Яке свято 8 січня / фото УНІАН, Валерій Шмаков

У цей день в світі відзначаються День обертання Землі, День поширення мікробів радості, День візерунка з ромбів, День комп'ютерного набору.

У США - День ванни з піною, День "Покажіть і розкажіть на роботі", День зимового догляду за шкірою, День англійської іриски, День спостереження за чоловіками, День війни з бідністю, у Вірменії - День донора кісткового мозку, в Греції - Свято жінок "Гінайкратія".

Пам'ятні дати 8 січня, річниці та події

8 січня 1851 французький фізик Жан Бернар Леон Фуко, завдяки сконструйованому ним апарату, отримав доказ, що Земля крутиться. Прилад являв собою п'ятикілограмову кулю з латуні, підвішену до стелі на сталевому дроті довжиною 2 метри. Хитнувши кулю, Фуко спостерігав поворот площини гойдання її на кілька градусів. Хоча жодних підстав для цього не було.

Відео дня

Читайте такожВихідні у січні: як Україна відпочиває на Новий рік і після ньогоТаким чином, Фуко зробив висновки, що спостерігається не що інше, як обертання Землі. О другій годині ночі 8 січня Фуко зробив запис свого спостереження в робочому журналі. А пізніше, 3 лютого цього ж року, Фуко запросив академіків в Паризьку обсерваторію для спостереження за обертанням Землі і продемонстрував свій прилад, названий згодом маятником Фуко.

8 січня 1957 року Боббі Фішер у віці 14 років став чемпіоном США з шахів. Фішер - один з найяскравіших шахістів 20 століття. Його шаховий талант проявився рано. У 13 років він завоював титул чемпіона США серед юніорів, а 8 січня 1957 року став наймолодшим чемпіоном США. Через рік він став наймолодшим в історії шахів гросмейстером. Він постійно був у центрі уваги, причому не тільки завдяки феноменальним успіхам, а й через свої сенсаційні заяви. "У школі нема чому вчитися. Вчителі дурні. Не можна, щоб вчителями працювали жінки. У моїй школі тільки вчитель фізкультури був недурним - він непогано грав у шахи", - заявляв підліток.

Читайте такожТри знаки Зодіаку казково розбагатіють у 2022 році-астрологиФішер виграв Чемпіонат світу з шахів у 1972 році, обігравши Бориса Спаського (СРСР) у матчі в Рейк'явіку (Ісландія), після чого перестав виступати в офіційних шахових змаганнях. У 1975 році Фішер висунув умови проведення матчу на першість світу, які були визнані ФІДЕ неприйнятними. Спроби домовитися з ним виявилися безуспішними, і Фішер був позбавлений ФІДЕ звання чемпіона, а новим чемпіоном світу став радянський гросмейстер Анатолій Карпов, який виграв відбірковий цикл претендентів. Після втрати титулу чемпіона світу Фішер став затворником. У 1992 році він виграв неофіційний матч-реванш у Спаського в Югославії, що призвело до конфлікту з урядом США і видачі наказу на його арешт.

Фішер переїхав до Європи, потім до Південної Азії, в 2004 році був заарештований в Японії і протягом декількох місяців утримувався під вартою. У 2005 році отримав ісландський паспорт і громадянство відповідно до особливого акту Альтінга, що дозволяє йому жити в Ісландії, де і прожив до самої його смерті в 2008 році. Фішер вніс чимало довгострокових вкладів у шахи. У 1990-х роках він запатентував модифіковану шахову хронометражну систему, яка збільшує час після кожного ходу, а тепер є стандартною практикою в кращих турнірах і матчах. Він також винайшов Фішрандом, новий варіант шахів, відомий сьогодні як шахи-960.

У 1959 році в цей день Шарль де Голль став президентом Французької Республіки.

У 2004 році був спущений на воду морський лайнер "Queen Mary 2", на той момент - найбільше пасажирське судно в світі.

Яке сьогодні церковне свято

8 січня християни відзначають Собор Пресвятої Богородиці. Православна церква вихваляє Богоматір, яка народила Спасителя. У цей день також було прийнято вшановувати повивальних бабок. Свято в народі ще називали "День повитух", "Бабині каші".

Що сьогодні не можна робити

Не можна купувати мотузки - до біди. Ще не можна займатися фізичною працею - дитина може народитися з фізичними вадами. Не можна варити або пити кисіль - до небіжчика.

Прикмети на 8 січня  

Народні прикмети сьогодні / REUTERS

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

  • хуртовина і сильний мороз - до непогожого літа; 
  • день сонячний - рік буде врожайним; 
  • сороки сильно галдять - до заморозків.  

Іменини 8 січня 

Іменини у Миколи, Євфимія, Олександра, Костянтина, Дмитра, Василя, Давида, Марії, Йосипа, Михайла і Леоніда.

Вас також можуть зацікавити новини: