"Залізні метелики" вийдуть в прокат 20 липня / фото Артхаус Tрафік

До дев'ятої річниці збиття російськими військовими літака малайзійських авіаліній MH17 над Донбасом, в якій загинули 298 людей, з 20 липня 2023 року в українських кінотеатрах стартують покази документальної стрічки "Залізні метелики".

УНІАН разом з Артхаус Трафік розповіть цікаві факти про створення фільму, який вже встиг засвітитися на впливових міжнародних кінофестивалях "Санденс" (США), Берлінале (Німеччина) і не тільки.

Створення фільму

Робота над проектом розпочалась у 2019 році. На той момент уже було кілька документальних стрічок про MH17, але, за словами режисера Романа Любого, поки не було фільму, який би відображав саме український погляд на масове вбивство, яке сталося у нас вдома.

До початку роботи над "Залізними метеликами" Любий зробив два короткі метри винятково з матеріалів кримінальних проваджень найбільших воєнних злочинів проти України на той час – обстрілів Волновахи та мікрорайону Східного в Маріуполі. Для створення обох короткометражок використовувався схожий підход – суто робота з документами, де немає місця художності. Однак на момент початку роботи над "Залізними метеликами" суд по справі MH17 ще не розпочався, і такого ж унікального доступу до матеріалів не було. Відтак, фільм було створено на основі матеріалів із відкритих джерел. Натомість для обрамлення вирішили використати художню форму – так у картині з’явилася хореографія, фізичний театр та інсталяції.

За словами режисера, стрічку створювали як своєрідну пересторогу, однак після повномасштабного російського вторгнення таке застереження втратило сенс, і після додання нових епізодів, зокрема, з Ірпінського мосту, фільм став свого роду притчею про непокаране зло.

Творці фільму

Стрічку "Залізні метелики" виробило кінооб’єднання "Вавилон'13". Це спільнота документалістів, яка розпочала свою діяльність під час Революції Гідності, ставши чи не головним хронікером тих подій, знявши, зокрема цикл "Зима, що нас змінила". Після Євромайдану об’єднання документує російсько-українську війну. Один із їхніх відомих циклів періоду після повномасштабного вторгнення – "Фортеця Маріуполь", зокрема, знятий азовцем Дмитром "Орестом" Козацьким фільм "Останній день Азовсталі".

Сам режисер Роман Любий є творцем документальної картини "Зошит війни", створеної з особистих відеозаписів із телефонів та камер українських захисників.

"Залізні метелики" є міжнародною копродукцією, в яку також були залучені німецькі виробники TRIMAFILM та RBB/ARTE.

Потужна фестивальна історія

Світова прем'єра фільму "Залізні метелики" відбулася на "Санденсі" – головному фестивалі незалежного кіно у США в конкурсній програмі World Cinema Documentary. Європейська прем'єра – у секції Panorama Берлінського міжнародного кінофестивалю. Обидві події належать до так званої "Великої п’ятірки" фестивалів (Венеція, Канни, Берлін, Торонто, Санденс).

"Залізні метелики" вже показали на впливових кінофестивалях / фото Артхаус Tрафік

Фільм також показували в Гаазі на фестивалі Movies That Matter, а нещодавно його демонстрували у програмі "Горизонти" Міжнародного кінофестивалю в Карлових Варах (Чехія) – ще одного фестивалю класу "А", який вважається одним із ключових у Центральній та Східній Європі.

Українська прем’єра стрічки відбулася на фестивалі Docudays UA, де він отримав головний приз конкурсу Right Now! – нагороду для креативного документального кіно, що досліджує та аналізує сучасний світ і робить значний внесок у дискусію про людську гідність, свободу та рівність.

Сприйняття фільму

Критики сприйняли картину позитивно: журнал POV назвав стрічку "визначним досягненням", а видання Rogerebert.com – "мистецтвом, яке бунтує проти несправедливості".

При цьому фільм "Залізні метелики" має доволі високі показники на рейтингових платформах: на IMDb у нього 7,3 бали з 10, а на Rotten Tomatoes – 92% схвалення від критиків.

Критики високо оцінили "Залізні метелики" / фото Артхаус Tрафік

Зауважимо, це вже друга велика українська прем'єра за останній рік, присвячена катастрофі Боїнга MH17 над Донбасом. Так, восени 2022 року вийшов художній драматичний фільм "Клондайк" від режисерки Марини Ер Горбач, який пізніше висувався від України на "Оскар" як найкращий фільм іноземною мовою.

В центрі сюжету фільму – подружжя Ірка та Толік, які влітку 2014 року ще живуть в селі Грабове Донецької області, що поступово потрапляє в сферу інтересів підтримуваних Росією сепаратистів. Жінка перебуває на останніх місяцях вагітності, але вперто відмовляється залишати свій дім, навіть коли неподалік від їхнього дому падає збитий сепаратистами з "Буку" цивільний пасажирський літак Boeing 777 компанії Malaysia Airlines.

Вас також можуть зацікавити новини: