Шайа ЛаБаф / кадр з фільму "Арахісовий Сокіл"

11 червня 2021 року виповнюється 35 років американському акторові Шайє ЛаБафу, чия персона в останні роки привертає все більше уваги всілякими скандалами.

З цієї нагоди УНІАН вирішив згадати, що при всьому цьому Шайа ЛаБаф - вельми талановитий актор, чия творчість часто заходить далеко за рамки кінематографа.

Скарб / Holes ( США, 2003)

Шайа ЛаБаф народився у творчій родині, де завжди панувала атмосфера свободи і хаосу. А тому не дивно, що з ранніх років його батьки - цирковий клоун і танцівниця - почали залучати сина в першу чергу до творчих професій. Вперше на екрани хлопчик потрапив у віці 12 років, проте шлях у велике кіно ЛаБаф отримав завдяки ролі в диснеївському пригодницькому фільмі "Скарб", де він склав компанію на знімальному майданчику Сігурні Уівер і Джону Войту.

Молодий актор зіграв підлітка на ім'я Стенлі Ілнетс, чию сім'ю переслідує давнє прокляття: всі чоловіки були приречені потрапляти в найнеймовірніші життєві пригоди. Ось і Стенлі отримує термін у виправному трудовому таборі за злочин, який він не скоював. Незабаром він розуміє, що адміністрація табору має свої плани на неслухняних діточок. Фільм отримав хороші відгуки і відкрив ЛаБафу шлях у велике кіно.

Як впізнати своїх святих / A Guide to Recognizing Your Saints (США, 2006) 

Після 2003 року ЛаБаф почав отримувати другорядні ролі в гучних голлівудських проектах на кшталт "Я, Робот" з Вілом Смітом і "Костянтин: Повелитель темряви" з Кіану Рівзом, попутно "заглядаючи" в більш незалежне кіно - "Як впізнати своїх святих". Останній, що зібрав вельми вражаючий акторський склад - від перспективних новачків в особі ЛаБафа, Ченнінга Тейтума і Розаріо Доусон до визнаних голлівудських зірок Роберта Дауні-молодшого і Еріка Робертса - справив гарне враження на критиків, отримавши при цьому безліч престижних нагород - від "Вибір критиків" на Венеціанському кінофестивалі до призу журі на "Санденсі".

Параноя / Disturbia ( США, 2007) 

Вже наступного року ЛаБаф отримав популярність серед молодіжної аудиторії, зігравши головну роль в трилері "Параноя", знятому за мотивами фільму "Вікно у двір" Альфреда Хічкока. ЛаБаф зіграв роль підлітка, якого посадили під домашній арешт через конфлікт з учителем. Згодом хлопець починає підозрювати, що його сусід - справжнісінький маніяк. Картина отримала позитивні відгуки, а сам ЛаБаф - відразу дві нагороди на Teen Choice Awards.

Милий хлопчик / Honey Boy ( США, 2019)

Наступні 10 років були неймовірно насиченими в кар'єрі ЛаБафа - він знявся в трьох частинах успішної кінофраншизи "Трансформери", зіграв спадкоємця Індіани Джонса і нарешті почав відходити від ролей проблемних підлітків до доросліших персонажів - "Уолл-Стріт: Гроші не сплять", "Найп'янкіший округ у світі", "Лють", "Війна". Також він зіграв одну з головних ролей у скандальній "Німфоманці" Ларса фон Трієра і тепло прийнятому критиками роуд-муві "Американська милашка".

Втім, одночасно з успіхом актор почав регулярно потрапляти в таблоїди через свою проблемну поведінку - агресія, вживання заборонених речовин, неналежна поведінка і так далі, що періодично подається під виглядом акціонізму. Як підсумок, ЛаБафа почали все менше запрошувати у великі голлівудські проекти, а сам актор вирішив проаналізувати свою поведінку, знявши біографічний фільм "Милий хлопчик". 

Фільм розповідає про взаємини ЛаБафа з його батьком на двох різних етапах життя: будучи юним хлопчиком і починаючим актором, а також будучи юнаком з кар'єрою, що розвивається . Актор написав сценарій до фільму на основі власного життя, за основу свого персонажа взяв рідного батька, а назва фільму є його дитячим прізвиськом. Фільм отримав схвальні відгуки критиків і кілька номінацій для самого ЛаБафа. А також в майбутньому "вийшов боком" для артиста - на зйомках він завів стосунки зі співачкою FKA Twigs, яка в 2020 році звинуватила його в аб'юзі. У підсумку на ЛаБафа завели чергову справу, він втратив кілька ролей, а Netflix виключив його зі списку претендентів на "Оскар" за роль у фільмі "Фрагменти жінки". 

Арахісовий Сокіл / the Peanut Butter Falcon ( США, 2019)

Також в 2019 році вийшов ще один гідний уваги фільм з Шайєю ЛаБафом в головній ролі - трагікомедійний пригодницький фільм "Арахісовий Сокіл". У фільмі йому дісталася роль невдахи Тайлера, якого доля зводить з 22-річним хлопцем з синдромом Дауна. Хлопець мріє стати професійним рестлером і заради цієї мети тікає з будинку перстарілих, де він живе. Абсолютно несподівано ці двоє знаходять спільну мову і відправляються в захоплюючу подорож, яка назавжди змінить їхнє життя. Картина потрапила в десятку найкращих незалежних фільмів року за версією Національної ради кінокритиків США.

На даний момент нічого невідомо про майбутні проекти за участю Шайї ЛаБафа - спочатку йому належить розібратися відразу з декількома звинуваченнями на його адресу у різних справах.

Вас також можуть зацікавити такі матеріали