співали в полі - до поганого врожаю.

Що сьогодні не можна робити

  • сваритися і лаятися, інакше конфлікт триватиме довго;
  • вести задушевні бесіди і багато спілкуватися з малознайомими людьми;
  • укладати важливі угоди і підписувати папери.

Що можна робити 18 серпня

Згідно з повір'ями, за старих часів цей день був особливо важливий для польових робіт. Пращури робили обряди, щоб зла сила не побила жнива. Дівчата гуляли по полю і зривали колоски - та, у якій злак буде з 12-ма колосками, знайде щастя.

Вас також можуть зацікавити новини: