"Барбі" виходить в прокат 20 липня / фото Warner Bros. Pictures

Барбі у непристойно рожевому світі: огляд фільму з Марго Роббі та Райаном Гослінгом

17:17, 19.07.2023
8 хв.

20 липня в український прокат виходить один з найбільш очікуваних фільмів року – романтична комедія "Барбі" від режисерки Грети Гервіг з Марго Роббі та Райаном Гослінгом головних ролях. Чого варто очікувати від новинки у яскравій обгортці, читайте в огляді УНІАН.

УНІАН ділиться враженнями про фільм "Барбі" (Barbie) – максимально без спойлерів.

Трохи передісторії

Легендарна американська компанія з виробництва іграшок Mattel загорілася ідеєю зняти фільм про один зі своїх найпопулярніших товарів – ляльку Барбі – ще у 2009 році. З тих пір у проекту кілька разів змінювалися режисери, виконавці головних ролей та дистриб'ютор. І лише через 10 років стало відомо, що сценарій до фільму напише Грета Гервіг разом зі своїм чоловіком Ноєм Баумбахом. І тоді всі одразу зрозуміли, що не варто розраховувати на стандартне дитяче кіно.

Гервіг, яка з середини нульових активно пробивала свій шлях у кіно – і як сценаристка, і як режисерка, і як акторка – на той момент вже мала кілька успішних проектів. Однак справжнього успіху вона досягла у 2017 році завдяки комедійній драмі "Леді-Птаха" – за цей фільм вона отримала дві номінації на "Оскар" (за режисеру та оригінальний сценарій). Її наступна робота – костюмована драма "Маленькі жінки" 2019 року мала не менший успіх і принесла Гервіг третю номінацію на "Оскар" – цього разу за найкращий адаптований сценарій. Фільми – кардинально різні, однак об'єднує їх одне – це фільми про жінок, які шукають своє місце у цьому світі. Власне, це стало головною темою і в "Барбі".

Цікаво, що саме ці два фільми вона зробила без свого чоловіка, з яким вона співпрацює практично з початку кар'єри – вона зіграла в багатьох фільмах Баумбаха, а також була співавторкою сценаріїв до його фільмів "Френсіс Ха" (2012) та "Пані Америка" (2015). І от, після кількох років творчої самостійності, подружжя знову попрацювало разом – варто зазначити, вельми продуктивно.

В центрі сюжету – та сама "канонічна" Барбі, або, як її називають у фільмі, "стереотипна" Барбі. Вона живе у непристойно рожевій "Країні Барбі", оточена цілою купою інших Барбі та Кенів, ідеальним життям, в якому кожен новий день такий самий як попередній, і, здавалося б, не має жодної потреби щось змінювати. Аж раптом з нею починають відбуватися дивні речі – вона починає думати про смерть, а її тіло стає не таким вже й ідеальним.  Щоб з'ясувати причину усього цього, Барбі у супроводі Кена вирушає у реальний світ людей. Втім, все це обертається зовсім не тим, чим очікувалося.

Світ Барбі – це феміністичний світ, в якому жінки можуть стати ким завгодно і досягти чого завгодно, тоді як Кени є лише їхніми придатками. І наївні Барбі та не менш наївні Кени сліпо вірять, що саме так воно і є у реальному світі, і саме так воно і має бути. Жорстока правда життя вносить свої корективи, які тепер загрожують існуванню "Барбіленда", і саме Барбі має усе виправити.

Загалом "Барбі" можна назвати зразком "здорового фемінізму". Так, левова частина фільму приділена саме проблемі місця жінки у світі, де від неї постійно хтось щось вимагає – бути хорошою матір'ю та дружиною, бути хорошою працівницею та начальницею, бути в хорошій формі та не зациклюватися на собі, і багато-багато інших "жінка повинна". При цьому Гервіг висміює концепцію, в якій жінки досягають успіху обов'язково лише за рахунок пригнічення чоловіків, а натомість підкреслює, що кожен має право на своє власне самовизначення та успіх.

Хто в головних ролях

Нещодавно Гервіг розповіла, що вона хотіла запросити до участі у фільмі Сіршу Ронан та Тімоті Шаламе, які також зіграли у її "Леді-Птасі" та "Маленьких жінках". Однак цьому не судилося статися через щільний графік обох акторів.

Складно уявити когось ще у ролі Барбі, окрім Марго Роббі / фото Warner Bros. Pictures

Натомість головну роль у "Барбі" отримала Марго Роббі – і, чесно кажучи, навіть важко уявити когось іншого у цій ролі. Окрім того, що Роббі є однією з найкрасивіших акторок сучасного Голлівуду, вона ще й завжди демонструє неймовірно переконливу акторську гру – чи-то скандальна фігуристка Тоня Гардінг ("Я, Тоня"), чи-то божевільна Харлі Квін ("Загін самогубців"), чи-то бунтівна зірка Неллі ЛаРой ("Вавилон"). Роббі виконала дійсно потужну роботу, щоб подарувати глядачам найкращу Барбі.

Райан Гослінг зіграв "головного" Кена / фото Warner Bros. Pictures

Роль "головного" Кена виконав Райан Гослінг ("Драйв", "Той, що біжить по лезу 2049", "Сіра людина"). Багато хто сприйняв цей вибір скептично, адже актор відомий більш серйозними ролями, а от настільки комічні образи він ще не втілював. До того ж, дехто відзначав, що Гослінг дещо застарий для такої ролі. Як би там не було, але він чудово впорався зі своєю роллю, та ще й заспівав у фільмі.

Загалом "Барбі" зібрала на екрані величезну кількість зірок, і, вимушені констатувати, що деякі з них так і залишилися масовкою попри свій статус – адже персонажів було ну дуже багато.

У "Барбі" задіяно чимало зірок / фото Warner Bros. Pictures

Так, найбільш помітних жителів "Барбіленду" втілили Сіму Лю ("Шан-Чи і Легенда десяти кілець"), Емма Макі ("Статеве виховання", "Смерть на Нілі"), Шуті Гатва ("Статеве виховання", "Доктор Хто"), Майкл Сера ("Джуно", "Скотт Пілігрим проти світу"), Кейт Маккінон ("Мисливці за привидами", "Сенсація"), Кінгслі Бен-Адір ("Таємне вторгнення", "Гострі картузи"), Харі Неф ("Ідол", "Ти"), Шерон Руні ("Дамбо", "Котячі світи Луїса Вейна"), Ісса Рей ("Людина-павук: Крізь Всесвіт") та Скотт Еванс ("Майже любов").

Барбі на будь-який смак / фото Warner Bros. Pictures

Були тут і кілька зіркових камео – Джон Сіна ("Миротворець", "Загін самогубців: Місія навиліт", "Форсаж 9"), Еміральд Феннел ("Корона", режисерка "Перспективної дівчини") та співачка Дуа Ліпа (вона також виконала одну з пісень до фільму).

Людей у фільмі серед інших зіграли Америка Феррера ("Як приборкати дракона"), Аріана Грінблатт ("65", "Любов і монстри"), Вілл Феррелл ("Пісенний конкурс Євробачення: Історія вогненної саги", "Зведені брати"), Коннор Свінделлс ("Статеве виховання") та Реа Перлман ("Матильда", "Весела компанія"), а Хелен Міррен ("Калігула", "Королева", "Шазам 2") виступила у ролі оповідачки.

Кінокомпанія Warner Bros запустила доволі потужну рекламну кампанію "Барбі", що "просочилася" навіть у Гугл. Воно й не дивно, адже фільм виходить в один день з іншою великою новинкою року – біографічною драмою "Оппенгеймер" Крістофера Нолана (нашу рецензію на фільм вже можна почитати за посиланням).

Критикам "Барбі" сподобалася / фото Warner Bros. Pictures

Офіційна прем'єра "Барбі" відбулася в Лос-Анджелесі 9 липня 2023 року (на два дні раніше за "Оппенгеймера"), і перші відгуки критиків про фільм були більш ніж позитивні. Так, на Rotten Tomatoes у нього нині 90% схвалення на основі понад 100 відгуків критиків, а на Metacritic кінооглядачі оцінили його у 81 бал з поміткою Must See, що відповідає характеристиці "всезагальне визнання".

"Барбі", попри яскраву обгортку та статус комедії, насправді є доволі глибокою стрічкою про пошук себе у цьому світі, про сприйняття себе, про взаємозалежність, про стосунки і багато що ще, при цьому не зациклюючись на радикальному фемінізмі чи демонізації чоловіків. У фільмі є чимало самоіронії та гіперболізації, відсилки до поп-культури та потужні промови. Так, кінцівка у фільму дещо наївна, але чи не за цим ми ходимо в кіно – щоб побачити те, чого в житті, на жаль, немає.

"Барбі" – це кіно про серйозне у яскравій обгортці / фото Warner Bros. Pictures

Ну і, без сумніву, "Барбі" – це неймовірне аудіо-візуальне задоволення з піснями і танцями. Гримери, костюмери, декоратори та усі-усі хто працював над "картинкою", проробили титанічну роботу. Чого там – спеціально для фільму побудували Країну Барбі у натуральну величину (кажуть, для її створення знадобилося так багато рожевої фарби, що в світі на якийсь час утворився її дефіцит).

А ще у фільмі гарні пісні, і окрема подяка нашій озвучці – цього разу на пісні не накладали українську доріжку з перекладом, тож глядачі таки зможуть послухати, які співають Райан Гослінг та Дуа Ліпа.

Загальна оцінка – 8 з 10 балів.

***

Про інші кіноновинки тижня читайте в нашому окремому огляді. Також ви можете ознайомитися з добіркою найцікавіших серіалів липня 2023 року.