Яке свято 4 жовтня / фото pixabay.com

У цей день у світі відзначаються Міжнародний День лікаря, Всесвітній День захисту тварин, Всесвітній День архітектури, Всесвітній день запобігання знущанням, Всесвітній тиждень космосу, Міжнародний день гудка на флейті, Всесвітній день житла, день Хабітат.

У Швеції - День булочок з корицею, в США - День тако, День любителів гольфу, День поліпшення Вашого офісу, День кораблів в пляшках, День горілки, День дитячого здоров'я, в Сент-Люісі - День Подяки, в Мозамбіку - День миру і злагоди, в Австралії - День Праці, День восьми годин, в Лесото - День незалежності, на Фолклендських островах - День видобутку торфу, в Данії - День штурму Фрідріхштадта.

Пам'ятні дати 4 жовтня, річниці та події

У 1675 році 4 жовтня голландський фізик Християн Гюйгенс запатентував кишеньковий годинник.

Відео дня

У 1800 році в цей день на Луганському ливарному заводі - первістку Російської імперії в металургії, а на той час ця територія входила до її складу, - була запущена перша доменна піч. Зараз підприємство знаходиться на підконтрольній бойовикам території і, як пишуть ЗМІ, розграбоване.

У 1911 році в Лондоні був пущений в стрій перший у світі ескалатор.

Читайте такожЦерковне свято 4 жовтня-релігійні урочистості, прикмети, заборони дняУ 1958 році в цей день з Лондона в Нью-Йорк почалися перші регулярні трансатлантичні рейси реактивних літаків.

У 1965 році під час першого в історії папства візиту Папи Римського Павла VI в США він видав буллу, в якій з євреїв знімалися звинувачення в смерті Ісуса Христа.

У 1991 році лідери всіх республік вже розваленого до цього часу СРСР, крім прибалтійських, підписали договір про економічне співробітництво. Так був створений СНД, який, за фактом, ніколи не був дієздатним.

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 4 жовтня вшановує пам'ять апостола від 70-ти Кодрата Афінського і святих мучеників Іпатія та Андрія. Інші назви свята: "Кондрат", "Кондратьєв день", "Гнат і Кондрат", "Гнат", "Двори".

Що сьогодні не можна робити

Якщо хочете зберегти надовго молодість і красу, нічого не їжте до заходу сонця. Дівчатам не можна ходити в ліс. У цей день грає нечисть, може пожартувати, завести в гущавину. Будьте обережнішими. Також не можна нічого дарувати і самі не приймайте подарунки. 

Прикмети на 4 жовтня

Народні прикмети сьогодні / depositphotos.com

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

  • вдень прохолодно, а до ночі теплішає - до швидкої негоди; 
  • різко похолодало - зима настане рано; 
  • яка погода весь день стоїть, такий і на місяць вперед буде; 
  • багато горіхів, а грибів немає - зима буде сніжна і сувора. 

Іменини 4 жовтня

Іменини у Андрія, Данила, Дмитра, Йосипа, Олексія, Віктора, Євсевія, Назара, Розалії та Франциска.

Вас також може зацікавити: