Лустінг став першим хорватом, який отримав статуетки \ artigercek.com

В столиці Хорватії Загребі помер знаменитий американський продюсер єврейського походження Бранко Лустіг. Йому було 87 років.

Читайте такожПомер автор обкладинок The Beatles Роберт Фріман

Бранко Лустіг народився 10 червня 1932 року в місті Осієк. Його батько на той час працював офіціантом, а мама була домогосподаркою, передає РБК-Україна. У дитинстві Лустіг регулярно відвідував синагогу з бабусею і дідусем. Під час Другої світової війни він протягом двох років перебував у концентраційних таборах Освенцім і Берген-Бельзен.

Відео дня

Практично всіх своїх близьких і рідних він втратив у роки Голокосту. Єдина людина, яка вижила – була його мати, але вони змогли знайти один одного тільки після війни. Як розповідав Бранко Лустіг в одному з інтерв'ю, в Освенцімі йому допоміг вижити німецький офіцер, який був знайомий з його батьком.

Свою кар'єру він почав тільки в 1955 році, і його перша посада – асистент режисера в компанії "Ядран Фільм". Буквально через рік Лустіг вже став директором картини "Не оглядайся, сину" про Другу світову війну.

У 1980 році Бранко Лустіг переїхав у США, де розпочав роботу над короткометражними фільмами "Вогняний смерч" і "Вогняний смерч і попіл".

У 1994 році Лустіг був удостоєний одразу двох престижних кінопремій за фільм "Список Шиндлера" – він отримав "Оскар" і "Золотий глобус" за цю роботу і став першим хорватом, який отримав статуетки.

У 2001 році він отримав свій другий "Оскар" і "Золотий глобус" за фільм "Гладіатор".