Церковне свято 30 січня / depositphotos.com

У цей день у світі відзначаються Міжнародний день без Інтернету, Шкільний день ненасильства і миру, Всесвітній день допомоги хворим на проказу.

В Україні - День фахівця військово-соціального управління ЗСУ, в США - День Фреда Коремацу, День безглуздих повідомлень на автовідповідачі, День "Заспівайте йодлем для ваших сусідів", День круасана, День втечі від стресу, в Білорусі - День білоруської науки, в Нідерландах - День пам'яті жертв Голокосту, в Азербайджані - День працівників митної служби, в Греції - День освіти, свято Трьох ієрархів, в Бразилії - День саудаде, в Індії - День пам'яті борців за незалежність.

Пам'ятні дати 30 січня, річниці та події

У 9 році до н. е. відбулося освячення Вівтаря Миру в Римі.

Відео дня

У 1790 році в Англії вперше в світі була випробувана на морі рятувальна шлюпка. Це сталося на річці Тайн у Північній Британії. Шлюпку назвали "Original". Її довжина становила 30 футів. Плавзасіб був забезпечений десятьма веслами. "Батьком" човна називають Генрі Грітхеда з Південного Шилдза. А з'явилася рятувальна шлюпка в результаті сумного інциденту, що стався в 1789 році. Судно потрапило на мілину в бурю на морі недалеко від впадання річки.

І хоча всі члени команди - 8 чоловік - були в полі зору, ніхто не наважився спробувати врятувати їх, тому що це було рівносильно самогубству. Після цього і стали всерйоз замислюватися про засоби порятунку людей на воді. До 1839 року понад 30 берегових станцій Британських островів були оснащені рятувальними плавзасобами. А човен "Original" закріпили за береговою станцією в гирлі річки Тайн, і за сорок років "кар'єри" нею були врятовані сотні людських життів.

У 1868 році в Києві відкрилася перша музична школа, відома як Київське музичне училище імені Глієра.

У 1894 році американець Чарльз Кінг запатентував відбійний молоток.

У 1915 році, атакуючи французький порт Гавр, Німеччина вперше використовувала підводні човни.

У 1934 році стратостат "Тсоавіахім-1" вперше в світі досяг висоти 22 км. При спуску він зазнав катастрофи і всі три члени екіпажу загинули.

У 1935 році американський сейсмолог Чарльз Ріхтер запропонував особливу шкалу для вимірювання магнітуди землетрусів. Сьогодні вона відома як шкала Ріхтера.

У 1969 році відбувся останній імпровізований концерт The Beatles - це сталося на даху будівлі студії Apple Corps в Лондоні.

У 2000 році на заводі румуно-австралійської компанії "Аурул" стався викид в Дунай понад 100 тисяч кубометрів важких металів. Тоді було виловлено понад 100 тонн мертвої риби, а катастрофу охрестили "другим Чорнобилем".

У 2003 році в Бельгії були легалізовані одностатеві шлюби.

У 2007 році вийшла в продаж операційна система Windows Vista.

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 30 січня вшановує пам'ять святого Антонія Димського. Цей день в народі назвали "Антоніна - половина", "Перезимник", "Перезим'я". Головне прислів'я до цього дня - половина зими позаду, а попереду весна.

Що сьогодні не можна робити

Не можна готувати боби, сочевицю, прясти або в'язати. Також заборонено лихословити, а якщо ви з кимось посварилися, то постарайтеся пробачити один одного. Ще не можна 30 січня грати в сніжки і кататися з гірки.

Прикмети на 30 січня      

Народні прикмети сьогодні / УНІАН, Віктор Ковальчук

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

  • тепла погода - скоро прийде весна; 
  • випав сніг - зима незабаром закінчиться; 
  • багато хмар - до хуртовини.  

Іменини 30 січня 

Іменини у Антона, Павла, Івана, Віктора, Георгія та Антоніни.

Вас также могут заинтересовать новости: