Майкл Кіттон повернувся до ролі Бетмена / фото Warner Bros. Pictures

Блискуче повернення Майкла Кіттона та атака камео: огляд фільму "Флеш" від DC

18:17, 14.06.2023

15 червня 2023 року в український прокат нарешті виходить багатостраждальний "Флеш" з розширеного кіновсесвіту DC. Виходу новинки передували неодноразова зміна режисерів, затримки через пандемію коронавірусу та скандали навколо виконавця головної ролі Езри Міллера. Чи вдалося, попри все, зробити з "Флешу" гідне кіно, читайте в огляді УНІАН.

УНІАН ділиться враженнями про фільм "Флеш" (The Flash)  – максимально без спойлерів.

На своєму шляху до "великих екранів" новому "Флешу" довелось чимало чого пережити. Сольний фільм про надшвидкого хлопця Баррі Аллена зі сторінок коміксів DC хотіли зняти ще наприкінці 1980-х років – з тих пір до нього проявляли інтерес чимало іменитих і не дуже сценаристів, режисерів та акторів. В підсумку, глядачі отримали лише версію Флеша в рамках вельми спірного Arrowverse від молодіжного телеканалу The CW. Попри все, серіал з Грантом Гастіном в ролі Баррі Аллена протримався аж дев'ять сезонів, які виходили з 2014 по 2023 роки, та навіть отримав чималу фанатську базу.

Тим часом, Warner Bros. Pictures не полишала планів включити персонажа в розширений всесвіт DC, розпочатий фільмом "Людина зі сталі" 2013 року. Вперше персонаж Баррі Аллена у виконанні Езри Міллера з'явився як камео у фільмі "Бетмен проти Супермена: На зорі справедливості" (2016),  а далі він був більш детально розкритий у фільмі "Ліга справедливості" (2017) та його новій версії "Ліга справедливості Зака Снайдера" (2021).

Езра Міллер знову зіграв Баррі Аллена / фото Warner Bros. Pictures

Паралельно велася робота над сольним фільмом. Втім, через творчі розбіжності фільм покинули одразу кілька режисерів, в тому числі Сет Грем-Сміт, Рік Фамуїва, Джон Френсіс Дейлі та Джонатан Голдштейн. В підсумку зняв фільм аргентинський режисер Андрес Мускетті, який до цього поставив фільми жахів "Мама", "Воно" та "Воно 2". Він приєднався до створення фільму в липні 2019 року, а його виробництво розпочалося вже в січні 2020 року. Водночас, через пандемію коронавірусу безпосередні зйомки фільму були перенесені на 2021 рік.

Затьмарили "Флеша" і скандали за участю виконавця головної ролі – Езри Міллера. Актор, який завжди відзначався екстравагантною поведінкою, з 2020 року взагалі не сходив зі сторінок таблоїдів та кримінальної хроніки. То він ніби напав на жінку в Ісландії, то влаштував дебош на Гаваях, то вдерся в чийсь будинок в Вермонті, а на додачу до цього були звинувачення у домаганнях та маніпулюваннях, навіть доходило до судових заборон. І хоча до нинішніх часів більшість інцидентів за участю Міллера були врегульовані, в якийсь час взагалі були підозри, що "Флеша" можуть не випустити.

Тим не менше, "Флеш" таки виходить на екрани.

Події фільму відбуваються невдовзі після фіналу "Ліги справедливості". Баррі Аллен, він же "Флеш", застосував свої здібності для подорожі в минуле, щоб врятувати свою сім'ю – як відомо з "Ліги справедливості", його батько сидить у в'язниці за вбивство його матері, якого він насправді не скоював. Баррі впевнений, що зможе виправити це.

Втім, як зазвичай буває з подорожами у часі та змінами минулого, щось пішло не так – Баррі ненароком змінив майбутнє та опинився у пастці інакшої реальності. Дійсність цього світу виявляється не надто приємною: повернувся генерал Зод, знову намагаючись знищити Землю, а супергероїв, до яких можна було б звернутися по допомогу, просто не існує. Тепер Баррі має об'єднатися з Баррі з цього світу та зовсім іншим Бетменом, а ще відшукати місцевого Супермена, який виявиться Супергерл.

Феєрія камео

Окрім вже згаданого вище Езри Міллера, який прекрасно зіграв дві зовсім інші версії Баррі Аллена, у фільмі зіграли Бен Аффлек та Майкл Кіттон – вони представили дві версії Бетмена, яких вже можна було побачити у 2016/2017 та 1989/1992 роках відповідно. При цьому персонажу Кіттона було приділено значно більше уваги, і він зі своїм бетменом дійсно став справжньою окрасою фільму.

Бетмен Майкла Кіттона став справжньою окрасою фільму / фото Warner Bros. Pictures

Крім того, Майкл Шеннон повернувся до ролі генерала Зода, Ант'є Трауе знову зіграла його "праву руку" Фаору, а Кірсі Клемонс повернулася до ролі Айріс Вест – любовного інтереса Баррі Аллена.

Тим часом, батьків Баррі зіграли Марібель Верду та Рон Лівінгстон, причому останній замінив Біллі Крудапа, який грав цю роль у "Лізі справедливості", але не зміг взяти участь у "Флеші" через накладки в графіку.

Роль нової Супергерл дісталася Саші Кейл ("Молоді та зухвалі") – це був її дебют у кіновсесвіті DC. Зазначимо, що раніше вже був заявлений фільм "Супердівчина: Жінка завтрашнього дня" (Supergirl: Woman Of Tomorrow) про Кару Зор-Ел. Втім, чи повернеться до цієї ролі Саша Кейл, поки невідомо.

Саша Кейл дебютувала як Супергерл / фото Warner Bros. Pictures

При цьому новий "Флеш" просто закидав глядачів усілякими камео, часом вони були дійсно необхідні для сюжету, а часом – аби було, щоб просто порадувати фанатів. Звісно, ми не будемо вам перераховувати усі ці камео, щоб не зіпсувати ефект.

Сцена після титрів

"Флеш" має одну сцену після титрів в самому кінці, яка, по суті, є продовженням кінцівки фільму і скоріше включена заради ще одного камео та щоб просто повеселити публіку. Фінал і додаткова сцена цілком могли б натякати на продовження цієї лінії в майбутніх проектах DC, втім, наразі немає жодних натяків на це. Детальніше про неї читайте за посиланням (обережно, спойлери!).

Чи повернеться хтось з персонажів фільму в кіновсесвіт DC, невідомо / фото Warner Bros. Pictures

Зазначимо, що "Флеш" є вже тринадцятим фільмом в рамках розширеного всесвіту DC і він фактично замикає десятирічну історію франшизи, яка була запущена у 2013 році Заком Снайдером та за цей час пережила цілу купу переформатувань. Водночас, "Флеш" все ж не виглядає як місток до оновленого всесвіту DC, над яким вже працюють Джеймс Ганн та Пітер Сафран. Ще в лютому 2023 року вони оголосили про свої плани на найближчі кілька років, анонсувавши одразу десять нових проектів – по п'ять фільмів та серіалів. Щодо Флеша чи інших членів Лігі справедливості з попередніх фільмів жодних офіційних заяв поки не було. Відомо лише, що Генрі Кавіл більше не зіграє Супермена.

Перші тестові покази нового "Флешу" для глядачів відбулися ще влітку 2022 року, і тоді він отримав вельми позитивні відгуки. Втім, за підсумками допрем'єрних показів для критиків на початку червня 2023 року почали з'являтися змішані відгуки. Хоча більшість критиків все ще позитивно оцінювали новинку, знайшлись і ті, хто гірше оцінював фільм саме через негативне ставлення до персони Езри Міллера. Втім, більшість оглядачів все ж змогли дистанціюватися від усіх скандалів та оцінювали новинку більш неупереджено: вони хвалили акторську гру Міллера та Кіттона, а також екшн-сцени, але критикували візуальні ефекти та третій акт. Водночас, судячи з перших реакції широкої аудиторії – прості глядачі залишилися в захваті від новинки.

Широкій аудиторії новий "Флеш" сподобався / фото Warner Bros. Pictures

Офіційна прем'єра фільму "Флеш" відбулася 12 червня 2023 року в Лос-Анджелесі. На заході також був присутній Езра Міллер, якого кінокомпанія Warner Bros. Pictures вирішила не залучати до промокампанії фільму – тож це була перша поява актора на публіці за довгий час. Судячи з повідомлень присутніх на заході ЗМІ, Міллер тримався стримано, дякував за довіру та підтримку режисеру Андресу Мускетті та новому голові DC Studios Джеймсу Ганну (який свого часу теж відчув на собі усі "принади" кенселінгу), а публіка зустрічала його доволі тепло.

Наразі на Rotten Tomatoes фільм має 73% схвалення від критиків проти 95% від глядачів, тоді як на Metacritic перші кінооглядачі дали йому 61 бал зі 100, що відповідає характеристиці "в цілому позитивні відгуки".

Загалом "Флеш" видався доволі непоганою розважальною стрічкою – з харизматичними (попри все) акторами (окрема подяка за Майкла Кіттона), чималою порцією гумору та влучними відсилками до поп-культури, а також стильними декораціями, одягом та музикою. При цьому в принципі у героїв є зрозуміла мотивація, а з цим у фільмах розширеного всесвіту DC нерідко виникали проблеми. А ще – фільм не розтягнутий на чотири години безкінечними співами, слоумо, томними поглядами та загальними планами.

Загалом "Флеш" видався доволі непоганою розважальною стрічкою / фото Warner Bros. Pictures

Але також ми вимушені погодитися з західними критиками – у фільму дійсно є певні проблеми зі спецефектами, причому з DC таке трапляється не вперше. Особливо це стосується рухів персонажів, зокрема, самого Флеша та Супергерл. Насправді, це не так вже й критично для загального сприйняття фільму, але прискіпливий глядач все ж знайде недоліки.

Крім того, у фільму дійсно змазана фінальна частина, при чому ті самі камео, які викликали у залі захоплені оплески, одночасно додали фільму трохи сумбуру. Наче хотіли вліпити усього побільше, зробивши максимум референсів, але в підсумку перемудрили.

Загалом, загравання з фанатською базою – завжди дуже хлипка річ. Відданих фанатів коміксів так само легко задобрити усілякими пасхалками та камео, як і розгнівати відходом від звичного їм канону. Чи вдалося "Флешу" знайти "золоти середину" – залишимо на розсуд більш відданих фанатів коміксів DC.

Загальна оцінка – 6 з 10 балів.

***

Про інші кіноновинки тижня читайте в нашому окремому огляді. Також ви можете ознайомитися з добіркою найцікавіших серіалів червня 2023 року.