Новинки в кінотеатрах і онлайн з 1 лютого / колаж УНІАН, скріншоти

"Арґайл", "Ідеальні дні", "Травень, грудень" та "Оріон і Темрява": що подивитися на вихідних

07:33, 01.02.2024
13 хв.

УНІАН підготував традиційну добірку кіноновинок цього тижня – як в кінотеатрах, так і онлайн.

Цього тижня в українських кінотеатрах вийде шпигунська комедія "Арґайл" з Генрі Кавіллом від творця "Кінгсмена" Метью Вона, номінована на "Оскар" камерна драма "Ідеальні дні" від культового Віма Вендерса, скандальна драма "Травень, грудень" з Наталі Портман, романтична комедія "Моє прекрасне весілля", спортивний байопік "Шлях до слави: Лянча проти Ауді" та фільм жахів "Володар хаосу".

Тим часом, онлайн вийдуть два фентезі мультфільми – "Оріон і Темрява" від Netflix та "Учень тигра" від Paramount+, а також два документальні фільми – музичний "Найвидатніша ніч в історії поп-музики" та "Даріо Ардженто: Паніка" про культового хоррор-режисера.

Про усі кіноновинки тижня читайте в огляді УНІАН.

Арґайл

Argylle (США, Велика Британія, 2024, пригоди/екшн/комедія)

В центрі сюжету фільму – невпевнена в собі авторка шпигуньких романів про суперагента Арґайла Еллі Конвей. Вона майже не виходить із дому і ні з ким не спілкується, окрім своєї матері та улюбленого кота Алфі. Аж раптом Еллі потрапляє в реальний світ шпигунства, коли сюжети її книг занадто наближаються до діяльності зловісного підпільного синдикату. Тоді на горизонті з'являється справжній шпигун Ейден, щоб нібито врятувати її від викрадення чи вбивства, і таким чином Еллі та її кіт занурюються в таємний світ, де ніщо й ніхто не є тим, що здається.

Роль Еллі виконала Брайс Даллас Говард ("Таємничий ліс", "Світ юрського періоду", "Рокетмен"), а Ейдена зіграв Сем Роквелл ("Сім психопатів", "Три білборди за межами Еббінга, Міссурі", "Кролик Джоджо"). Генрі Кавіллу ("Людина зі сталі", "Місія нездійсненна: Фолаут", "Відьмак") дісталася роль шпигуна з книг Арґайла.

Також у фільмі зіграли Браян Кренстон ("Драйв", "Арго", серіал "Пуститися берега"), Кетрін О'Гара ("Бітлджус", "Один вдома", "Продавці болю"), Джон Сіна (серіал "Миротворець", фільми "Загін самогубців: Місія навиліт", "Форсаж 9"), Семюель Л. Джексон ("Кримінальне чтиво", "Джанґо вільний", франшиза "Месники"), Аріана Дебоз ("Вестсайдька історія", серіал  "Світ Дикого Заходу"), Софія Бутелла ("Kingsman: Секретна служба", "Екстаз", "Бунтівний місяць") та поп-зірка Дуа Ліпа ("Барбі").

Режисером фільму виступив Метью Вон (трилогія "Кінгсман", дилогія "Пипець", "Люди Ікс: Перший клас", "Люди Ікс: Дні минулого майбутнього"). Сценарій до фільму написав Джейсон Фукс ("Льодовиковий період 4: Континентальний дрейф", "Диво-Жінка"), також він зіграв одну з другорядних ролей у фільмі.

Нині оцінка фільму на IMDb становить 6,3 з 10 балів, тоді як на Rotten Tomatoes він отримав лише 37% схвалення від критиків. Тим часом, на Metacritic кіноексперти оцінили фільм в 40 балів зі 100, що в відповідає характеристиці "змішані або середні відгуки".

Ідеальні дні

Perfect Days (Японія, Німеччина, 2023, драма)

Головний герой фільму – прибиральник туалетів у Токіо на ім’я Хіраяма. І він повністю задоволений своїм простим життям: дотримується структурованого розпорядку дня, а вільний час присвячує своїй пристрасті – слуханню рок-музики, читанню книг, вирощуванню дерев та фотографії на плівку. Однак низка несподіваних зустрічей розкриє інший бік особистості Хіраями. "Ідеальні дні" – це поема надзвичайної витонченості, яка оспівує буденність та красу життя.

Головну роль у фільмі виконав відомий японський актор Кодзі Якусьо. Серед його робіт – "Мемуари гейші" Роба Маршалла, "Вавилон" Алехандро Ґонсалеса Іньярріту, "Зцілення" Кійосі Куросави. За цю роль він отримав нагороду Канн-2023.

Зняв фільм культовий німецький режисер Вім Вендерс ("Париж, Техас", "Небо над Берліном", "Готель "Мільйон доларів").

Світова прем'єра "Ідеальних днів" пройшла на Каннському кінофестивалі 2023 року, де окрім призу за найкращу акторську роботу, стрічка отримала приз екуменічного журі. Пізніше стрічка була номінована від Японії на "Оскар-2024" в категорії "Найкращий іноземний фільм".

Нині оцінка фільму на IMDb становить 7,9 із 10 балів, тоді як на Rotten Tomatoes він отримав 93% схвалення від критиків з позначкою "Сертифікована свіжість" та 95% від глядачів. Тим часом, на Metacritic кіноексперти оцінили фільм в 73 бали зі 100, а широка аудиторія – в 7,5 балів з 10, що в обох випадках відповідає характеристиці "в цілому позитивні відгуки".

Цікаві факти про фільм читайте в нашому окремому матеріалі.

Травень, грудень

May December (США, 2023, трилер/драма)

Стрічка, заснована на реальних подіях, розповідає про вчительку Грейс, яка закохалася у свого неповнолітнього учня Джо. Їхні стосунки стали приводом для пліток і набули максимального розголосу в ЗМІ. Двадцять років потому Ґрейс і Джо одружені, а в Голлівуді збираються знімати кіно про їхнє життя. Актриса Елізабет приїжджає до заміського будинку пари, щоб краще дізнатися про їхню історію. Однак візит лише посилює розлад між подружжям та призводить до непоправних наслідків.

Головні ролі у фільмі зіграли Наталі Портман ("Леон", "Чорний лебідь", "Тор"), Джуліанна Мур ("Великий Лебовські", "Ганнібал", "Кінгсман: Золоте кільце") та Чарльз Мелтон (серіал "Рівердейл"). Останній завдяки цій ролі став справжнім акторським відкриттям сезону, отримавши в тому числі номінацію на "Золотий глобус".

Зняв "Травень, грудень" американський режисер Тодд Гейнс, відомий за фільмами "Оксамитова золота жила", "Далеко від раю", "Мене тут  немає", "Керол" та "Темні води".

Прем'єра відбулася на 76-му Каннському кінофестивалі в травні 2023 року, де він отримав схвальні відгуки від критиків. Також він номінований на "Оскар-2024" за найкращий сценарій.

Нині оцінка фільму на IMDb становить 6,9 із 10 балів, тоді як на Rotten Tomatoes він отримав 90% схвалення від критиків з позначкою "Сертифікована свіжість" та 67% від глядачів. Тим часом, на Metacritic кіноексперти оцінили фільм в 86 балів зі 100 з позначкою "Обов'язкове до перегляду" (відповідає характеристиці "всезагальне визнання"), а широка аудиторія – в 6,8 балів з 10 ("в цілому позитивні відгуки").

Моє прекрасне весілля

Beautiful Wedding (США, 2024, комедія/романтика)

Фільм є продовженням романтичної комедії "Моє прекрасне нещастя" 2023 року від творців франшизи "Після". У новому фільмі головні герої Тревіс та Еббі прокидаються після божевільної ночі в Лас-Вегасі та виявляють, що вони вже одружені. Тож закохані вирушають до Мексики на "медовий місяць" із друзями та родиною. Але звісно, все піде зовсім не за планом неочікуваних "молодят" – на пару чекають нові сюрпризи, смішні історії та можливий хепі-енд.

До головних ролей у фільмі повернулися Ділан Спроус ("Після сварки") та Вірджинія Гарднер ("Гелловін", "Падіння").

Режисером фільму виступив Роджер Камбл, який також зняв першу частину дилогії, а ще культовий молодіжний фільм 90-х "Жорстокі ігри" та другу частину франшизи "Після".

Світова прем'єра фільму відбулася на початку 2024 року і він отримав посередні відгуки. Нині оцінка фільму на IMDb становить 5,3 із 10 балів, тоді як на Rotten Tomatoes він отримав 47% схвалення від глядачів.

Шлях до слави: Лянча проти Ауді

Race for Glory: Audi vs. Lancia (Велика Британія, Італія, Ірландія, 2024, драма/спорт/байопік)

Це неймовірна історія Чемпіонату світу з ралі 1983 року. У реальній історії Давида проти Голіафа глядачі побачать, як відважні аутсайдери команди Lancia на чолі з харизматичним Чезаре Фіоріо протистояли могутній команді Audi в одному з найбільших змагань в історії спорту.

Головні ролі у фільмі виконали Даніель Брюль ("Ґуд бай, Ленін!", "Безславні виродки", "Перший месник: Протистояння"), Ріккардо Скамарчіо ("Привиди у Венеції", "Джон Вік 2", "Римські пригоди"), Фолькер Брух (серіал "Вавилон-Берлін") та інші.

Світова прем'єра фільму відбулася наприкінці січня 2024 року і він отримав посередні відгуки. Нині оцінка фільму на IMDb становить 5,7 із 10 балів, тоді як на Rotten Tomatoes він отримав 56% схвалення від критиків та 48% від глядачів.

Володар хаосу

Lord of Misrule (США, 2023, жахи)

Натуральне господарство та будинок, оточений віковими деревами – справжня мрія сім'ї, що втомилася від столиці. Тут, у затишному містечку, де всі один одного знають, вони готуються зустріти овіяне легендами язичницьке свято. У розпал урочистості зникає дочка – але здається, ніхто не поспішає її шукати.

Нині оцінка фільму на IMDb становить 5,1 із 10 балів.

Найвидатніша ніч в історії поп-музики

The Greatest Night in Pop (США, Велика Британія, 2024, музика/документальне)

У січні 1985 року найвідоміші зірки зібралися, щоб записати разом пісню "We Are the World". Цей документальний фільм зазирає за лаштунки історичної події. Серед інших у фільмі присутні такі музичні легенди, як Лайонел Річі, Тіна Тернер, Майкл Джексон, Стіві Вандер, Даяна Росс, Брюс Спрінгстін та багато інших.

Світова прем'єра фільму відбулася на найбільшому в Америці фестивалі незалежного кіно Sundance, а для широкої аудиторії фільм став доступний на Netflix 29 січня 2024 року.

Нині оцінка фільму на IMDb становить 8,3 із 10 балів, тоді як на Rotten Tomatoes він отримав 94% схвалення від критиків та 92% від глядачів. Тим часом, на Metacritic кіноексперти оцінили фільм в 69 балів зі 100, а широка аудиторія – в 7,5 балів з 10, що в обох випадках відповідає характеристиці "в цілому позитивні відгуки".

Оріон і Темрява

Orion and the Dark (США, 2024, фентезі/пригоди/комедія/анімація)

Оріон дуже схожий на звичайного учня початкової школи: сором'язливий, скромний, приховує таємну закоханість. Але під його, здавалося б, нормальним зовнішнім виглядом ховається дуже тривожний хлопчик, якого повністю поглинули ірраціональні страхи перед бджолами, собаками, океаном, хвилями, стільниковим телефоном, вбивчими клоунами і навіть падінням зі скелі. Але найбільше він боїться того, з чим він стикається щоночі – Темряви. І саме Темрява забирає Оріона в подорож по всьому світу, щоб довести, що вночі нема чого боятися. У міру того, як вони зближуються, Оріон має вирішити, чи зможе він навчитися приймати невідоме, перестати дозволяти страху контролювати своє життя і нарешті радіти життю без жодних хвилювань.

Сценаристом мультфільму виступив Чарлі Кауфман, який свого часу також написав сценарії до таких відомих фільмів, як "Бути Джоном Малковичем", "Адаптація", "Сповідь небезпечної людини" та "Вічне сяйво чистого розуму".

Озвучили головних героїв в оригінальній версії мультфільму такі зірки кіно, як Джейкоб Трембле ("Смурфики 2", "Кімната", "Доктор Сон","Русалонька"), Пол Волтер Гаузер ("Я, Тоня", "Чорний кланівець", "Круелла", "Чорний птах"), Анджела Бассетт ("Американська історія жаху", "Чорна пантера", "Душа"), Карла Гуджино ("Хранителі", "Заборонений прийом", "Падіння дому Ашерів") та інші. В якості оповідача виступив культовий німецький режисер Вернер Херцог.

Перші критики позитивно оцінили новинку. Так, на Rotten Tomatoes "Оріон і Темрява" вже отримав 85% схвалення від критиків, а на Metacritic кіноексперти оцінили його в 74 бали зі 100, що відповідає характеристиці "в цілому позитивні відгуки".

Мультфільм стане доступний на Netflix 2 лютого 2024 року.

Учень тигра

The Tiger's Apprentice (США, 2024, фентезі/анімація)

У центрі сюжету мультфільму – Том Лі, американський хлопчик китайського походження, якому доручено захистити яйце фенікса.

Режисером мультфільму виступив гонконгський мультиплікатор Роман Хуей, який свого часу працював над такими хітовими анімаційними франшизами, як "Шрек", "Кіт у чоботях", "Мадагаскар", "Кунг-фу Панда" та "Полювання на монстра".

Серед інших, в оригінальній версії головних героїв озвучували Генрі Голдінг ("Джентльмени", "Шалено багаті азійці"), Мішель Єо ("Тигр, що підкрадається, дракон, що зачаївся", "Шан-Чі та легенда десяти кілець", "Все завжди і водночас "), Люсі Лью ("Ангели Чарлі", "Вбити Білла"), Сандра О ("Вбиваючи Єву", "Анатомія Грей") та інші.

Прем'єра мультфільму відбулася наприкінці січня 2024 року і він отримав змішані відгуки. Так, на Rotten Tomatoes у нього нині 63% схвалення від критиків.

Для широкої аудиторії він стане доступний на Paramount+ 2 лютого 2024 року.

Даріо Ардженто: Паніка

Dario Argento Panico (Велика Британія, 2023, документальне/біографія)

Фанатів фільмів жахів цього тижня порадує документальний фільм про культового італійського режисера Даріо Ардженто – основоположника піджанру "джалло" та автора таких фільмів, як "Суспірія", "Криваво червоний", "Мати сліз" та "Синдром Стендаля". Його роботи вплинули на багатьох сучасних режисерів, що працюють в жанрі хоррор.

Окрім самого Ардженто у фільмі з'явилися його дочки – дизайнер Фіоре та акторка Азія, які з молодих років були задіяні у багатьох стрічках свого знаменитого батька. Крім того, про співпрацю з Ардженто розповів італійський композитор Клаудіо Сімонетті, який створив впізнавані саундтреки до його найвідоміших фільмів. Про вплив Ардженто на свою творчість розповіли режисери Ґільєрмо дель Торо ("Лабіринт фавна", "Хеллбой", "Багряний пік", "Форма води", "Алея жаху"), Ніколас Віндінг Рефн ("Драйв", "Неоновий демон") та Гаспар Ное ("Екзтаз", "Вхід в порожнечу").

Прем'єра фільмі відбулася на Венеційському кінофестивалі восени 2023 року. Нині оцінка фільму на IMDb становить 7,1 із 10 балів.

Фільм стане доступний на Shudder з 2 лютого 2024 року.

***

Крім того, ви можете подивитися фільми, що вийшли в попередні тижні, та найцікавіші серіали лютого 2024 року – цього тижня на Prime Video вийде комедійний шпигунський екшн "Містер і місіс Сміт" від Дональда Гловера.

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся