"Оппенгеймер" та "Барбі" одночасно виходять в прокат / колаж УНІАН

"Барбі", "Оппенгеймер", "Залізні метелики" і "Вони клонували Тайрона": що подивитися на вихідних

09:13, 22.07.2023
9 хв.

Цього тижня з кіноманами нарешті станеться довгоочікуваний "Барбенгеймер" – до кінотеатрів одночасно потраплять два чи не найочікуваніших фільми року: романтична комедія Грети Гервіг "Барбі" та біографічна драма Крістофера Нолана "Оппенгеймер". Крім того, на "великих екранах" можна буде подивитися українську документалку "Залізні метелики", яка вже засвітилася на впливових міжнародних кінофестивалях. Онлайн, тим часом, вийде божевільна науково-фантастична комедія "Вони клонували Тайрона". Про усі кіноновинки тижня читайте в огляді УНІАН.

УНІАН підготував традиційну добірку кіноновинок тижня – як в кінотеатрах, так і онлайн.

Як тільки стало відомо, що два кардинально різних мегаблокбастери з претензією на престижні кінонагороди – романтична комедія Грети Гервіг "Барбі" та біографічна драма Крістофера Нолана "Оппенгеймер" – вийдуть в прокат в один день, мережа вибухнула безліччю мемів та чуток. Це явище навіть отримало спеціальне визначення "Барбенгеймер" – і ось тепер "битва титанів" офіційно розпочинається.

Барбі

Barbie (США, 2023, комедія/пригоди/романтика)

Сюжет фільму заснований на культовій іграшці від Mattel. Та сама "канонічна" лялька Барбі живе щасливим та безтурботним життям у непристойно рожевій "Країні Барбі" в оточенні інших Барбі та Кенів. Аж раптом з нею починають відбуватися дивні речі – вона починає думати про смерть, а її тіло стає не таким вже й ідеальним. Щоб з'ясувати причину усього цього, Барбі вирушає у реальний світ людей. Втім, все це обертається зовсім не тим, чим очікувалося.

Головні ролі у фільмі виконали Марго Роббі ("Я, Тоня", "Загін самогубців", "Вавилон") і Райан Гослінг ("Драйв", "Той, що біжить по лезу 2049", "Сіра людина").

Також у фільмі зіграла ціла купа зірок кіно та музики: Америка Феррера ("Як приборкати дракона"), Сіму Лю ("Шан-Чи і Легенда десяти кілець"), Джон Сіна ("Миротворець", "Загін самогубців: Місія навиліт", "Форсаж 9"), Хелен Міррен ("Калігула", "Королева", "Шазам 2"), Кейт Маккінон ("Мисливці за привидами", "Сенсація"), Вілл Феррелл ("Пісенний конкурс Євробачення: Історія вогненної саги", "Зведені брати"), Емма Макі ("Статеве виховання", "Смерть на Нілі"), Шуті Гатва ("Статеве виховання", "Доктор Хто"), Майкл Сера ("Джуно", "Скотт Пілігрим проти світу"), Аріана Грінблатт ("65", "Любов і монстри"), Кінгслі Бен-Адір ("Таємне вторгнення", "Гострі картузи"), Дуа Ліпа і багато інших.

Режисером фільму виступила Грета Гервіг, яка раніше працювала над такими стрічками, як "Леді-Птаха" і "Маленькі жінки". Оскільки режисерка відома своїм потужним феміністичним кіно, на глядачів і тут чекає глибока історія у яскравій обгортці.

Офіційна прем'єра "Барбі" відбулася в Лос-Анджелесі 9 липня 2023 року, однак тільки сьогодні фільм виходить у світовий прокат. Перші відгуки критиків про фільм були більш ніж позитивні. Так, на Rotten Tomatoes у нього нині 89% схвалення на основі понад 100 відгуків критиків, а на Metacritic кінооглядачі оцінили його у 81 бал з поміткою Must See, що відповідає характеристиці "всезагальне визнання".

Більше про фільм читайте в нашій окремій рецензії.

Оппенгеймер

Oppenheimer (США, 2023, драма/історичний/байопік)

Подейкують, що кінокомпанія Warner Bros вирішила випустити "Барбі" в один день з "Оппенгеймером", щоб помститися режисеру Крістоферу Нолану. Останній співпрацював з WB протягом багатьох років, в тому числі над трилогією "Бетмен" і фільмами "Початок", "Інтерстеллар" та "Дюнкерк", однак "чорна кішка" між ними пробігла у 2020 році, коли режисер розкритикував студію за випуск в розпал пандемії коронавірусу його "Тенета" на стрімінгових сервісом одночасно з релізом в кінотеатрах. Мовляв, так кіностудія "вбиває" справжнє кіно. Тоді ж режисер вирішив розірвати співпрацю з Warner Bros. Так це чи ні – ми не знаємо, однак факт залишається фактом: WB проводить набагато більш агресивну маркетингову кампанію "Барбі" порівняно з тим, як Universal просуває "Оппенгеймер".

Отже, як очевидно з назви, фільм розповідає про американського фізика Роберта Оппенгемера, якого називають "батьком" атомної бомби. А саме про його роботу над так званим "Мангеттенським проектом" – програмою розробки ядерної зброї у США, здійснення якої почалося у вересні 1942 року. Проектом керували сам Оппенгеймер і генерал інженерного корпусу Армії США Леслі Гровз. Тоді усіх причетних до розробки ізолювали в спеціально побудованому поселенні посеред пустелі. В рамках проекту було створено три атомні бомби, дві з яких були скинуті на японські Хіросіму та Нагасакі в 1945 році.

Головні ролі у фільмі виконали Кілліан Мерфі ("Початок", "28 днів потому", "Сніданок на Плутоні", "Гострі картузи"), Емілі Блант ("Тихе місце", "Круїз по джунглях") та Метт Деймон ("Розумник Уілл Хантінг", "Одинадцять друзів Оушена", "Марсіанин").

Також у фільмі зіграли Роберт Дауні-молодший ("Залізна людина", "Месники", "Шерлок Холмс"), Флоренс П'ю ("Чорна вдова", "Сонцестояння", "Диво"), Рамі Малек ("Не час помирати", "Диявол в деталях", "Богемна рапсодія"), Джош Гартнетт ("Гнів людський", "Перл Гарбор", "Місто гріхів"), Дейн Де Гаан ("Убий своїх коханих", "Нова Людина-павук 2: Висока напруга", "Валеріан та місто тисячі планет") та багато інших відомих акторів.

Прем'єра "Оппенгеймера" відбулася 11 липня у Парижі. В цілому перші критики позитивно оцінили новинку. Так, на Rotten Tomatoes у нього нині 92% схвалення на основі понад 100 відгуків критиків, а на Metacritic кінооглядачі оцінили його у 90 балів з поміткою Must See, що відповідає характеристиці "всезагальне визнання".

Більше про фільм читайте в нашій окремій рецензії.

Залізні метелики

Iron Butterflies (Україна, Німеччина, 2023, документальний)

Фільм розповідає історію розслідування збиття російськими військовими цивільного літака малайзійських авіаліній MH17 над Донбасом у липні 2014року – тоді загинуло 298 людей. Чималу увагу в картині приділено тому, як російська пропаганда намагалася спростувати причетність росіян до злочину.

"Залізні метелики" – це доволі незвичайна робота, яка поєднує в собі документальні матеріали та художні елементи. Тут є і хореографія, і інсталяції, і анімація, а також можливість для глядача по-своєму зрозуміти те, що відбувається на екрані.

Створило стрічку кінооб’єднання "Вавилон'13", що розпочало свою діяльність під час Революції Гідності, а нині документує російську війну в Україні. Режисером фільму виступив Роман Любий, який до цього зняв документальний фільм "Зошит війни" на основі особистих відеозаписів із телефонів та камер українських захисників.

Світова прем'єра фільму "Залізні метелики" відбулася на "Санденсі" – головному фестивалі незалежного кіно у США в конкурсній програмі World Cinema Documentary. Європейська прем'єра – у секції Panorama Берлінського міжнародного кінофестивалю. Пізніше стрічку показали на кількох інших важливих кіноподіях.

Українська прем’єра стрічки відбулася на фестивалі Docudays UA, де він отримав головний приз конкурсу Right Now! – нагороду для креативного документального кіно, що досліджує та аналізує сучасний світ і робить значний внесок у дискусію про людську гідність, свободу та рівність.

Фільм "Залізні метелики" має доволі високі показники на рейтингових платформах: на IMDb у нього 7,3 бали з 10, а на Rotten Tomatoes – 92% схвалення від критиків.

Більше про фільм читайте в нашому окремому матеріалі.

***

Також цього тижня в українських кінотеатрах з'явиться сімейний анімаційний фільм"Пташиний ульот 2"(Німеччина, 2023), який в травні цього року також офіційно виходив в прокат в Росії, тож вам вирішувати, чи підтримувати кіно, яке співпрацює з росіянами.

Ще одна новинка цього тижня – детективний трилер "Під поверхнею" (Великобританія, 2022), що має непристойно низькі рейтинги: на IMDb у нього лише 2,6 бали з 10.

***

Вони клонували Тайрона

They Cloned Tyrone (США, 2023, фантастика/бойовик/комедія)

Синопсис фільму виглядає так: низка моторошних подій занурює різномасту трійцю – шахрая, сутенера та проституку – в безодню зловісної змови, яка шириться містом.

Головні ролі у фільмі виконали Джон Боєґа (Фінн в останній трилогії "Зоряні війни", "Тихоокеанський рубіж: Повстання", "Королева-воїн"), Тейона Перріс (серіали "Божевільні" та "ВандаВіжн", фільми "Кендімен" та "Марвели") і Джеймі Фокс ("Рей", "Джанґо вільний", "Нестерпні боси"). Також у фільмі зіграв Кіфер Сазерленд ("Коматозники", "Твін Пікс: Вогню, іди зі мною", "Меланхолія").

Режисером фільму виступив Джоел Тейлор, найбільш відомий як автор сценаріїв до фільмів "Крід ІІ" та "Космічний джем".

Фільм стане доступним на Netflix з 21 липня. За тиждень до цього він вийшов в обмежений прокат в США та отримав позитивні відгуки. Так, на IMDb у нього оцінка 6 балів з 10, а на Rotten Tomatoes – 96% схвалення від критиків та 100% від глядачів. На Metacritic у нього 74 бали зі 100 від кінооглядачів, що відповідає характеристиці "в цілому позитивні відгуки".

Як працюють кінотеатри в умовах воєнного часу

Кінотеатри в умовах воєнного стану працюють з певними особливостями – на їхню роботу впливають повітряні тривоги, відключення електроенергії та комендантська година.

Якщо починається повітряна тривога, то показ фільму зупиняється, а глядачів просять покинути залу і вирушити в найближче бомбосховище. Зазвичай, якщо тривога менше 20 хвилин, то показ фільму продовжують з того місця, на якому зупинилися, якщо довше – пропонують обміняти квиток на інший сеанс. Опцію повернення коштів за скасовані сеанси пропонують нечасто. Аналогічна система обміну квитків діє у разі відключення електроенергії.

***

Крім того, ви можете подивитися фільми, що вийшли в попередні тижні, та найцікавіші серіали липня 2023 року.

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся