Зимове сонцестояння 2023 / ua.depositphotos.com

Щозими ми з нетерпінням очікуємо, коли дні нарешті почнуть ставати довшими, а темніти буде пізніше. Відбувається це зазвичай після зимового сонцестояння - найкоротшого дня в році. Якого числа день зимового рівнодення у 2023 році, що потрібно робити в цей час, що заборонено, і чому його вважають доленосним - розповідаємо в матеріалі.

Що таке зимове сонцестояння і точна дата у 2023 році

Зимове сонцестояння - це день, коли Сонце займає найнижчу точку відносно земного горизонту. Астрономи кажуть, що у 2023 році зимове сонцестояння відбудеться 22 грудня 2023 року о 05:27 за київським часом (о 03:27 за GMT).

Ніч із 21 на 22 грудня буде найдовшою в році, а день 22 грудня - найкоротшим, він триватиме лише 7 годин.

Відео дня

Зимове сонцестояння - історія свята

Історія цього свята тягнеться з давніх часів, коли люди жили відповідно до сонячних циклів. Сонце у наших пращурів було в особливій пошані: вони розуміли, що від сонячного світла і тепла залежить життя на землі. Тому день, коли Сонце починало дарувати більше тепла, розцінювався як перемога світла над темрявою і відродження нового життя.

Зимове сонцестояння у слов'ян і в багатьох інших народів вважалося початком нового року. Цього дня наші пращури відзначали різдво Коляди - одного з головних слов'янських богів Дажьбога, який втілював Сонце. Щоб вшанувати божество і допомогти сонцю перемогти темряву, розпалювали багаття, катали палаючі колеса, оселі прикрашали ялиновим гіллям і пекли обрядовий хліб у формі сонця.

Зимове сонцестояння - традиції та прикмети 

Вважається, що день зимового сонцестояння має дуже сильну енергетику, тому він хороший для будь-яких починань - у кар'єрі, особистому житті. У цей період потрібно:

  • складати нові плани;
  • викидати старі речі, наводити лад - не тільки в домі, а й у думках;
  • відпускати старі образи;
  • загадувати бажання. 

Існує повір'я, згідно з яким бажання, загадане в день зимового сонцестояння, обов'язково здійсниться. 

Також у день зимового сонцестояння можна поставити ялинку. Як уже говорилося, наші предки прикрашали свої будинки гілками ялини, щоб нечиста сила обходила їх стороною.

Вважалося, що якщо в день зимового сонцестояння на деревах є іній, значить, буде багатий урожай. Яка погода цього дня - така ж і 31 грудня.

Що не можна робити на зимове сонцестояння 

У день зимового сонцестояння потрібно відмовитися від гучних гулянь, алкоголю і важкої їжі. Краще провести день вдома, у колі рідних.

Не можна в цей час скупитися - якщо щось попросять, обов'язково поділіться, а ось борги краще постаратися віддати до настання зимового сонцестояння.

Раніше ми розповідали, коли будуть вихідні в грудні 2023 і які будуть свята.

Вас також можуть зацікавити новини: