Кадр з фільму "Чорна Пантера: Ваканда назавжди" / фото Marvel Studios

"Чорна Пантера: Ваканда назавжди" та "Не хвилюйся, серденько": що подивитися на вихідних

09:07, 10.11.2022
12 хв.

Цього тижня в український прокат виходить черговий супергеройський фільм від Marvel – "Чорна Пантера: Ваканда назавжди". Також у кінотеатрах покажуть бойовик "Райське місто", мультфільм "Кролецип і Хом'як Темряви", фантастику "Земля. Перезавантаження" та ретроспективну французьку класику "Краплі дощу на розпечених скелях". Онлайн, тим часом, вийдуть нашумілий психологічний трилер "Не хвилюйся, серденько", а також ромком "Закохатися в Різдво", анімація "Дракон мого тата" та документалка "Чи це достатньо чорне для вас?!?". Детальніше читайте в огляді УНІАН.

УНІАН підготував традиційну добірку новинок тижня – як у кінотеатрах України, так і онлайн.

Чорна Пантера: Ваканда назавжди / Black Panther: Wakanda Forever (США,2022)

Безперечно, головною прем'єрою тижня стане продовження супергеройського фільму від Marvel "Чорна пантера". Це тридцята стрічка в рамках кіновсесвіту Marvel і сьома (і завершальна) його четвертої фази. Наступна, п'ята фаза відкриється фільмом "Людина-Мураха та Оса: Квантоманія" в лютому 2023 року.

Перший фільм з серії "Чорна Пантера" вийшов у 2018 році, а сам персонаж був вперше представлений у фільмі "Перший месник: Протистояння" у 2016 році. Тоді роль захисника ваканди короля Т'Чалли виконував Чедвік Боузман. Пізніше він з'явився у фільмах "Месники: Війна нескінченності" (2018) та "Месники: Завершення" (2019), а також озвучив свого персонажа у мультсеріалі "Що як…?".

Також Боузман мав виконувати головну роль і у фільмі "Чорна Пантера 2", однак у 2020 році актор несподівано помер від раку. Студія Marvel вирішила не відмовлятися від планів зняти другу частину фільму, однак сценарій повністю переписали. При цьому студія вирішила зробити Чорною Пантерою нового персонажа, а не запрошувати іншого актора на роль Т'Чалли.

Згідно до офіційного синопсису фільму, в центрі сюжету "Чорної Пантери 2" опиняться принцеса Шурі (Летиція Райт), королева Рамонда (Анджела Бассетт), лідер племені Джабарі М'Баку (Вінстон Дюк), лідер загону Дора Міладже Окоє (Данай Ґуріра) й інші жителі Ваканди. Після смерті Т’Чалли вони борються, щоб захистити свою націю від втручання наддержав та інших несподіваних ворогів, а також прокласти новий шлях для королівства. У цьому їм допоможуть Накія (Люпіта Ніонго) та Еверетт Росс (Мартін Фрімен), вже відомі за попередніми фільмами кіновсесвіту.

Водночас у фільмі вперше будуть представлені кілька нових персонажів. Зокрема, серед них супергероїня у броні "як у Залізної людини" Рірі Вільямс / Залізне серце (Домінік Торн) та правитель підземного царства Тлалокана Немор (Теноч Уерта).

Крім того, фільм має одну додаткову сцену посеред титрів, якої обов'язково варто дочекатися, адже там обіцяють важливий натяк на майбутнє Чорної пантери.

За підсумками перших показів, фільм "Чорна Пантера: Ваканда назавжди" отримав схвальні відгуки критиків. Зокрема, на Rotten Tomatoes він має 87% схвалення від кінооглядачів, а на Metacritic – 71 бал зі 100, що відповідає характеристиці "в цілому позитивні відгуки".

Райське місто / Paradise City (США, 2022)

Цей бойовик розповість про молодого чоловіка на ім'я Раян Свон, який прокладає собі шлях крізь гавайський злочинний світ, щоб помститися вбивці свого батька – мисливця за головами. В процесі доля зводить його з небезпечними злочинцями та несподіваними союзниками.

Головні ролі у фільмі виконали Блейк Дженнер ("Хор", "Майже сімнадцять"), Брюс Вілліс ("Міцний горішок", "Армагеддон", "Шосте чуття") та Джон Траволта ("Лихоманка суботнього вечора", "Бріолін", "Кримінальне чтиво").

Режисером фільму виступив Чак Рассел, який свого часу зняв такі кінохіти, як "Маска", "Стирач" і "Цар скорпіонів".

В український прокат фільм виходить одночасно зі світовою прем'єрою.

Кролецип і Хом'як Темряви / Chickenhare and the Hamster of Darkness (Франція, Бельгія, 2022)

В центрі сюжету цієї пригодницької анімаційної комедії – унікальне звірятко Кролецип, наполовину курча і наполовину кролик. Він не такий, як усі, але мріє, щоб його любили таким, яким він є. Одержимий пригодами, він вирушає у велику подорож, щоб урятувати від біди свій дім і відшукати стародавній артефакт – Хом'яка Темряви.

Мультфільм є адаптацією однойменної серії графічних романів американського автора Кріса Гріна.

Цей фільм мав вийти в український прокат ще у березні 2022 року, однак війна сплутала ці плани. Загалом за підсумками закордонного прокату він отримав схвальні відгуки. Так, на IMDb у фільму оцінка 6,3 бали з 10, а на Rotten Tomatoes – 79% схвалення від глядачів.

Земля. Перезавантаження / Chong qi di qiu (Китай, 2021)

За сюжетом цього фантастичного екшна, через кліматичні зміни Земля починає перетворюватися на величезну пустелю. Щоб уникнути глобальної катастрофи, провідні вчені розробляють препарат, що сприяє прискореному розмноженню рослинних клітин, не підозрюючи, що одночасно вони вивільняють стресову систему рослин, перетворюючи їх на небезпечних хижаків, які захоплюють всю планету.

У світовий прокат фільм вийшов ще минулого року та отримав вельми посередні відгуки – на IMDb у нього оцінка 4,2 з 10 балів.

Краплі дощу на розпечених скелях / Gouttes d'eau sur pierres brulantes (Франція, 1999)

Цього тижня в українських кінотеатрах стартують ретроспективні покази драми французького режисера Франсуа Озона ("8 жінок", "Басейн", "Франц", "З божої волі"), знятої за п'єсою німецького кінорежисера і сценариста Райнера Вернера Фассбіндера.

Події фільму відбуваються у Німеччині 1970-х років. Молодий студент Франц знайомиться з 50-річним бізнесменом Леопольдом і у них починається роман. Через шість місяців Леопольд і Франц починають жити як звичайна подружня пара, проте згодом у їхніх стосунках виникає напруга. Незабаром на горизонті з'являються колишня подруга Франца Анна та колишня коханка Леопольда Вєра, після чого ситуація набирає нових обертів.

Головні ролі у фільмі виконали Бернар Жиродо ("Бум", "Двоє в місті"), Малік Зіді ("Помста бідняка", "Дикун"), Людівін Саньє ("8 жінок", "Басейн", "Люпен") та Анна Томсон ("Погані хлопці", "Справжня любов").

У 2000 році фільм отримав приз "Тедді" Берлінського кінофестивалю.

Не хвилюйся, серденько / Don’t Worry Darling (США, 2022)

7 листопада HBO Max нарешті випустив для широкої аудиторії психологічний хоррор "Не хвилюйся, серденько", який встиг наробити галасу інтригами та скандалами навколо знімального процесу задовго до прем'єри. Все почалося із заміни виконавця головної ролі Шаї Лабафа після звинувачень на його адресу в насильстві від колишньої. Тоді його замінив поп-співак Гаррі Стайлз ("Мій полісмен", "Вічні"), якому згодом почали приписувати роман з режисеркою фільму Олівією Вайлд, найбільш відомою нашому глядачеві з роллю Тринадцятої в серіалі "Доктор Хаус". Крім того, точилися чутки про складні стосунки між режисеркою та виконавицею головної ролі Флоренс П'ю ("Чорна вдова", "Сонцестояння", "Леді Макбет").

Події фільму відбуваються в ідеалістичному районі міста Вікторі в Каліфорнії в стилі 1950-х років. Кожного дня чоловіки ходять на роботу в штаб-квартиру секретного проекту Victory посеред пустелі, а їхні жінки-домогосподарки займаються хатніми справами. В центрі сюжету – молоде подружжя Еліс та Джек Чемберси. Поступово жінка починає підозрювати, що щось тут не так.

Окрім П'ю та Стайлза у фільмі зіграли його режисерка Олівія Вайлд, а також Кріс Пайн ("Зоряний шлях", "Диво-жінка", "Джек Раян: Теорія хаосу") та Джемма Чан ("Вічні", " Шалено багаті азіати", "Капітан Марвел").

Прем'єра картини відбулася у вересні 2022 року на Венеціанському кінофестивалі, де фільм отримав суперечливі відгуки. З одного боку, критики хвалили акторську гру, особливо Флоренс П'ю, картинку та загальну атмосферу, але до сценарію були питання. Так, на IMDb у фільму оцінка 6,2 бали з 10, а на Rotten Tomatoes – 38% схвалення від критиків та 74% від глядачів.

Закохатися в Різдво / Falling for Christmas (США, 2022)

10 листопада Netflix випустить різдвяну романтичну комедію "Закохатися в Різдво", що має стати черговою спробою скандальної американської співачки та акторки, нині 36-річної Ліндсі Лохан повернутися до світу кіно. Лохан ще дитиною почала будувати кар'єру в моделінгу, музиці та кіно, а на початку нульових знялася у кількох популярних підліткових комедіях, серед яких "Шалена п'ятниця" та "Погані дівчиська". Однак через численні скандали в особистому житті та проблеми з алкоголем та наркотиками вона практично втратила ролі. Кілька разів вона намагалася відродити кар'єру, однак поки безуспішно. Остання її головна роль в кіно була ще у 2013 році у не надто успішному трилері Пола Шредера "Каньйони".

Перший майже за 10 років фільм з Ліндсі Лохан в головній ролі розповість про нещодавно заручену, розбещену спадкоємицю готельної мережі, яка напередодні Різдва втрачає пам'ять після нещасного випадку під час катання на лижах та опиняється на утриманні власника невеличкого гостьового будинка та його не за роками розумної дочки. Так, нам цей опис теж нагадав класику 1987 року "За бортом" з Голді Хоун і Куртом Расселлом.

Головну чоловічу роль у фільмі виконав американський актор та музикант Корд Оверстріт, найбільш відомий по ролі Сема Еванса в телевізійному серіалі "Хор".

Також Лохан записала в якості саундтреку до фільму трек Jingle Bell Rock, який є кавером на її ж пісню 2004 року до фільму "Погані дівчиська". Ймовірно, у фільмі буде ще кілька треків у виконанні акторки.

Чи це достатньо чорне для вас?!? / Is That Black Enough for You?!? (США, 2022)

11 листопада Netflix випустить документальний фільм з провокативною назвою Is That Black Enough for You?!?, що досліджуватиме вплив чорношкірих митців на розвиток кіно. У фільмі буде чимало інтерв'ю з топ-зірками, серед яких Зендея ("Людин-павук", "Дюна", "Ейфорія"), Семюель Л. Джексон ("Кримінальне чтиво", "Месники", "Невразливий"), Вупі Голдберг ("Джек-стрибунець", "Сестро, дій", "Зроблено в Америці"), Лоренс Фішберн ("Апокаліпсис сьогодні", "Матриця", "Джон Вік 2") та багато інших.

Прем'єра фільму відбулася на Нью-Йоркському кінофестивалі у жовтні 2022 року, де фільм отримав схвальні відгуки критиків. Так, на IMDb у нього оцінка 8,6 бали з 10, а на Rotten Tomatoes – 100% схвалення від критиків.

Дракон мого тата / My Father's Dragon (Ірландія, США, 2022)

Також 11 листопада Netflix випустить сімейну фентезі-анімацію "Дракон мого тата", що розповість про хлопчика-втікача, який вирушив на пошуки захопленого у полон дракона. Ця подорож приносить йому набагато більше, ніж він очікував.

Свої голоси персонажам мультфільму надали чимало відомих акторів, серед яких Джейкоб Трембле ("Кімната", "Доктор Сон", "Лука"), Гейтен Матараццо ("Дивні дива"), Вупі Голдберг ("Джек-стрибунець", "Сестро, дій", "Зроблено в Америці"), Ієн Макшейн ("Американські боги", "Джон Вік", " Хеллбой"), Ріта Морено ("Вестсайдська історія", "Співаючи під дощем"), Лейтон Містер ("Пліткарка", "Сусідка") та багато інших.

Зняла фільм ірландська мультиплікаторка Нора Тумі, яка стала відомою завдяки режисерській роботі над мультфільмами "Таємниця абатства Келс" (разом із Томмом Муром) та "Хлібодавець". Обидві стрічки номінувалися на "Оскар" в категорії "Найкращий анімаційний художній фільм".

Світова прем'єра фільму відбулася в жовтні 2022 року, мультфільм отримав здебільшого позитивні відгуки. Так, на IMDb у нього оцінка 7,2 бали з 10, а на Rotten Tomatoes – 91% схвалення від критиків.

Як працюють кінотеатри в умовах воєнного часу

Кінотеатри в умовах воєнного стану працюють з певними особливостями. Так, якщо починається повітряна тривога, то показ фільму зупиняється, а глядачів просять покинути залу і відправитися в найближче бомбосховище. Найчастіше, якщо тривога менше півгодини, то показ фільму продовжують з того місця, на якому зупинилися, якщо довше – пропонують обміняти квиток на інший сеанс.

Ще одна перешкода на шляху кіноманів – відключення електроенергії. У деяких кінотетрах є генератори, тому фільми показують і під час відключення світла, проте більшість, на жаль, таку розкіш не мають. Тоді діє аналогічна система обміну квитків, як у випадку з повітряними тривогами.

При цьому сеанси прив'язані до комендантської години і роботи громадського транспорту – найбільш ранні сеанси починаються о 10:00, а найпізніші – о 19:00.

***

Крім того, ви можете подивитися фільми, що вийшли в попередні тижні, а також найкращі серіали листопада 2022 року – цього тижня стартують 5 сезон історичної драми "Корона" про життя і правління британської королеви Єлизавети II, вестерн "Англійка" з Емілі Блант та кримінальний серіал "Король Талси" з Сильвестром Сталлоне, а також 2 сезон молодіжного серіалу "Монахиня-воїн" та 5 сезон драми "Єллоустоун" з Кевіном Костнером.

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся