Яке свято 26 січня / REUTERS

У цей день у світі відзначаються Міжнародний день митника, День Австралії, Всесвітній день екологічної освіти, День шелфі в бібліотеці.

В Україні - День Об'єднаного оперативного командування ЗСУ, День аудиторської служби, у США - День державності штату Мічиган, День табличного процесора "1-2-3", День підбадьорення "Жаб'ячої лощини", День подружжя, День арахісу в карамелі, День зеленого соку, День зубного свердла, в Австралії - Тарганчі біга, в Латвії - День міжнародного визнання Латвійської Республіки, в Індії - День республіки, у Японії - День захисту культурних цінностей від пожеж, в Уганді - День свободи в Домінікані - День Дуарте, у Панамі - День інженера і архітектора.

Пам'ятні дати 26 січня, річниці та події

У 1531 році руйнівний землетрус і цунамі призвели до загибелі близько 30 тисяч людей в Лісабоні.

Відео дня

Читайте такожКитайський Новий рік 2022: початок східного свята і його головні традиціїУ 1788 було засновано місто Сідней - перше поселення європейців в Австралії. Ім'я англійського міністра внутрішніх справ лорда Сіднея навіки відображено в назві столиці самого густонаселеного штату Австралії. Саме йому належала ідея відправки засуджених до Австралії. Перший конвой з ув'язненими завантажили на борт в Плімуті в березні 1787 року.

26 січня 1905 року на руднику "Прем'єр" в Південній Африці був знайдений найбільший в історії людства алмаз вагою 3 106 карат (621,2 г).

У 1911 році був здійснений політ першого гідроплана, пілотованого Гленом Кертісом.

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 26 січня вшановує пам'ять святих Єрміла і Стратоніка. Інші назви свята: "Єрміл - всім і вся милий", "Єрема", "Єрьомін день", "Єрема на печі", "Єлізар".

Що сьогодні не можна робити

У цей день потрібно пробачити своїх кривдників, і не вплутуватися в нові сварки. Не пліткуйте, не розносіть неправдиві чутки, намагайтеся говорити по справі.

Прикмети на 26 січня    

Народні прикмети сьогодні / ua.depositphotos.com

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

  • вдень поривчастий вітер, а ввечері затишшя - до потепління;
  • дерева вкрилися інеєм - до хорошого врожаю;
  • шумить ліс - до тепла;
  • дощ - до багатого врожаю.

Іменини 26 січня 

Іменини у Єлеазара, Петра, Якова і Максима.

Вас також можуть зацікавити новини: