Головну роль у фільмі "Творець" виконав Джон Девід Вашингтон / фото 20th Century Fox

Найбільш людяна битва людей та штучного інтелекту: огляд фільму "Творець"

18:30, 27.09.2023
8 хв.

28 вересня 2023 року в український прокат виходить видовищний науково-фантастичний фільм "Творець" з Джоном Девідом Вашингтоном в головній ролі про нищівне протистояння людства та штучного інтелекту. Яким вийшов новий фільм від режисера блокбастерів "Годзілла" та "Бунтар один" Гарета Едвардса, читайте в огляді УНІАН.

УНІАН ділиться враженнями про фільм "Творець" (The Creator).

Про що новий фільм

Події фільму відбуваються у недалекому майбутньому. Колись роботи з розвиненим штучним інтелектом були надійними помічниками людей, однак за 15 років до основних подій фільму на Лос-Анджелес було скинуто ядерно бомбу – й звинуватили в усьому ШІ. З тих пір світ, поділений на Захід та Нову Азію, розриває жорстока руйнівна війна на винищення між людством і штучним інтелектом.

В центрі сюжету фільму – колишній агент спецназу Джошуа, котрий п'ять років тому втратив дружину та досі не може оговтатися від цього. Його завербовують, щоб вистежити і вбити так званого Творця – невловимого архітектора прогресивного штучного інтелекту, який нібито розробив таємничу зброю, здатну покласти край війні та одночасно знищити людство. Джошуа та команда елітних оперативників проникають у серце окупованої штучним інтелектом території, однак вже там вони з’ясовують, що зброя кінця світу, яку їм доручили знищити, – це штучний інтелект у вигляді дитини. Тепер Джожуа має зробити важкий вибір.

Про режисера

Режисером та сценаристом "Творця" виступив британець Гарет Едвардс, який розпочинав свою кар'єру як художник візуальних ефектів, тож зовсім недивно, що у фільмі велика ставка зроблена саме на візуальну частину.

Як режисер Едвардс отримав визнання у 2010 році, знявши незалежний науково-фантастичний трилер "Монстри", одночасно виступивши його оператором. Фільм отримав вельми схвальні відгуки від критиків та низку престижних нагород та номінацій. Так для Едвардс відкрився шлях у "велике кіно".

Кадр з фільму "Творець" / фото 20th Century Fox

Вже у січні 2011 року стало відомо, що Едвардс стане режисером науково-фантастичного бойовика "Ґодзілла", якому випала роль першого фільму оновленої MonsterVerse. Видовищна стрічка вийшла на екрани у 2014 році та була тепло сприйнята як критиками, так і глядачами, а також зібрала 529 мільйонів доларів в прокаті при бюджеті 160 мільйонів.

Наступним фільмом в кар'єрі Едвардса став "Бунтар Один. Зоряні Війни. Історія" (2016) – частина легендарної космічної саги Star Wars. Фільм також отримав позитивні відгуки та зібрав в прокаті понад 1 мільярд доларів (при бюджеті 200 мільйонів), а також дві номінації на "Оскар" – за найкращі звук та візуальні ефекти.

Наступним проектом Едвардса мав стати фільм "Годзілла: Король монстрів", однак в підсумку він вирішив покинути його заради чогось іншого. Лише у лютому 2020 року стало відомо, що Едвардс буде продюсером, режисером і сценаристом фільму з робочою назвою "True Love", який пізніше трансформувався в "Творця" (втім, після перегляду фільму перша назва здається все ж більш влучною).

Оператором нового фільму Едвардз запросив стати Ґреґа Фрейзера, який до цього працював разом з ним над "Бунтарем один". Також на його рахунку такі великі проекти, як "Тридцять хвилин по півночі" (2012), "Лев" (2016), "Дюна" (2021) та "Бетмен" (2022), а також три епізоди серіалу "Мандалорець" (2019). За "Дюну" він отримав "Оскар".

Музику до фільму написав легендарний Ганс Циммер ("Король лев", "Гладиатор", "Перл-Гарбор", "Початок", "Інтерстеллар", "Дюна"). Це його перша спільна робота з Едвардсом.

Хто в головних ролях

Головну роль у фільмі виконав Джон Девід Вашингтон – син легендарного американського актора Дензела Вашингтона, який доволі неохоче йшов стопами свого знаменитого батька. У 1992 році 8-річний Джон дебютував в кіно, зігравши епізодичну роль у фільмі Спайка Лі "Малколм Ікс" з батьком в головній ролі. Через три роки в нього була ще одна невеличка роль у фільмі "Диявол у блакитній сукні", також з батьком у головній ролі, однак після цього хлопець вирішив присвятити себе спорту. З 2006 по 2012 роки він будував професійну кар'єру в американському футболі, а після цього вирішив повернутися у кіно. Проривним для Вашингтона-молодшого став комедійно-спортивний серіал "Гравці" (2015-2019), а у світі "великого кіно" він заявив про себе завдяки головній ролі у комедійному трилері Спайка Лі "Чорний куклукскланівець" (2017), за яку він отримав номінацію на "Золотий глобус". З тих пір Джон Девід Вашингтон також зіграв головні ролі у фільмах "Тенет" Крістофера Нолана та "Малкольм і Марі" Сема Левінсона.

Кадр з фільму "Творець" / фото 20th Century Fox

Джон Девід Вашингтон прекрасно впорався з роллю Джошуа – одночасно сильного воїна та люблячого чоловіка, адже його прекрасна спортивна підготовка відмінно доповнювалася чудовим драматичним талантом, який він проявив ще задовго до цієї ролі. Йому дійсно віриш і співчуваєш, вболіваючи за долю його персонажа до останнього кадру.

Джемма Чан ("Вічні", "Шалено багаті азійці", "Капітан Марвел") зіграла зниклу дружину Джошуа Майю, чия роль у всьому сюжеті насправді є набагато більшою, ніж здається спочатку. Тим часом, оскароносна Еллісон Дженні ("Краса по-американськи", "Джуно", "Прислуга") виконала роль жорсткого полковника армії США Хавелл, яка має ще й особисті мотиви для знищення ШІ.

Також у фільмі зіграли Кен Ватанабе ("Початок", "Ґодзілла", "Мемуари гейші"), Стерджілл Сімпсон ("Мертві не помирають", "Полювання"), Ральф Айнесон (серіали "Офіс", "Гра престолів", "Чорнобиль") та інші.

Кадр з фільму "Творець" / фото 20th Century Fox

Окремо варто виділи акторську гру 9-річної Мейделін Юни Войлс, яка вельми переконливо зіграла роль дитини зі штучним інтелектом – Айві, навколо якої, власне, і розгортається увесь сюжет. Це її дебютна робота на "великому екрані".

Реакція на фільм

Офіційна прем'єра фільму відбулася 26 вересня 2023 року на Fantastic Fest в Техасі. Фільм вирішили випустити попри масштабний страйк акторів та сценаристів в США, який фактично позбавив студії можливості проводити повноцінну промокампанію великих проектів.

Перші відгуки про фільм скоріше позитивні. Критики хвалять його з візуальні ефекти, режисуру, акторську гру та складну моральну складову, однак критикують за окремі сценарні рішення.

Наразі на IMDb в нього оцінка 7,3 бали з 10 за підсумками перших 325 відгуків, тоді як на Rotten Tomatoes в нього 81% схвалення від критиків. Тим часом, на Metacritic середня оцінка фільму від кіноекспертів склала 65 балів зі 100, що відповідає характеристиці "в цілому позитивні відгуки".

Наш вердикт

"Творець" – це неймовірно красиве кіно, творене справжніми професіоналами у цій справі за порівняно "скромні" 80 мільйонів доларів як для фільму такого масштабу. Водночас, ця стрічка – багата на емоції та складні моральні дилеми, роблячи акцент на порівнянні людяності живих людей та створених за допомогою штучного інтелекту істот. Можливо, в процесі перегляду вам навіть захочеться пустити сльозу. При цьому спостерігати за акторською грою Джона Девіда Вашингтона та Ко – суцільне задоволення.

Кадр з фільму "Творець" / фото 20th Century Fox

Можливо, декого з глядачів з різних причин розчарує фінал, однак і весь фільм загалом, вочевидь, за задумкою режисера має чимало спірних моментів, що підштовхують глядача до погляду на ситуацію з різних боків. Загалом, на відміну від більшості фільмів та серіалів про конфлікт людства та штучного інтелекту, "Творець" підходить до питання з іншого боку, розглядаючи майбутнє з точки зору гармонійного співіснування обох видів, а не винищення чи домінування одного над іншим.

Водночас, деякі моменти аж ніяк не могли пройти повз око українського глядача, який сам вже не перший рік живе у стані війни. "Де ваше ППО?", "Чому немає бомбосховищ на 15-му році війни?", "Та хто взагалі воює такими методами у 2065 році?" – ось такі питання, абсолютно незрозумілі мирному глядачеві, можуть періодично турбувати українців під час перегляду "Творця".

Загальна оцінка – 7,5 з 10 балів.

***

Про інші кіноновинки тижня читайте в нашому окремому огляді. Також ви можете ознайомитися з добіркою найцікавіших серіалів вересня 2023 року.

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся