Новинки в кінотеатрах і онлайн з 25 січня / колаж УНІАН, скріншоти

"Як там Катя", "Голда", "Люблю тебе ненавидіти" та "Загублене шосе": що подивитися на вихідних

09:03, 25.01.2024
13 хв.

УНІАН підготував традиційну добірку кіноновинок цього тижня – як в кінотеатрах, так і онлайн.

Цього тижня в український прокат вийде українська драма "Як там Катя?", що перемогла у національному конкурсі кінофестивалю "Молодість-2023". Також на "великих екранах" можна буде подивитися біографічну драму "Голда", романтичну комедію "Люблю тебе ненавидіти", костюмований байопік "Сісі і я", трилер "Догмен" і ще кілька новинок. Крім того, до кінотеатрів повертається номінований на "Оскар-2024" український документальний фільм "20 днів у Маріуполі". Кіногурманів же порадують ретроспективні покази одного з найвідоміших фільмів культового Девіда Лінча – "Загублене шосе". Тим часом, онлайн вийде спортивна комедія "Андердоги" з репером Снуп Догом в головній ролі. Про усі кіноновинки тижня читайте в огляді УНІАН.

Як там Катя?

How Is Katia? (Україна, 2022, драма)

Фільм розповідає про лікарку швидкої допомоги та одиноку мати Анну, яка є опорою для своєї родини – сестри, матері та єдиної доньки Каті. Анна – сильна жінка, яка планує подарувати своєї дитині краще життя, ніж у неї. Але сталася неочікувана та шокуюча трагедія, яка може все зруйнувати та залишити героїню на одинці з байдужою системою та безмежною втратою.

Стрічка стала повнометражним дебютом української режисерки Крістіни Тинькевич, що виріс із її однойменного короткометражного фільму 2016 року.

Світова прем’єра фільму відбулась на 75-му кінофестивалі у Локарно в конкурсній програмі Concorso Cineasti del presente, де він отримав дві нагороди: спеціальний приз журі Ciné+ та приз за найкращу акторську гру для Анастасії Карпенко, яка зіграла роль Анни. Пізніше стрічка здобула перемогу в національному повнометражному конкурсі 52-го КМКФ "Молодість".

Нині оцінка фільму на IMDb становить 7,2 бали з 10.

Цікаві факти про фільм читайте в нашому окремому огляді.

Ґолда

Golda (США, Велика Британія, 2023, драма/історичний/байопік)

Події фільму відбуваються у 1973 році, коли "Війна Судного дня" в самому розпалі. Єгипет, Сирія та Йорданія атакують Ізраїль, сподіваючись повернути собі втрачені території. Вирішити цей конфлікт має Ґолда Меїр – перша жінка-прем'єр-міністр Ізраїлю. Тягар відповідальності за долю країни ще важчий тому, що за фасадом "залізної леді" Ґолда ховає один похмурий секрет.

Головну роль у фільмі виконала оскароносна Гелен Міррен ("Королева", "Калігула", франшиза "Форсаж"). Також у ньому задіяні Лієв Шрайбер ("Крик", "Росомаха", "Місто астероїдів"), Камілль Коттен ("Дім Гуччі", "Привиди у Венеції") та інші.

Режисером "Голди" виступив лауреат премії "Оскар" за найкращий короткометражний фільм, ізраїльській кінематографіст Гай Наттів.

Світова прем'єра відбулася на Берлінському міжнародному кінофестивалі в лютому 2023 року. Нині оцінка фільму на IMDb становить 6 балів з 10, тоді як на Rotten Tomatoes він отримав 52% схвалення від критиків та 91% від глядачів. Тим часом, на Metacritic кіноексперти оцінили фільм в 48 балів зі 100 (відповідає характеристиці "середні або змішані відгуки"), а широка аудиторія – в 6,1 бал з 10 ("в цілому позитивні відгуки").

Люблю тебе ненавидіти

Anyone But You (США, 2023, комедія/романтика)

За сюжетом фільму, на ранок після ідеального першого побачення фатальна пристрасть закоханих перетворюється на холодну ненависть, доки доля не зводить їх разом на весіллі друзів в Австралії. Тож їм не залишається нічого іншого, окрім як вчинити по-дорослому і знову прикинутися парою.

Головні ролі у фільмі зіграли Сідні Свіні (серіали "Ейфорія", "Білий лотос", фільм "Реаліті"), Ґлен Павелл (фільм "Топ Ґан: Меверік", серіал "Королеви крику"), Александра Шіпп ("Люди Ікс: Апокаліпсис", "Барбі") та інші.

Режисером фільму виступив Вілл Глак (дилогія "Кролик Петрик", комедії "Легковажна Я", "Друзі по сексу"). Він же є співавтором сценарію.

В США фільм вийшов в прокат ще наприкінці 2023 року та отримав змішані відгуки від критиків, проте став успішним в прокаті – при бюджеті 25 мільйонів доларів він вже зібрав понад 100 мільйонів.

Нині оцінка фільму на IMDb становить 6,6 балів з 10, тоді як на Rotten Tomatoes він отримав 51% схвалення від критиків та 87% від глядачів. Тим часом, на Metacritic кіноексперти оцінили фільм в 52 бали зі 100, а широка аудиторія – в 5,5 балів з 10, що в обох випадках відповідає характеристиці "середні або змішані відгуки".

Загублене шосе

Lost highway (США, 1997, трилер/детектив/містика)

У центрі нелінійного сюжету фільму – саксофоніст Фред Медісон, який підозрює свою дружину в зраді. Коли її знаходять мертвою, звинувачення одразу лягає на чоловіка. Фреда засуджують до найвищої міри покарання, але тут починається містика – чоловік загадковим чином зникає з камери смертників, а на його місці виявляють невинного юнака Піта, який гадки не має, як він опинився у в’язниці. Та справжнє божевілля лише починається.

Головні ролі у фільмі виконали Білл Пуллман ("Несплячі в Сієтлі", "День Незалежності", серіал "Грішники"), Патриція Аркетт ("Юність", "Стигмати", "Ед Вуд"), Роберт Лоджа ("Обличчя зі шрамом"), Бальтазар Ґетті ("Володар мух"), Майкл Массі ("Сім") та інші.

Режисер фільму – геній сюрреалізму Девід Лінч, також відомий за стрічками "Людина-слон", "Синій оксамит", "Дикі серцем", "Малголленд-Драйв" і, звісно, "Твін Пікс".

Нині оцінка фільму на IMDb становить 7,6 балів з 10, тоді як на Rotten Tomatoes він отримав 68% схвалення від критиків та 87% від глядачів. Тим часом, на Metacritic кіноексперти оцінили фільм в 53 бали зі 100 (відповідає характеристиці "середні або змішані відгуки"), а широка аудиторія – в 7,5 балів з 10 ("в цілому позитивні відгуки").

Про п'ять причин подивитися фільм в кінотеатрі читайте в нашому окремому матеріалі.

20 днів у Маріуполі

20 Days in Mariupol (Україна, 2023, документальний/воєнний)

З нагоди номінації на "Оскар" в обмежений повторний прокат вирішили випустити український документальний фільм, що зображує облогу міста Маріуполя від самого нападу російських військ уранці 24 лютого 2022 року. Автори стрічки, які стали останніми міжнародними журналістами в оточеному російськими військами Маріуполі, продовжили роботу в облозі та зафіксували кадри, які пізніше стали визначальними образами війни: смерті дітей, масові поховання, розбомблений пологовий будинок та інші жахи російських злочинів.

"20 днів у Маріуполі" – це режисерський дебют воєнного кореспондента (з досвідом у Сирії, Карабасі, Лівії, Іраку, Секторі Газа, Афганістані), фотографа, відеографа та письменника Мстислава Чернова. Також у створенні картини були залучені фотограф Євген Малолєтка та продюсерка й журналістка Василіса Степаненко. За роботу в обложеному Маріуполі вони отримали Пулітцерівську премію, яка вважається найпрестижнішою нагородою в галузі журналістики. Також Мстислав Чернов і Євген Малолєтка стали лауреатами ще низки міжнародних нагород.

Вперше картина побачила світ на одному з головних фестивалів незалежного кіно у США "Санденс" у секції World Cinema Documentary Competition. Там стрічка здобула приз глядацьких симпатій. Українська прем'єра фільму відбулася на фестивалі Docudays UA, де "20 днів у Маріуполі" став найкращим фільмом національного конкурсу, а також володарем призу глядацьких симпатій.

Нині оцінка фільму на IMDb становить 8,6 балів з 10, тоді як на Rotten Tomatoes він отримав 100% схвалення від критиків з відзнакою "Сертифікована свіжість" та 97% від глядачів. Тим часом, на Metacritic кіноексперти оцінили фільм в 84 бали зі 100 з відзнакою "Обов'язкове до перегляду" (відповідає характеристиці "всезагальне визнання"), а широка аудиторія – в 6,8 балів з 10 ("в цілому позитивні відгуки").

Сісі і я

Sisi & Ich (Німеччина, Швейцарія, Австрія, 2023, драма/історичний/байопік)

В центрі сюжету фільму – графиня Ірма, яка стає супутницею найпопулярнішої жінки своєї доби. Вона подорожує зі знаменитою австрійською імператрицею Сісі, стає її подругою і навіть без тями закохається в монархиню. І хоча жінки чинять опір ворожому світові, зрештою в них лишається тільки один фатальний шлях, який назавжди зв'яже їх обох. Сценарій засновано на записах справжньої фрейліни монархині – Ірми Штарах.

Головну роль у фільмі виконала німецька акторка Сандра Гюллер, яка була визнана найкращою акторкою Європи у 2023 році за фільм "Анатомія падіння". Також вона відома за такими фільмами, як "Тоні Ердман" та "Зона інтересу", який вийде в український прокат у лютому 2024 року. Імператрицю Сісі у фільмі зіграла німецька акторка Сюзанна Вольф ("Три мушкетери").

Режисером фільму виступила Фрауке Фінстервальдер, для якої це друга повнометражна робота після драми "Темний світ" 2013 року.

Стрічку вперше показали на цьогорічному Берлінському міжнародному кінофестивалі на початку 2023 року в секції "Панорама". Пізніше картину відзначили Німецькою кінопремією за найкращий дизайн костюмів.

Нині оцінка фільму на IMDb становить 6,5 балів з 10.

Догмен

DogMan (США, 2023, трилер/екшн)

Головний герой фільму – чоловік на ім'я Дуглас, який в цьому світі любить і розуміє тільки собак, а вони безвідмовно виконують усі його накази. В дитинстві жорстокий батько знущався з хлопця – і, зрештою, щоб позбутись, кинув того до зграї бродячих псів, сподіваючись, що дикі собаки розірвуть його сина. Зараз Догмен має власну моральну шкалу, і тому, коли місто захоплює наркобарон, він вирішує позбавити світ від "бруду" своїми методами. Ця зграя готова прийняти бій, щоб знищити злочинну імперію та відновити мир на вулицях міста.

Головну роль у "Догмені" виконав американський актор та музикант Калеб Лендрі Джонс, відомий за ролями у фільмах "Люди Ікс: Перший клас", "Пастка" та "Три білборди за межами Еббінга, штат Міссурі".

Зняв фільм французький режисер Люк Бессон ("Леон", "П'ятий елемент", "Жанна д'Арк").

Прем'єра фільму відбулася у серпні 2023 року на Венеційському кіновестивалі, де він отримав змішані відгуки. Нині оцінка фільму на IMDb становить 6,8 балів з 10, тоді як на Rotten Tomatoes він отримав 58% схвалення від критиків. Тим часом, на Metacritic кіноексперти оцінили фільм лише в 37 балів зі 100, що відповідає характеристиці "в цілому негативні відгуки".

СуперАлібі 2

Alibi.com 2 (Франція, 2023, комедія)

Фільм є продовженням однойменної комедії 2017 року. Головний герой Ґреґ був власником агентства, яке допомагало клієнтам створювати правдоподібні алібі. Закривши його, він зажив спокійним і безтурботним життям та вирішив освідчитися своїй коханій дівчині Фло. Однак, є проблема – Ґреґ не хоче знайомити Фло зі своєю матір'ю та нечистим на руку батьком. Щоб уникнути цього, він знову відкриває агентство і тепер шукає фальшивих батьків для себе.

Головну роль у фільмі знову зіграв французький актор Філіпп Лашо, він же є його режисером та сценаристом.

Нині оцінка фільму на IMDb становить 6,5 балів з 10.

Реінкарнація. Привид з минулого

Run Rabbit Run (Австралія, 2023, трилер/жахи)

Головна героїня фільму Сара зі своєю семирічною донькою приїжджає до батьківського дому. Вперше побачивши дівчинку, бабуся сприймає онуку за свою зниклу дочку Еліс, якій на момент зникнення теж було сім. Після цього дочка Сари починає дивно поводитися: демонструє звички та поведінку зниклої Еліс. Матері спочатку здається, що дочка грає за підказками дорослих, але що далі триває "гра", то виразніше проявляється потойбічне у домі.

Головну роль у фільмі виконали зірка серіалу "Спадкоємці" Сара Снук.

Нині оцінка фільму на IMDb становить 5 балів з 10.

Історія Тіто та Вінні

Noah's Ark (Бразилія, Індія, 2024, пригоди/анімація/мюзикл)

В центрі сюжету цього сімейного мультфільму – пара мишей, які намагаються сісти на Ноїв ковчег: Вінні, харизматичний поет, який страшенно боїться сцени, і Тіто, талановитий чарівний гітарист. Втім, на Ноїв ковчег допускаються лише один самець і одна самка кожного виду, і завдяки щасливій долі та допомозі геніального таргана, Вінні і Тіто пробираються на ковчег, де мають запобігти протистоянню між хижаками та травоїдними. Чи зможуть ці талановиті безбілетні мандрівники використати музику, щоб зняти напругу та допомогти всім створінням пережити 40 днів і 40 ночей разом?

Нині оцінка фільму на IMDb становить 6,4 бали з 10.

Андердоги

The Underdoggs (США, 2024, комедія/спорт)

В центрі сюжету фільму – колишня зірка американського футболу Джейсен Дженнінгс, який досяг самого дна. Коли його засуджують до громадських робіт та змушують тренувати непокірну футбольну команду, він сприймає це як можливість змінити своє життя.

Головну роль у фільмі виконав американський репер та бізнесмен Snoop Dogg, якого також можна було бачити у фільмах "Денна зміна", "Тренувальний день" та "Дуже страшне кіно 5".

Фільм від Amazon Studios стане доступний 26 січня 2024 року на Prime Video.

***

Крім того, ви можете подивитися фільми, що вийшли в попередні тижні, та найцікавіші серіали січня 2024 року – цього тижня на Netflix вийде кримінальний байопік "Гризельда" від творців "Нарко", на Apple TV+ стартує воєнний екшн "Володарі повітря" з Остіном Батлером, а на Prime Video – драматичний серіал "Експати" з Ніколь Кідман.

Марина Григоренко

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся