Кадр з фільму "Енола Холмс 2" / фото Netflix

"Клондайк", "Енола Холмс 2" та "Мій полісмен": що подивитися на вихідних

09:11, 03.11.2022
9 хв.

Цього тижня в широкий прокат виходить один з найбільш обговорюваних українських фільмів року – воєнна драма Марини Ер Горбач "Клондайк". Також в українських кінотеатрах покажуть трилер "У прямому ефірі" з Мелом Гібсоном та четверту частину підліткової романтичної франшизи "Після". Онлайн, тим часом, вийдуть пригодницький фільм "Енола Холмс 2" з Міллі Боббі Браун та Генрі Кавіллом, ЛГБТ-драма "Мій полісмен" з Гаррі Стайлзом та драма "Дамба" з Дженніфер Лоуренс. Про ці та інші новинки читайте в огляді УНІАН.

УНІАН підготував традиційну добірку новинок тижня – як у кінотеатрах України, так і онлайн.

Клондайк (Україна, 2022)

3 листопада 2022 року в широкий український прокат виходить драма "Клондайк" від режисерки Марини Ер Горбач, яка вже встигла наробити галасу на численних світових кіноподіях. Більш того, нещодавно "Клондайк" відібрали офіційним представником від України на премію "Оскар" у 2023 році в номінації "Найкращий міжнародний повнометражний фільм".

Події фільму відбуваються влітку 2014 року в селі Грабове Донецької області, яке поступово потрапляє під контроль підтримуваних Росією сепаратистів. Головні герої фільму – подружжя Ірка та Толік. Жінка перебуває на останніх місяцях вагітності, але вперто відмовляється залишати свій дім, попри те, що там вже на повну відчувається війна. Переломним моментом стає 17 липня 2014 року, коли неподалік від Грабового падає збитий сепаратистами з "Буку" цивільний пасажирський літак Boeing 777 компанії Malaysia Airlines.

Світова прем'єра "Клондайку" відбулася 21 січня 2022 року на головному фестивалі незалежного кіно в США "Санденс", де фільм отримав нагороду за найкращу режисуру. Пізніше він брав участь у конкурсній секції "Панорама" 72-го Берлінського міжнародного кінофестивалю, де отримав приз глядацьких симпатій. Крім того, фільм був відзначений нагородами ще низки міжнародних кінофестивалів.

Наразі на IMDb у фільму оцінка 7,3 бали з 10, а на сайті Rotten Tomatoes – 96% схвалення від кінооглядачів.

Більше детально про фільм ви можете прочитати в нашій окремій рецензії.

У прямому ефірі / On the Line (США, 2022)

В центрі сюжету цього напруженого трилера опиниться ексцентричний ведучий ток-шоу на радіо Елвіс Куні, який приймає дзвінок у студію від слухача. Він ще не підозрює, що ця розмова триватиме всю ніч. Невідомий погрожує вбити родину радіоведучого просто у прямому ефірі. Щоб врятувати близьких, шоумену доведеться зіграти у гру на виживання і відкрити слухачам свої найбрудніші секрети. Єдиний спосіб виграти це протистояння – встановити особу злочинця.

Головну роль у фільмі виконує Мел Гібсон ("Хоробре сердце", "Скажений Макс", "Смертельна зброя", "Страсті Христові"). Також у фільмі зіграли Вільям Мозлі ("Хроніки Нарнії", "Артеміс Фаул", "Члени королівської сім'ї"), Енріке Арсе ("Термінатор: Фатум", "Паперовий будинок") та інші.

Режисером фільму виступив Ромуальд Буланже, який до цього знімав фільми та серіали для французького телебачення.

У світовий прокат фільм вийде одночасно з українською прем'єрою, втім, перші відгуки в нього на середньому рівні. Так, на IMDb він поки має оцінку 5,6 з 10 балів.

Після. Довго і щасливо / After Ever Happy (США, 2022)

Також цього тижня в український прокат виходить четверта частина підліткової романтичної франшизи "Після" за мотивами однойменного бестселера Анни Тодд, яка розповідає про турбулентні стосунки хорошої дівчинки Тесси Янг та поганого хлопця Хардіна Скотта. Коли з'ясовується шокуюча правда про сім'ї закоханих, вони розуміють, що не так вже й сильно відрізняються один від одного. Так, Хардін і Тесса – вже не ті, що раніше, але їх взаємне тяжіння стає сильнішим з кожним днем.

У головних ролях залишаються незмінні Джозефін Ленгфорд та Хіро Файнс-Тіффін, які, власне, і прославилися завдяки цій франшизі. Також у картині "Після. Довго та щасливо" зіграли: Ченс Пердомо ("Моторошні пригоди Сабріни"), Стівен Мойєр ("Справжня кров"), Аріель Кеббел ("Щоденники вампіра") та лауреатка премії "Оскар" Міра Сорвіно ("Криваве літо Сема", "Велика Афродіта").

У світовий прокат фільм вийшов наприкінці літа та отримав доволі посередні відгуки критиків. Так, на IMDb у нього оцінка 4,5 бали з 10, а на Rotten Tomatoes критики дали йому 0% схвалення. Тим не менше, франшиза має величезну базу відданих шанувальників, які на тому ж Rotten Tomatoes оцінили картину в 92% свіжості. Більш того, вже відомо, що п'ята частина фільму знаходиться в розробці. Також в рамках франшизи готуються приквел та сиквел.

Брат і сестра / Frère et soeur (Франція, 2022)

Шанувальників французького кіно цього тижня порадує драма "Брат і сестра", що розповідає про відому акторку й улюбленицю мільйонів Еліс та колишнього вчителя та нікому невідомого поета Луї. Понад 20 років брат і сестра не бачились і не спілкувались. Можливо, причина була у заздрощах, а може – серйозніша. Раптова хвороба батьків все змінює.

Головні ролі у фільмі виконують володарка "Оскара" Маріон Котіяр ("Життя в рожевому кольорі", "Початок", "Закохайся в мене, якщо наважишся", "Темний лицар повертається") та Мельвіль Пупо ("Біля моря", "Час прощання", "З божої волі").

Режисером картини виступив Арно Деплешен, який до цього зняв фільми "Три спогади моєї юності", "Різдвяна казка" та " Привиди Ісмаєля".

Прем'єра фільму відбулася в рамках Каннського кінофестивалю 2022 року, де він отримав скоріше позитивні відгуки, головним чином, від французької преси. Тим не менше, на IMDb у фільму оцінка лише 5,5 балів з 10.

Коаті: Легенда джунглів / Koati (США, Мексика, 2021)

Цей сімейний пригодницький анімаційний фільм розповість про пустотливого, але дуже доброго звірятко коаті на ім'я Начі. Разом з друзями – безстрашним метеликом-монархом Ксочі й гіперактивною скляною жабою Пако – він вирушає у неймовірну подорож. Підступна коралова змія прагне знищити їхню домівку – тропічний ліс. Тож друзі об’єднуються, щоб не допустити цього.

У світовий прокат мультфільм вийшов ще минулого року та має середні відгуки.

Енола Холмс 2 / Enola Holmes 2 (США, 2022)

4 листопада Netflix випустить другу частину пригод молодшої сестри знаменитого детектива Еноли Холмс, зняту на основі аматорських романів американської письменниці Ненсі Спрінгер.

Нова пригода Еноли почнеться після того, як молода дівчина, що працює на сірниковій фабриці, винайме її, щоб знайти зниклу сестру. Крім того, доля знову зведе героїню зі спадкоємцем впливового аристократичного сімейства віконтом Тьюксбері.

Як і в першій частині, головні ролі у фільмі виконають зірка "Дивних див" Міллі Боббі Браун та Генрі Кавілл ("Відьмак", "Супермен", " Агенти U.N.C.L.E."), а також Гелена Бонем Картер ("Бійцівський клуб", "Похмурі тіні", франшиза "Гаррі Поттер"), Луї Партрідж ("Пістолс", "Пен: Подорож до Небувалії") та Девід Тьюліс (франшиза "Гаррі Поттер", "Пісочний чоловік", "Хлопчик у смугастій піжамі").

Західні критики вже встигли подивитися новинку, оцінивши її скоріше позитивно.

Мій полісмен / My Policeman (США, 2022)

Також 4 листопада на Amazon Prime Video вийде ЛГБТ-драма "Мій полісмен", події якої відбуваються в 1950-і роки в англійському Брайтоні. Поліцейський-гей на ім'я Том укладає фіктивний шлюб зі шкільною вчителькою Маріон, однак паралельно він має тайні стосунки з працівником музею Патриком. Втім, довго приховувати правду від оточуючих йому не вдається.

Головну роль у фільмі виконав поп-ікона Гаррі Стайлз, який, судячи з усього, вирішив активніше штурмувати кіноолімп – цього року вийшли одразу два нашумілих фільми зі співаком в головній ролі, "Мій полісмен" та "Не хвилюйся, люба", а минулого року він засвітився у сцені після титрів супергеройського фільму "Вічні" від Marvel.

Також у фільмі задіяні Емма Коррін ("Корона", "Міс Погана поведінка") та Девід Доусон ("Гострі картузи", "Останнє королівство").

Прем'єра фільму відбулася на міжнародному фестивалі в Торонто у вересні 2022 року, де він отримав змішані відгуки критиків. Тим не менш, широкій аудиторій "Мій поліцейський" сподобався.

Дамба / Causeway (США, 2022)

Ще одна новинка від 4 листопада вийде на Apple TV+. Драма "Дамба" розповість про інженерку Лінсі, яка під час бойових дій в Афганістані отримала травму голови. Жінка повертається до Нью-Йорка, де їй належить пройти важку реабілітацію. Щоб заробити грошей на життя, вона чистить басейни, адже крім вирішення власних проблем, вона ще має турбуватися про свою матір та брата-наркомана. Спільні труднощі зближують її з автомеханіком Джеймсом, який втратив під час аварії ногу та переживає розлучення.

Головні ролі у фільмі виконали Дженіфер Лоуренс ("Голодні ігри", "Люди Ікс", "Не дивися вгору") та Браян Тайрі Генрі ("Вдови", "Вічні", "Швидкісний поїзд").

Прем'єра фільму відбулася на міжнародному фестивалі в Торонто у вересні 2022 року, а наприкінці жовтня він вийшов в обмежений прокат. Фільм отримав здебільшого позитивні відгуки.

Як працюють кінотеатри в умовах воєнного часу

Кінотеатри в умовах воєнного стану працюють з певними особливостями. Так, якщо починається повітряна тривога, то показ фільму зупиняється, а глядачів просять покинути залу і відправитися в найближче бомбосховище. Найчастіше, якщо тривога менше півгодини, то показ фільму продовжують з того місця, на якому зупинилися, якщо довше – пропонують обміняти квиток на інший сеанс.

При цьому сеанси прив'язані до комендантської години і роботи громадського транспорту – найбільш ранні сеанси починаються о 10:00, а найпізніші – о 19:00.

***

Крім того, ви можете подивитися фільми, що вийшли в попередні тижні, а також найкращі серіали листопада 2022 року – цього тижня стартують 4 сезон супергеройського серіалу "Титани", 2 сезон шведського драматичного серіалу "Молоді монархи", комедійний серіал "Блокбастер" та 2 сезон серіалу "Берег москітів".

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся