Кадр з фільму "Клондайк" / фото Arthouse Traffic

Український фільм "Клондайк", що побореться за "Оскар": чому його варто подивитися (огляд)

16:13, 31.10.2022
9 хв.

3 листопада 2022 року в широкий український прокат виходить драма "Клондайк" від режисерки Марини Ер Горбач, яка вже встигла наробити галасу на численних світових кіноподіях. Також стрічку відібрали офіційним представником від України на премію "Оскар 2023" у номінації "Найкращий міжнародний повнометражний фільм". УНІАН розповідає, чому варто подивитися цей фільм.

УНІАН ділиться враженнями про військову драму "Клондайк" Марини Ер Горбач (без спойлерів).

Прем'єра та перша реакція на фільм "Клондайк"

Світова прем'єра "Клондайку" відбулася 21 січня 2022 року на головному фестивалі незалежного кіно в США "Санденс", де фільм отримав нагороду за найкращу режисуру. Пізніше він брав участь у конкурсній секції "Панорама" 72-го Берлінського міжнародного кінофестивалю, де отримав приз глядацьких симпатій. Крім того, фільм був відзначений нагородами ще низки міжнародних кінофестивалів, в тому числі в Сієтлі та Стамбулі.

Також картину вже відзначили і на Батьківщині. Зокрема, фільм мав кілька номінацій на національну премію кінокритиків "Кіноколо", де найкращою акторкою визнали виконавицю головної ролі у фільмі Оксану Черкашину.

А ще "Клондайк" відібрали офіційним представником від України на премію "Оскар 2023" у номінації "Найкращий міжнародний повнометражний фільм". Так, попереду в нього ще боротьба за "шорт-ліст", однак вже сам факт вступу в "оскарівську гонку" є чималим досягненням.

Кадр з фільму "Клондайк" / фото Arthouse Traffic

Світові критики теж доволі високо оцінили картину, і це підтверджується чудовими рейтингами на впливових кіноагрегаторах. Так, на IMDb у нього наразі оцінка 7,3 бали з 10, а на сайті Rotten Tomatoes – 96% схвалення від кінооглядачів.

Українські глядачі вперше побачили фільм в рамках фестивалю "Київський тиждень критики" 24 жовтня 2022 року. Допрем'єрні покази "Клондайка" відбудуться в окремих кінотеатрах у середу 2 листопада, а в повноцінний прокат він вийде наступного дня, 3 листопада.

Про що фільм "Клондайк"

Події фільму "Клондайк" відбуваються влітку 2014 року в селі Грабове Донецької області, яке поступово потрапляє в сферу інтересів підтримуваних Росією сепаратистів. Головні герої фільму – подружжя Ірка та Толік. Жінка перебуває на останніх місяцях вагітності, але вперто відмовляється залишати свій дім, попри те, що там вже на повну відчувається війна. Прямо в їхню хату прилітає ворожий снаряд, з водою та електрикою проблеми, в самому селі немає ані лікарні, ані нормальних магазинів, а машину "віджали" сепаратисти.

Переломним моментом стає 17 липня 2014 року, коли неподалік від Грабового падає збитий сепаратистами з "Буку" цивільний пасажирський літак Boeing 777 компанії Malaysia Airlines, що виконував регулярний рейс МН17. Тоді внаслідок катастрофи загинули всі пасажири та екіпаж літака, загалом 298 осіб. Втім, в даному випадку катастрофа скоріше є фоном, а не основною сюжетною лінією.

Головні ролі у фільмі виконали Оксана Черкашина, також відома за фільмом Наталі Ворожбит "Погані дороги", та Сергій Шадрін ("Чорний ворон", "Довбуш", "Бог простить"), для якого це одна з останніх ролей в кіно – минулого року актор помер після операції. Також важливих персонажів зіграли Олег Щербина ("Черкаси") та Олег Шевчук ("Носоріг").

Про режисерку фільму "Клондайк"

Фільм "Клондайк" є копродукцією України та Туреччини, а за його постановку відповідають подружжя режисерки Марини Ер Горбач та продюсера Мехмета Баґадира Ера. Загалом вони працювали разом вже над чотирма фільмами, починаючи з 2009 року, однак справжнього успіху досяг саме "Клондайк", який на відміну від попередніх робіт дуету Марина зрежисувала самостійно.

Режисерка зізнається, що вирішила знімати цей фільм після 17 липня 2016 року – саме на цей день випадали її день народження та друга річниця збиття "Боїнга". Тоді вона помітила, що лише через два роки згадок про цю трагедію в інформаційному полі вже залишилося не так багато, тож вирішила спробувати виправити цю ситуацію за допомогою мистецтва.

На кого орієнтований фільм "Клондайк"

Сама Марина Ер Горбач раніше в інтерв'ю УНІАН розповідала, що в першу чергу вона дуже хотіла б, щоб стрічка потрапила в поле зору іноземного глядача.

"Суд над винуватцями цієї трагедії розпочався дуже пізно – тільки через шість років після авіакатастрофи… 17 липня – мій день народження. Тому я дуже чітко пам’ятаю, як ця авіакатастрофа сталася у 2014 році. У 2016 році я почала працювати над сценарієм фільму. Я слідкувала за інформаційним полем увесь цей час, і я розуміла, що фокус уваги зміщується – "люди вже загинули, навіщо ворушити ці рани?". Такі думки неодноразово доводилося чути в Європі: усе якось там вирішиться саме собою, сепаратисти розберуться з місцевим населенням, не варто знову все ворушити.

А відповіді мають бути. Чому так сталося, що зброя потрапила на територію незалежної держави і була використана проти цивільного літака? За це ж хтось має відповідати? Мене непокоїло ставлення Європи до українців як до "дивних людей", які десь там живуть і між собою не можуть розібратися, і те, що відбувається, не дуже сильно стосується європейців. Якраз катастрофа MH17, в якій жертвами війни стали європейці, для мене – міст до розуміння, що ніхто не є зараз "дивною людиною", – пояснює режисерка.

Кадр з фільму "Клондайк" / фото Arthouse Traffic

При цьому вона зізнається, що по мірі того, як розгорталося повномасштабне вторгнення Росії до України у 2022 році, змінювалося і сприйняття фільму світовою спільнотою.

"На фестивалі "Санденс" у січні – найбільшому фестивалі незалежного кіно в США – коли ще не було повномасштабного вторгнення, наш фільм сприймався виключно як мистецький твір. У такому ключі його рецензували й коментували. Ми зрозуміли, що досягнули своєї мети, коли в рецензіях міжнародні журналісти почали називати події на Донбасі війною. Говорили, що "Клондайк" – це не про внутрішній конфлікт, це фільм про війну на кордоні України і Росії. На початку 2022 року це виглядало досягненням, що через мистецтво ми змогли поборотися з цим "неймінгом".

Я вважаю, що однією з причин масштабної війни, яка зараз відбувається в Україні, є те, що назва подій з 2014 року була визначена неправильно. Росія вела агресивну медіаполітику і просувала у світі події як внутрішній конфлікт – це й був основний "неймінг" їхньої окупації та порушення територіальної цілісності України", – додає Марина.

Символізм у фільмі "Клондайк"

У фільмі "Клондайк" використано багато символізму, навіть починаючи з його назви. Сама режисерка як одне з трактувань вказує на навалу загарбників в пошуках збагачення, коли "приїздять люди зі зброєю, вбивають місцеве населення і шукають золото". Власне, і ми під час перегляду саме до такої думки і дійшли.

Кадр з фільму "Клондайк" / фото Arthouse Traffic

Загалом, картина несе потужний посил, в першу чергу для наївних іноземців, показуючи справжнє обличчя російських окупантів, які приходять, грабують, вбивають, знущаються, і при цьому їм абсолютно начхати на місцевих жителів, в тому числі на колабораціоністів.

При цьому в "Клондайку" більшість персонажів здаються "безособовими", скоріше репрезентуючи українців з різним ставленням до війни та, власне, типових російських окупантів. По факту, у фільмі є лише один персонаж, чия передісторія, характер та мотивація більш-менш розкриваються. І, власне, принаймні, на наш скромний погляд, це єдиний приємний персонаж у фільмі, який не викликає огиду, непорозуміння чи презирство.

Окремий момент – зйомка фільму "Клондайк", починаючи від вибору кольорів та закінчуючи підбором конкретних деталей. Як, наприклад, невипадково в сюжеті використовуються саме помідори чи хмара пролітає в конкретний момент.

Водночас, "Клондайк" можна віднести до тих фільмів, які не мають якоїсь універсальної формули сприйняття – кожен глядач може побачити якісь свої символи та сенси, залежно від особистих поглядів та власного досвіду. Приміром, дехто з глядачів взагалі побачи в головній героїні уособлення України.

Кадр з фільму "Клондайк" / фото Arthouse Traffic

Наш вердикт

Фільм "Клондайк" є доволі важким фільмом, часом з пригальмованими, часом з гротескними сценами, після перегляду якого ви навряд чи вийдете в піднесеному настрої, але ви точно будете ще якийсь час його обмірковувати чи, можливо, навіть сперечатися щодо нього. Комусь фільм нарешті зніме "рожеві окуляри", а всередині когось розтопить ще більшу ненависть до ворога.

В будь-якому випадку, "Клондайк" однозначно варто йти дивитися до кінотеатру, щоб робити свої висновки і не пасти задніх під час обговорення одного з найбільш резонансних українських фільмів року, який зумів достукатися до міжнародної аудиторії.

***

Також ви можете ознайомитися з іншими новинками кінопрокату та найкращими серіалами листопада 2022 року.

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся