Більшість героїв мінісеріалу "Чорнобиль" від HBO, який зараз б'є рекорди переглядів в усьому світі, нині живуть у Києві на житловому масиві Троєщина.

Вони всі не молоді і дуже обурені американським кіно про їх життя, попри те, що деякі з них навіть не дивилися серіал.

Журналісти ТСН поспілкувалися з реальними прототипами героїв "Чорнобиля" і дізналися, що насправді відбувалося в ті трагічні дні.

Читайте також"Є художній вибір, а є помилки": сценарист "Чорнобилю" пояснивши історичні неточності у серіалі

Ображена на авторів серіалу дружина колишнього директора Чорнобильської АЕС Віктора Брюханова - Валентина. Жінка стверджує, що керівництво станції усвідомлювало масштаби катастрофи, а негайно евакуювати Прип'ять не дозволили в Москві, "щоб не сіяти паніку". Те, що в серіалі, її чоловік показаний як антигерой, жінку ображає.

Віктор Брюханов провів п'ять років у в'язниці через аварію на ЧАЕС. Йому зараз 82 роки і вже кілька років він страждає від хвороби. Журналістів до нього дружина не підпускає.

Про нестиковки в серіалі розповідає й один із "чорнобильських водолазів" Олексій Ананенко. Він не був добровольцем, як це показується в серіалі. У радіоактивну воду полізли ті, хто був на зміні.

Читайте такожУкраїнський режисер звинуватив авторів серіалу "Чорнобиль" у плагіаті

"Якщо це моя робота і я відмовляюся - мене звільнять", - каже Ананенко.

Командир екіпажу вертольота, який гасив реактор, Сергій Володін розповідає, що дим тоді був білий, а не чорний, як у серіалі. Він також сказав, що сцена з падаючим в реактор вертольотом не зовсім правдива. Такий випадок дійсно був, але через півроку після вибуху, коли реактор вже не горів. Аварія була викликана людським фактором, а не радіацією, розповів ліквідатор.

Втім, автори серіалу ще на старті повідомляли, що повної документалістики не буде - художній фільм.