Кадр з фільму "Маєток з привидами" / фото Walt Disney Pictures

"Маєток з привидами", "Батько", "Павутиння" і "Тиха дівчинка": що подивитися на вихідних

09:29, 29.07.2023
11 хв.

Цього тижня в український прокат вийде чимало новинок, втім більш-менш гучною з них є лише одна – комедійний хорор із зірковим кастом "Маєток з привидами", натхнений однойменним атракціоном в Диснейленді. Також на кіноманів чекає кілька гідних уваги європейських фільмів. Тим часом, онлайн вийде комедійний байопік "Плюшева бульбашка". Про усі кіноновинки тижня читайте в огляді УНІАН.

УНІАН підготував традиційну добірку кіноновинок тижня – як в кінотеатрах, так і онлайн.

Ймовірно, і цей вікенд в кінотеатрах пройде під знаком "Барбінгеймера", тим не менш, прокатники ризикнули випустити цього тижня чимало інших новинок.

Маєток з привидами

Haunted Mansion (США, 2023, комедія/жахи/сімейний)

Стрічка, натхненна класичним атракціоном парку розваг Диснейленд, розповість історію про жінку та її сина, котрі залучають різношерсту команду так званих фахівців, що мають допомогти позбавити їхній новий дім від надприродних мешканців.

Головні ролі виконали Лейкіт Стенфілд ("Атланта", "Іуда і чорний месія", "Неграновані коштовності"), Розаріо Довсон ("Місто гріхів", "Транс", "Асока"), Тіффані Геддіш ("Холодний розрахунок", "Нестерпна тяжкість величезного таланту"), Овен Вілсон ("Знайомство з батьками", "Опівночі в Парижі", "Локі"), Денні Девіто ("Близнюки", "Бетмен повертається", "Знайти коротуна"), Джеймі Лі Кертіс ("Хелловін", "Ножі наголо", "Все завжди і водночас") та Джаред Лето ("Реквієм за мрією", "Загін самогубців", "Той, хто біжить по лезу 2049").

Режисером фільму виступив Джастін Сімієн, який прославився завдяки серіалу Netflix та згодом однойменному фільму "Дорогі білі люди". Пізніше він зняв сатиричний хоррор "Погане волосся".

Прем'єра фільму відбулася 15 липня в каліфорнійському Диснейленді. Фільм отримав змішані відгуки. Так, на IMDb у нього нині оцінка 6,9 балів з 10. Водночас, на Rotten Tomatoes критики оцінили його лише в 52%, а на Metacritic – в 49 балів зі 100, що відповідає характеристиці "змішані або середні відгуки".

Батько

(Україна, 2023, детектив/драма/кримінал)

За сюжетом фільму, бізнесмен Влад Артем’єв повертається до рідної домівки та дізнається про смерть батька. Вони довгі роки не підтримували зв’язку, і Влад намагається виправити всі свої помилки. Що приховувало за собою тривале мовчання найрідніших чоловіків та які скелети приховані у шафі в кожного з них?

Зйомки фільму проходили до повномасштабного вторгнення, частина з них – на території нині окупованих Бердянська та Генічеська.

Зняв фільм український актор театру і кіно Олександр Кобзар ("Поводир", "Скажене весілля", "Пульс"), для якого "Батько" став режисерським дебютом. Він же виконав головну роль у фільмі.

Також у стрічці зіграли Богдан Бенюк ("Толока", "Максим Оса: Золото Песиголовця"), Ксенія Баша ("Толока"), Сергій Сміян ("Донбас", "Носоріг") та інші.

Павутиння

Cobweb (США, 2023, трилер/жахи)

В центрі сюжету фільму – восьмирічний Пітер, що постійно чує таємничий стукіт в стінах своєї спальні. Але його батьки стверджують, що це лише бурхлива дитяча уява. Страх Пітера посилюється з кожним днем: він вважає, що від нього приховують якусь жахливу сімейну таємницю. Як жити в одному домі з батьками, якщо втрачаєш довіру і відчуваєш постійний страх, він не знає.

Головні ролі у фільмі виконали Ліззі Каплан ("Майстри сексу", "Ілюзія обману 2") та Ентоні Старр ("Хлопаки", "Банші").

Режисером фільму виступив Семюел Бодін, який до цього зняв французький хоррор-серіал " Маріанна". Сценарій до фільму написав Кріс Томас Девлін, найбільш відомий як сценарист останньої "Техаської різанини бензопилою".

В США фільм вийшов 21 липня та отримав середні відгуки. Так, на IMDb у нього оцінка 6,3 бали з 10, а на Rotten Tomatoes – 63% схвалення від критиків та 74% від глядачів. На Metacritic кінооглядачі дали йому 50 балів зі 100, що відповідає характеристиці "змішані або середні відгуки".

Гра з дияволом

Sympathy for the Devil (США, 2023, трилер)

Цей фільм, на жаль, скомпрометував себе в очах українського глядача офіційним прокатом в Росії – там його запустили ще тиждень тому завдяки створеному минулого літа російському дистриб'ютору Global Film, якому, на жаль, останнім часом вдається отримувати права на чимало міжнародних релізів.

В центрі сюжету фільму – чоловік, який під дулом пістолета змушений взяти в дорогу таємничого пасажира. Озброєний револьвером і садистським характером, цей божевільний викрадач автомобілів зовсім не той, ким здається на перший погляд. І водієві, щоб пережити ніч, доведеться зробити все, щоб знищити цього монстра.

Головні ролі у фільмі виконали Ніколас Кейдж ("Дикі серцем", "Нестерпна тяжкість величезного таланту", "Ренфілд") та Юель Кіннаман ("Загін самогубців", "Видозмінений вуглець").

Режисером виступив Юваль Адлер ("Таємниці, які ми зберігаємо", "Оперативник").

Прем'єра фільму відбулася 22 липня 2023 року на Fantasia International Film Festival (і якимось чином в Росії фільм вийшов в прокат на два дні раніше). Фільм отримав змішані відгуки. Так, на IMDb у нього 7,3 бали з 10, а на Rotten Tomatoes – 79% схвалення від критиків. На Metacritic критики дали йому 59 балів зі 100, що відповідає характеристиці "змішані або середні відгуки".

Тиха дівчинка

An Cailín Ciúin (Ірландія, 2022, драма)

27 липня в обмежений прокат вийде coming-of-age драма "Тиха дівчинка", що стала першою ірландськомовною картиною в історії, яка здобула номінацію на премію "Оскар". Стрічка режисера Колма Бейреда, що є екранізацією новели "Виховання" ірландської письменниці Клер Кіґан, розповідає про мовчазну дев’ятирічну дівчинку з неблагополучної сім’ї, яку відправляють пожити протягом літа до далеких родичів. Там вона розквітає і відкриває новий спосіб життя. Однак оскільки у цьому домі не має бути таємниць, з часом вона дізнається один болючий секрет.

Світова прем'єра стрічки відбулася на Берлінському міжнародному кінофестивалі у 2022 році, де картина отримала гран-прі міжнародного журі Generation Kplus за найкращий фільм. Також у 2022 році стрічка отримала премію Європейської кіноакадемії за найкращу операторську роботу.

"Тиху дівчинку" позитивно сприйняли кінокритики та глядачі – вона стала найкасовішим ірландськомовним фільмом. Нині рейтинг стрічки на IMDb складає 7,7 балів з 10, на Rotten Tomatoes – 96% схвалення від критиків, а на Metacritic – 89 балів із позначкою Must See, що відповідає характеристиці "всезагальне визнання".

Неймовірна подорож на Північний полюс

Titina (Норвегія, 2022, анімація/пригоди/сімейний)

Сюжет цієї анімаційної стрічки розгортається довкола собаки Тітіни, яку випадково знайшов відомий італійський інженер на вулицях Рима. Невдовзі після цього випадку він стає конструктором і пілотом дирижабля, який вирушає у легендарну експедицію до Північного полюса. У небезпечну подорож, яка може прославити всю команду, господар бере й Тітіну.

"Неймовірна подорож на Північний полюс" – найдорожчий норвезький мультфільм усіх часів. Його сюжет заснований на реальних подіях: у 1926 році відбулася перша успішна повітряна експедиція на Північний полюс під керівництвом дослідника Руаля Амундсена (норвезький мандрівник і перша людина, яка досягла Північного полюса). Подорож здійснювалася на дирижаблі "Норвегія", спроектованому італійським конструктором Умберто Нобіле. Останній вирушив у мандрівку разом зі своєю чотирилапою улюбленицею Тітіною. Ця тер’єрка стала першою міжнародною твариною-суперзіркою: під час експедиції у неї був власний щоденник у The New York Times, а на хвилі популярності після подорожі вона відвідала Японію, була запрошена до Білого дому та гастролювала в Голлівуді.

Створила мультфільм Кайса Несс – режисерка, чиї анімаційні фільми брали участь у таких престижних фестивалях як Клермон-Ферран, Аннесі й Трайбека, співзасновниця оскароносної студії Mikrofilm. Стиль анімації "Неймовірної подорожі на Північний полюс" натхненний фільмами Жака Таті й Веса Андерсона.

Бентежна ніч

Fear the Night (США, 2023, трилер/бойовик)

Фільм розповідає про ветерана війни в Іраку Тесу, яка після нападу групи загарбників під час дівич-вечора її сестри готується завдати удару у відповідь. Як вона дізналася, нападники не планують залишати свідків.

Головну роль у фільмі виконала Меггі К'ю (серіал "Нікіта", франшиза "Дивергент").

Режисером фільму виступив Ніл ЛаБут, в послужному списку такі комедій фільми, як "Сестричка Бетті" та "Смерть на похоронах" (американський римейк), а також серіал "Ван Хелсінг".

В американський прокат фільм вийшов 21 липня та отримав не найкращі відгуки. Так, на IMDb у нього оцінка лише 4,4 бали з 10, а на Rotten Tomatoes – 40% схвалення від критиків і 33% від глядачів.

Також цього тижня фільм офіційно вийде в російський прокат, тож це додатковий аргумент, щоб його проігнорувати.

Хто у тебе в ліжку?

Un homme heureux (Франція, 2023, комедія)

В центрі сюжету фільму – мер маленького містечка на півночі Франції Жан, який як раз бореться за переобрання. Саме в цей час його дружина Едіт, з якою він живе вже 40 років, розповідає йому таємницю, яку вона більше не може приховувати: глибоко в душі вона відчуває себе чоловіком. Спочатку Жан думає, що вона жартує, але швидко розуміє, що Едіт налаштована змінитися – і його шлюб та передвиборча кампанія опиняються під загрозою.

Рейтинг фільму на IMDb наразі становить 5,6 балів з 10.

Плюшева бульбашка

The Beanie Bubble (США, 2023, комедія/драма/біографія)

Фільм розповідає реальну історію американця Тая Ворнера, який був посереднім продавцем іграшок, доки він не зустрів жінок, які допомогли йому втілити в реальність його давню ідею та створити бренд м'яких іграшок Beanie Babies.

Головні ролі у фільмі виконали Зак Галіфіанакіс (трилогія "Похмілля у Вегасі", "Бердмен"), Елізабет Бенкс (франшизи "Людина-павук", "Голодні ігри"), Сара Снук ("Фрагменти жінки", серіал "Спадкоємці") та Джеральдін Вісванатхан (серіал "Чудотворці", "Лялі їдуть далі").

Фільм стане доступний 28 липня на Apple TV+. За тиждень до цього він вийшов в обмежений прокат в США та отримав змішані відгуки. Так, на IMDb у нього оцінка 7,2 бали з 10, а на Rotten Tomatoes – 63% схвалення від критиків проти 78% від глядачів. На Metacritic кінооглядачі оцінили його в 56 балів зі 100, що відповідає характеристиці "змішані або середні відгуки".

Як працюють кінотеатри в умовах воєнного часу

Кінотеатри в умовах воєнного стану працюють з певними особливостями – на їхню роботу впливають повітряні тривоги, відключення електроенергії та комендантська година.

Якщо починається повітряна тривога, то показ фільму зупиняється, а глядачів просять покинути залу і вирушити в найближче бомбосховище. Зазвичай, якщо тривога менше 20 хвилин, то показ фільму продовжують з того місця, на якому зупинилися, якщо довше – пропонують обміняти квиток на інший сеанс. Опцію повернення коштів за скасовані сеанси пропонують нечасто. Аналогічна система обміну квитків діє у разі відключення електроенергії.

***

Крім того, ви можете подивитися фільми, що вийшли в попередні тижні, та найцікавіші серіали липня 2023 року – цього тижня виходять заключні три епізоди третього сезону "Відьмака" та довгоочікуваний другий сезон серіалу "Добрі передвісники".

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся