Кадр з фільму "Чорний Адам" / фото Warner Bros. Pictures

Чорний Адам: огляд видовищного супергеройського фільму з Двейном Джонсоном від DC

15:01, 22.10.2022
7 хв.

20 жовтня в український прокат одночасно з усім світом вийшов супергеройський фільм "Чорний Адам", заснований на однойменній серії коміксів DC. УНІАН розповідає, чи варто дивитися новинку, що варто знати перед переглядом фільму та чи є сцена після титрів.

УНІАН ділиться враженнями про новий супергеройський фільм "Чорний Адам" (без спойлерів).

Про що фільм

Супергеройський фільм "Чорний Адам" (Black Adam) є дванадцятою за рахунком стрічкою з розширеного всесвіту DC Comics та спінофом фільму "Шазам!". В центрі сюжету фільму – суперлиходій Чорний Адам, який уперше з'явився в коміксах DC ще в 1945 році.

Щоправда, у фільмі дещо змінили класичну версію походження героя, хоча ключові моменти збереглися – він жив в Стародавньому Єгипті та отримав свої сили завдяки могутньому чарівникові Шазаму. Цей персонаж вже був представлений у фільмі "Шазам" 2019 року, однак загалом сюжети обох стрічок майже не перетинаються.

Згодом Тет Адам, як тоді звали головного героя, розчарував чарівника своєю неконтрольованою жагою помсти, і не маючи можливості відібрати в нього даровані надприродні сили, лиходія заточили у в'язниці. Аби повернутися, йому знадобилося п'ять тисяч років.

В наш час Тет Адаму доведеться перетнутися з супергероями з "Товариства Справедливості Америки", яке буде представлене в межах розширеного всесвіту DC, а також могутніми демонами з минулого. Ну і, звісно, зробити вибір, на якому боці він буде – добра чи зла.

Актори та персонажі

Головну роль у фільмі виконав зірка блокбастерів Двейн "Скеля" Джонсон ("Джуманджі", "Форсаж: Гоббс та Шоу", "Круїз по джунглях", "Мумія повертається").

Власне, увесь фільм тут побудований навколо нього, і він тут загалом у своєму стилі – то похмуро хмуриться, то топорно жартує, то лупить ворогів без розбору, то відверто дратує. Загалом, персонаж не дуже складний, але не можна сказати, що це прям такий вже й недолік. Ви ж не на артхаус прийшли, ви прийшли розважитися.

Кадр з фільму "Чорний Адам" / фото Warner Bros. Pictures

Ще одна "велика зірка" у фільмі – легендарний Пірс Броснан ("Завтра не помре ніколи", "І цілого світу мало", "Мамма Міа! 2") у ролі супергероя Доктора Фейта з команди "Товариство Справедливості Америки". Це такий собі досвідчений могутній чарівник та наставник, який, втім, як і більшість героїв, окрім, власне, головного, розкритий не так добре, як хотілось би.

Кадр з фільму "Чорний Адам" / фото Warner Bros. Pictures

Загалом, нових персонажів, які фактично усі представлені вперше в розширеному всесвіті DC, кидають одразу купою на глядача, хоча і з невеличким представленням. Якщо раптом не маєте взагалі жодного уявлення про коміксову основу, інколи може відчуватися певна недомовленість.

Приміром, є певні питання по персонажам Адріанни та Амона Томаз, яких зіграли Сара Шахі ("Пожежники Чикаго", "Новобранець") та Бодхі Сабонгі ("Мільйон дрібниць", "Клуб няньок"). Якщо знати коміксову основу, вони мають трохи більший потенціал, однак у фільмі були лише невеличкі натяки, які, втім, непідготовленому глядачеві можуть здаватися незрозумілими. Хтозна, можливо персонажів ще повернуть до всесвіту, трохи більше їх розкривши.

Якщо ж говорити про інших членів "Товариства Справедливості Америки", то, окрім Доктора Фейта, там задіяні Елдіс Годж ("Людина-невидимка", серіал "Противага") у ролі Людини-яструба (який, втім, більше своїм костюмом та поведінкою схожих на Людину-фазана), Ной Сентінео ("Ангели Чарлі", "Всім хлопцям, яких я любила раніше") у ролі Атомного руйнівника, який підозріло схожий своїм костюмом та гумором на Людину-мураху, та Квінтеса Свінделл ("Ейфорія", "Покоління Вояджер") у ролі Циклона, доволі харизматичний персонаж, до речі.

Кадр з фільму "Чорний Адам" / фото Warner Bros. Pictures

Також в фільмі доволі легко прослідковується антагоніст, але ми все одно не будемо спойлерити. Просто це ще один аргумент щодо того, що у "Чорного Адама" доволі простий сюжет.

Крім того, у фільмі є кілька зіркових камео: Джимон Гонс, який знову зіграв "Шазама", Віола Девіс повернулася до ролі Аманда Воллер із "Загону самогубців", а Дженніфер Голланд – до ролі Емілії Гаркорт з "Загону самогубців" та "Миротворця".

Сцена після титрів

У фільмі "Чорний Адам" є одна сцена після титрів, а, точніше, між титрами, і, слід зазначити, у деяких трушних глядачів у залі вона викликала навіть більше захоплення, ніж увесь фільм. Так, той випадок, коли до сцени після титрів варто досидіти. Ми, звісно, не будемо вам її розкривати, лише скажемо, що там буде прямий натяк на повернення одного з супергероїв.

Другої сцени в самому кінці титрів не буде, тому можете сміливо покидати залу й бігти на метро.

Про режисера

Режисером фільму виступив іспанець Жауме Колєт-Серра, який до цього має вже доволі різнопланову фільмографію: фільми жахів "Будинок воскових фігур" та "Дитя пітьми", спортивну драму "Гол 2: Життя як мрія", трилер "Невідомий", пригодницький фільм "Круїз по джунглях" (теж з Джонсоном, до речі) і не тільки.

Кадр з фільму "Чорний Адам" / фото Warner Bros. Pictures

Загалом, і "Чорний Адам" в нього вийшов міксом жанрів – там і комедія, і пригоди, і трохи жахів, і бойовик. До речі, фільму спочатку хотіли присвоїти жорсткіший рейтинг через багато сцен насилля, однак потім його пом'якшили, вочевидь, щоб залучити молодшу аудиторію. В принципі, не рахуючи кількох сцен насильства, фільм на таку аудиторію і орієнтований – з простим сюжетом, яскравою картинкою, зрозумілою мораллю та доступним гумором.

Що кажуть глядачі та критики

За підсумками перших двох днів прокату "Чорний Адам" утримує доволі високі рейтинги від глядачів. Так, на IMDb в нього оцінка 7,2 бали з 10, на Rotten Tomatoes – 89%, а на Metacritic – 7,4 бали, що відповідає характеристиці "в цілому позитивні відгуки".

Натомість критики більш занудні. Так, на Rotten Tomatoes кінооглядачі дали фільму лише 42% "свіжості", а на Metacritic його оцінили в 41 бал, що відповідає характеристиці "змішані або середні відгуки".

Кадр з фільму "Чорний Адам" / фото Warner Bros. Pictures

Консенсус глядачів та критиків зводиться до того, що у фільму доволі примітивний сюжет, де все крутиться навколо Двейна Джонсона, однак це, без сумніву, яскраве суто розважальне видовище, яке точно підніме вам настрій. І, так, істинні фанати оригінальних коміксів можуть бути трохи незадоволені, однак сцена після титрів точно їм все компенсує.

Наш вердикт

"Чорний Адам" – це видовищне кіно з простим сюжетом, яке прекрасно підходить для легкого проведення часу. Фільм хоч і доволі примітивний, а прискіпливі критики чи ревностні фанати коміксів можуть точно знайти до чого придертися, насправді в ньому немає чогось такого, що відверто дратує і псує враження. Та й понад дві години екранного часу пролітають на одному диханні. Тож загалом, фільм повністю виконує покладені на нього завдання.

Ну а якщо ви ще й фанат Двейна Джонсона – вам точно зайде.

Загальна оцінка – 8 з 10 балів.

З рештою кіноновинок, які вийшли цього тижня, ви можете ознайомитися в нашому окремому матеріалі. Також ви можете подивитися найкращі серіали жовтня 2022 року.

Марина Григоренко

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся