Кадр з фільму "Ідеальні дні" / фото Arthouse Traffic

1 лютого 2024 року в український прокат виходить фільм "Ідеальні дні" (Perfect Days), який цього року отримав номінацію на "Оскар" в категорії Найкращий іноземний фільм.

Стрічка знята культовим німецьким режисером Вімом Вендерсом ("Париж, Техас", "Небо над Берліном", "Готель "Мільйон доларів") в Японії (саме цю країну він представляє на "Оскар") та розповідає про Хіраяму-гедоніста. Він працює звичайним прибиральником публічних туалетів в Токіо, а у вільний час слухає рок-музику, читає книги, вирощує дерева і фотографує на плівку. Він отримує задоволення від кожної деталі свого життя. Однак усе більше подробиць про минуле Хіраями та його особисті якості розкривається через низку несподіваних зустрічей. 

Напередодні прокату фільму в Україні УНІАН разом з компанією "Артхаус Трафік" зібрав пʼять цікавих фактів про фільм, якщо номінація на "Оскар" –  ще недостатній аргумент подивитися стрічку в кінотеатрі. 

Легендарний режисер

Німецький режисер Вім Вендерс – трикратний номінант на премію "Оскар", володар почесного "Золотого Ведмедя" Берлінале, "Золотої пальмової гілки" Канн, "Золотого лева" Венеції та премії BAFTA.

Вендерс знімає ігрове та документальне кіно вже понад 50 років. Він вважається піонером німецького кіно та, поряд з Райнером Вернером Фассбіндером та Вернером Херцогом, одним з найяскравіших представників "Нового німецького кіно" – напряму в післявоєнному західнонімецькому кіно, безпосередньо пов'язаним з відродженням національного кінематографу наприкінці 1960-х і його розквітом у 1970-і роки. 

Майже кожен свій фільм режисер знімає в нових країні/місті, адже він любить поєднувати роботу з подорожами. Вендерс багато фотографує на плівку та наділяє таким хобі своїх героїв.

Його бекграунд – не режисерський, адже Вендерс навчався медицині та філософії, а після переїзду в Париж почав малювати.  

Блискучий актор

Головну роль у фільмі виконав знаменитий японський актор Кодзі Якусьо. Серед його робіт – "Мемуари гейші" Роба Маршалла, "Вавилон" Алехандро Ґонсалеса Іньярріту та "Зцілення" Кійосі Куросави.

Кадр з фільму "Ідеальні дні" / фото Arthouse Traffic

За "Ідеальні дні" Якусьо отримав нагороду як найкращий актор на Каннському кінофестивалі 2023 року.

Профільне видання Deadline виділяє його гру в цьому фільмі як тиху, але заворожуючу: "Його спокій заразливий, він ідеально доповнює мінорну режисуру Вендерса та додає неочікуваної глибини, здавалося б, простому посланню фільму". 

Культова рок-музика

Одна з традиції Хіраями – слухати касети в машині дорогою на роботу. Тому в стрічці багато культової рок-музики, зокрема, пісень Rolling Stones, The Animals, Velvet Underground, Ніни Сімон, Лу Ріда, Оттіса Реддінґа тощо. Загалом, мрія меломана.

Номінація на "Оскар"

Далеко не вперше Японія отримує номінацію від Американської кіноакадемії, але саме "Ідеальні дні" – перший випадок, коли цю країну номіновано за фільм, який зняв європейський режисер.

Кадр з фільму "Ідеальні дні" / фото Arthouse Traffic

Серед інших номінантів на 96-ту премію в категорії "Найкращий міжнародний фільм" стрічки "Учительська" (Німеччина), "Зона інтересу" (Сполучене Королівство), "Я – Капітан" (Італія) та "Снігова спільнота" (Іспанія). Перші два фільми невдовзі можна буде побачити в українському прокаті – 8 лютого вийде німецька картина, а 22 лютого розпочнеться прокат нового фільму британського режисера Джонатана Глейзера. "Снігову спільноту" зараз можна подивитися онлайн на Netflix.

Схвальні відгуки

Рейтинг фільму на Letterboxd нині становиьь 4,2 з 5 можливих. Водночас на IMDb "Ідеальні дні" мають оцінку 7,9 балів з 10, а на Rotten Tomatoes він отримав 93% схвалення від критиків з позначкою"Сертифікована свіжість" та 95% від глядачів. Тим часом, на Metacritic кіноексперти оцінили фільм в 73 бали зі 100, а широка аудиторія – в 7,5 балів з 10, що в обох випадках відповідає характеристиці "в цілому позитивні відгуки".

Ще з моменту світової премʼєри на Каннському кінофестивалі критики схвально відгукуються про фільм, називаючи його "найкращим фільмом Віма Вендерса за десятиріччя", та підкреслюють поетичність реалістичної драми, яка розказана з казковою чарівністю.

Вас також можуть зацікавити новини: