Новинки в кінотеатрах з 21 вересня / колаж УНІАН, кадри з фільмів

"Євродонбас", "Репродукція майбутнього", "Реаліті" та "Суперсила": що подивитися на вихідних

09:03, 23.09.2023
15 хв.

Цього тижня головною прем'єрою в кінотеатрах країни можна сміливо назвати український документальний фільм "Євродонбас". Також на "великих екранах" можна буде подивитися науково-фантастичну комедію "Репродукція майбутнього" з Емілією Кларк, розхвалену критиками драму "Реаліті" з Сідні Свіні та ще кілька новинок. Онлайн, тим часом, вийде документальний фільм Шона Пенна про Україну "Суперсила" та чергова частина сімейної комедії "Діти шпигунів" від Роберта Родрігеса. Про ці та інші кіноновинки тижня читайте в огляді УНІАН.

УНІАН підготував традиційну добірку кіноновинок тижня – як в кінотеатрах, так і онлайн.

Євродонбас

EuroDonbas (Україна, 2022, документальний)

Український Донбас знають в першу чергу як індустріальний регіон, за розвиток промисловості якого радянська влада роками приписувала собі усі заслуги. Втім, розквіт регіону розпочався задовго до приходу більшовиків, а засновниками місцевої індустрії були німці, бельгійці, британці, французи та американці. Фільм-розслідування "Євродонбас" розвінчує радянські міфи та розказує, що понад 100 років тому Донбас був невіддільною складовою європейського світу.

Для створення стрічки команда віднайшла й анімувала ряд унікальних, проте маловідомих архівних матеріалів XIX століття, які показують побут європейців на Донбасі. Експерти, історики та місцеві жителі у фільмі розказують про минуле регіону, яке старанно знищувала та викривляла радянська влада, стираючи з пам'яті людей імена таких європейських підприємців як Джон Г'юз, Ернест Сольве та Генріх Лауде.

У фільмі показано іноземну спадщину Маріуполя, Лисичанська, Дружківки та селища Нью-Йорк, які, на жаль, вже неможливо побачити такими, як у фільмі, бо незабаром після фільмування майже всі відзняті об'єкти європейської спадщини були знищені російськими військами.

Творці "Євродонбасу" – автори однойменного подкасту режисер Корній Грицюк і продюсерка Анна Паленчук. Донеччанин Грицюк відомий як режисер документального фільму "Поїзд "Київ – Війна", номінованого на премії "Кіноколо" та "Золота Дзиґа", та антиутопії "2020. Безлюдна країна". Продюсеркою стала Анна Паленчук, відома за такими роботами, як індійський блокбастер RRR ("Оскар" за найкращу оригінальну пісню) і документалка "Звідки куди" Мачека Хамели з програми цьогорічного Каннського кінофестивалю, а також фільмами "Номери" Олега Сенцова й Ахтема Сеітаблаєва, "Герой мого часу" Тоні Ноябрьової та "Маріуполіс" Мантаса Кведаравічюса.

Прем'єра фільму відбулася на Міжнародному кінофестивалі Kharkiv MeetDocs – "Євродонбас" став фільмом-закриттям події. Стрічку також показували на Фестивалі східноєвропейського кіно у Котбусі (Німеччина) та у Торонто на фестивалі Hot Docs – найбільшому фестивалі документального кіно у Північній Америці.

Детальніше про фільм читайте в нашому окремому огляді.

Репродукція майбутнього

The Pod Generation (Великобританія, 2023, комедія/фантастика/романтика)

Ця стильна науково-фантастична стрічка демонструє свою версію недалекого майбутнього, де на людей чекає їжа з 3D-принтера, кабінки зі справжніми рослинами, штучний інтелект змість психоаналітика та діти, що формуються та народжуються зі спеціального "яйця". І, звісно, така "вагітність" має свої ускладнення.

Головні герої фільму – подружня пара Рейчел та Айві, які чекають на таку "дитину з яйця". Вона – розробляє штучний інтелект, а він – викладає ботаніку, яка всім вже непотрібна. Але чи дійсно погляди Рейчел та Айві на природу життя так сильно відрізняються і чи витримають вони випробування незвичайною вагітністю?

Ролі Рейчел та Айві виконали номінанткана на премію "Еммі" Емілія Кларк ("Гра престолів", "До зустрічі з тобою", "Термінатор: Генезис", "Таємне вторгнення") та номінант на "Оскар" Чіветел Еджиофор ("12 років рабства", "Доктор Стрендж", "Марсіянин").

Сценаристкою та режисеркою фільму виступила Софі Бартез ("Холодні душі", "Пані Боварі"). Оператором "Репродукції майбутнього", яка отримала безліч позитивних відгуків за візуальний ряд, виступив відомий режисер та оператор українського походження Андрій Парех, який також є чоловіком Софі Бартез. Парех прославився, в першу чергу, своєю роботою в якості головного оператора та режисера епізодів культового шоу "Спадкоємці", за що він отримав премію "Еммі" у 2020 році.

Прем'єра фільму "Репродукція майбутнього" відбулася на кінофестивалі Sundance ще у січні 2023 року, однак до кінотеатрів він дістався лише у серпні-вересні. За підсумками перших переглядів фільм отримав суперечливі відгуки. Так, на IMDb, де фільми оцінює широка аудиторія, у нього наразі оцінка 5,5 балів з 10, а на Rotten Tomatoes в нього 42% схвалення від критиків та 55% від глядачів. Тим часом, на Metacritic критики дали йому 60 бали зі 100, а широка аудиторія – 5,8 балів з 10, що в обох випадках відповідає характеристиці "змішані або середні".

Детальніше про фільм читайте в нашому окремому огляді.

Реаліті

Reality (США, 2023, драма)

Сюжет фільму розгортається навколо 25-річної Реаліті Віннер, яка присвятила своє життя службі в американській розвідці. Її поважають за видатні вміння і знання, у неї попереду блискуча кар’єра. Проте все змінюється, коли Реаліті вирішує оприлюднити секретні дані про втручання росіян у вибори президента США – тоді на порозі її будинку з’являються двоє агентів ФБР, і життя дівчини змінюється назавжди.

Фільм натхненний реальною історією колишньої спеціалістки американської розвідки Реаліті Віннер, а діалоги побудовані на основі стенограми запису ФБР, зробленого агентами 3 червня 2017 року, під час обшуку її будинку.

"Як тільки я почала читати цей документ, він одразу відчувався мені фільмом", – розповіла авторка сценарію та режисерка Тіна Саттер, яка дізналася про стенограму з новин. "Реаліті" – це її дебютна картина. Створенню стрічки передувала успішна п'єса Саттер "Чи це кімната", яка з аншлагом дебютувала у Нью-Йорку у 2019 році.

Головну роль у фільмі виконала дворазова номінантка на Премію "Еммі" Сідні Свіні ("Ейфорія", "Білий лотос", "Оповідь служниці"). Щоб утілити на екрані свого прототипа, актриса спілкувалася зі справжньою Реаліті Віннер у Zoom, а також у текстовому форматі. Виконавець ролі одного з агентів Джош Гамільтон ("І мертві підуть", "13 причин чому") готувався до фільму, вивчаючи відеозаписи допитів – і намагаючись запам’ятати кожне заїкання, кашель і гмикання у тексті. Інший актор, Марчант Девіс, у процесі підготовки до ролі спілкувався про досвід допитів із агентом ФБР у відставці.

Світова прем'єра "Реаліті" відбулася на Берлінському міжнародному кінофестивалі у програмі "Панорама" на початку 2023 року, а українська прем’єра – на Фестивалі американського кіно "Незалежність" на початку вересня, де "Реаліті" стала фільмом-відкриттям події.

Фільм вже отримав схвалення від критиків, особливо вони хвалили режисуру Саттер та акторську гру Свіні. Так, на IMDb у фільму наразі оцінка 6,7 балів з 10, а на Rotten Tomatoes – 93% схвалення від критиків та 63% від глядачів. Тим часом, на Metacritic кіноексперти дали йому 83 балів зі 100 з поміткою Must see, що відповідає характеристиці "всезагальне визнання", а широк аудиторія – 7,7 балів з 10 ("в цілому позитивні відгуки").

Детальніше про фільм читайте в нашому окремому матеріалі.

Кохання без контракту

Кохання без контракту (Україна, 2023, комедія/романтика/детектив)

В центрі сюжету цього фільму – сімейна пара, яка прожила в шлюбі 10 років, але тепер вирішує розлучитися без будь-яких конфліктів. Граючи в карти "Монополії", вони з легкістю розділили своє майно, але сімейний юрист нагадав їм, що за шлюбним контрактом вони мають спільно витратити гроші з банківського рахунку, призначеного на "щасливу старість". Саме це й відкриває нову сторінку цієї історії: Ерік і Наталі їдуть у відпустку до Європи, де вони зустрічають аристократичне подружжя – Річарда та Елізабет, які є спадкоємцями відомої династії. Вони проводять час разом у подорожах, але не помічають, як стають співучасниками великої афери.

Режисеркою фільму виступила Валерія Гуза, яка до цього зняла комедію "Справжній Санта". Головні ролі виконали Олександр Попов та Ольга Скороходова.

Дивна парочка

Tout le monde aime Jeanne (Франція, Португалія, 2022, комедія/романтика)

Головна героїня фільму Жанна – завжди була найкращою, з купою залицяльників в університеті та на роботі. Але вередливе друге "я" в голові відмітало всіх прихильників, тож вона так і залишилася без пари. До того ж, через борги їй довелося терміново летіти до Лісабона і продавати квартиру, яку вона отримала у спадок. Що може бути гірше? В аеропорту вона випадково зустріла Жана – примхливого і дещо надокучливого колишнього шкільного друга...

Прем'єра фільму відбулася ще у 2022 році, і він отримав доволі непогані відгуки. Так, на IMDb у нього наразі оцінка 6,4 бали з 10, а на Rotten Tomatoes – 100% схвалення від критиків.

Нестримні 4

Expend4bles (США, 2023, бойовик)

Четверта частина франшизи "Нестримні", ймовірно, знову піде перевіреним шляхом – у стилі бойовиків 90-х легендарні актори тих часів розправлятимуться з негідниками. "Нестримні" – це команда, яку кличуть, коли інших варіантів уже немає.

Головні ролі у фільмі виконали Сильвестр Сталлоне, Джейсон Стетхем, Дольф Лундгрен, Ренді Кутюр, Кертіс "50 Cent" Джексон, Меган Фокс, Енді Гарсія, Тоні Джаа та Інші, а його режисером виступив Скотта Во (раніше зняв фільм "Місія на двох" з Джоном Сіною та Джекі Чаном).

Фільм вийшов в китайський прокат ще минулого тижня, за тиждень до світової прем'єри, та отримав посередні відгуки. Так, на IMDb у нього наразі оцінка 5 балів з 10.

Зазначимо, що це черговий блокбастер, до дистрибуції якого причетна велика кінокомпанія Lionsgate, яка без жодних докорів сумління продає на російський новинок гучні новинки після початку повномасштабного вторгнення РФ до України ("Джон Вік" в Росії цього року – це теж їхніх рук справа). Чи платити гривню за перегляд таких "заплямованих" фільмів, вирішувати вам.

Боротьба за спадок

The Estate (Великобританія, 2022, комедія)

Дізнавшись, що їхня дуже багата і дуже безглузда тітка Хільда захворіла, сестри Мейсі та Саванна вирушають в її заміський маєток, сподіваючись отримати спадщину. Втім, там вони виявляють, що в маєток налетіли й інші родичі. Щоб отримати бажані гроші, сестрам доведеться завоювати довіру тітки і дискредитувати рідню.

Головні ролі у фільмі виконали Тоні Коллетт ("Ножі наголо", "Шосте відчуття") та Анна Феріс (франшиза "Дуже страшне кіно", "Скільки у тебе?"). Також у фільмі задіяні Кетлін Тернер ("Роман із каменем", "Війна подружжя Роуз") та Девід Духовни ("Секретні матеріали", "Секс і Каліфорнія").

Режисером фільму виступив Дін Крейг, найбільше відомий як автор сценарію до фільму "Смерть на похоронах".

Прем'єра фільму відбулася восени 2022 року, також він офіційно виходив в російський прокат навесні 2023 року. Фільм отримав посередні відгуки. Так, на IMDb у нього наразі оцінка 5,2 бали з 10, а на Rotten Tomatoes – 30% схвалення від критиків та 33% від глядачів. Тим часом, на Metacritic кіноексперти дали йому 37 балів зі 100, що відповідає характеристиці "в цілому негативні відгуки".

Космоголовий

Headspace (ПАР, 2023, пригоди/анімація/екшн)

В результаті дивної аварії Гас, Софі та Макс із Сил захисту космосу (SPF) та їхній мікроскопічний космічний корабель SPF-50 потрапляють у мозок 16-річного Нормана. Вони можуть бачити те, що бачить він, і чути те, що чує він. Оскільки ці інопланетяни борються зі злочинністю, тепер вони повинні заручитися допомогою Нормана, щоб врятувати Землю від міжгалактичного лиходія Золтарда, якому вдалося взяти під контроль свідомість директора школи. Норман, його друзі та прибульці повинні докласти чимало зусиль, щоб приховати присутність інопланетного життя в їхній школі, поки вони продовжують галактичну боротьбу між добром і злом.

Також в листопаді мультфільм має офіційно вийти в російський прокат.

Суперсила

Superpower (США, 2023, воєнний/документальний)

По суті, це перший великий американський кінопроект, присвяченій повномасштабному військовому вторгненню Росії до України у лютому 2022 року.

Насправді зйомки фільму розпочалися в Україні ще в листопаді 2021 року. Спочатку оскароносний американський актор та режисер Шон Пенн, відомий своєю активною підтримкою України, та його співрежисер Аарон Кауфман цікавилися феноменом перетворення популярного комедійного актора Володимира Зеленського на політика. Втім, після вторгнення акценти у стрічці змінилися –після невеличкої перерви знімальна група на чолі з самим Шоном Пенном повернулася до України вже влітку 2022 року, щоб зняти нові кадри. Під час цього Пенн знову спілкувався з президентом Володимиром Зеленським, ховався під час повітряної тривоги в президентському бункері, відвідував охоплений боями Сєверодонецьк, зустрічався з пересічними українцями тощо.

Фільм показує Росію як терористичну державу, демонструючи численні свідчення про злочини збройних сил РФ проти мирного населення. Однією з головних тем стрічки є необхідність розширення військової допомоги Україні.

Прем'єра фільму "Суперсила" відбулася під час 73-го Берлінського кінофестивалю у лютому 2023 року.

Для широкої аудиторії фільм став доступний платформі Paramount+ з 18 вересня 2023 року.

Діти шпигунів: Армагеддон

Spy Kids: Armageddon (США, 2023, комедія/екшн/сімейний)

Це вже п'ятий фільм серії, який є одночасно її перезапуском – попередній фільм вийшов ще у 2011 році. Цього разу діти найкращих секретних агентів світу мимоволі допомагають потужному розробнику ігор розкрити комп'ютерний вірус, який дає йому контроль над усіма технологіями, і тепер вони мають самі стати шпигунами, щоб урятувати своїх батьків та світ.

Як і усі попередні частини, фільм зняв Роберт Родрігес ("Чотири кімнати", "Від заходу до світанку", "Місто гріхів").

При цьому у фільмі з'явилися абсолютно нові актори, які зіграли нових персонажів – Захарі Лівай (франшизи "Шазам!", "Тор"), Джина Родрігес (серіал "Незаймана Джейн"), Біллі Магнуссен ("Не час помирати", "Шпигунський міст"), Ді Джей Котрона (франшиза "Шазам!", серіал "Від заходу до світанку") та інші.

Серіал стане доступний на стрімінговому сервісі Netflix 22 вересня 2023 року.

Як працюють кінотеатри в умовах воєнного часу

Кінотеатри в умовах воєнного стану працюють з певними особливостями – на їхню роботу впливають повітряні тривоги, відключення електроенергії та комендантська година.

Якщо починається повітряна тривога, то показ фільму зупиняється, а глядачів просять покинути залу і вирушити в найближче бомбосховище. Зазвичай, якщо тривога менше 20 хвилин, то показ фільму продовжують з того місця, на якому зупинилися, якщо довше – пропонують обміняти квиток на інший сеанс. Опцію повернення коштів за скасовані сеанси пропонують нечасто. Аналогічна система обміну квитків діє у разі відключення електроенергії.

***

Крім того, ви можете подивитися фільми, що вийшли в попередні тижні, та найцікавіші серіали вересня 2023 року – цього тижня на FX стартує 12 сезон хорор-серіалу "Американська історія жаху", а на Netflix вийде фінальний сезон комедійного шоу "Сексуальна освіта". Тим часом, на Peacock стартує міні-серіал "Континенталь", що є приквелом до кінофраншизи "Джон Вік".

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся