Кадр з фільму "Пила Х" / фото Adastra Cinema

28 вересня 2023 року в український прокат виходить фільм жахів "Пила Х" (Saw X), що стане десятом фільмом найпопулярнішої хоррор-франшизи усіх часів.

Загалом стрічки цієї серії зібрали у світовому прокаті більше мільярда доларів. "Пила Х" – це не звичайний трилер чи фільм жахів. Ці фільми мають свою унікальну концепцію, яка чіпляє навіть більше, ніж криваві ігри та вигадливі пастки "Конструктора". Саме "Конструктору" Джону Крамеру й присвячена десята частина серії. Творці обіцяють глядачам кіно у дусі перших та найкращих стрічок франшизи, під час перегляду якого вони зможуть зазирнути у внутрішній світ цього лиходія та побачити його кращу, людяну сторону.

УНІАН разом з кінокомпанією Adastra Cinema розповість цікаві факти про фільм.

Про що фільм

Дія фільму відбувається між подіями, показаними у фільмах "Пила: Гра на виживання" та "Пила 2". Смертельно хворий Джон Крамер їде до Мексики, щоб отримати ризиковане експериментальне лікування від раку. Проте з'ясовується, що "лікування" – це афера для обману найуразливіших людей. Знайшовши нову мету, Крамер повертається за "роботу", використовуючи свої хитромудрі смертельні пастки проти шахраїв.

Стрічка є одним з найкращих прикладів симбіозу таких жанрів, як фільм жахів та трилер. У "Пилі Х" майстерно поєднується саспенс, драма та, звісно, хитромудрі та найжорстокіші ігри від "Конструктора".

"Конструктор" розкривається з неочікуваних сторін

"Конструктора" – Джона Крамера втілює на екрані нині вже легендарний актор Тобін Белл, який десятки років грав прекрасні характерні ролі, але прославився лише в 2004 році, після виходу першої стрічки з серії "Пила". Саме його філігранна акторська робота вразила глядачів не менше, ніж жорстокість ігор. Белл зумів перетворити "Конструктора" з типового головного лиходія хоррора на складного та багатогранного персонажа, який викликає симпатії мільйонів глядачів по всьому світу ось вже 19 років.

"Пила X" – це історія Джона Крамера. Це вікно в певний період його життя, і він бере вас з собою в цю подорож", – розповів Тобін Белл.

Сам актор любить свого культового персонажа та не втомився працювати над його розвитком.

"Моя робота полягає в тому, щоб привнести до Джона відчуття людяності та реальності й змусити глядачів задуматися – поки вони отримують приголомшливі враження від перегляду фільму", – зазначив актор.

Кадр з фільму "Пила Х" / фото Adastra Cinema

Белл певен, що секрет неймовірного успіху "Пили" та її "Конструктора" полягає в складності персонажа Джона Крамера.

"Джон дуже ретельно обмірковує свої дії. У кожному фільмі нам вдавалося додавати шари до персонажа, починаючи з першого фільму. Але в цьому фільмі буде багато неймовірних, несподіваних та глибоких аспектів, які змусять глядача подивитись на "Конструктора" іншими очима", – розповідає Белл.

Хто в головних ролях

Окрім Белла, який зіграє Джона Крамера вперше з 2017 року, Шоні Сміт знову виконає роль Аманди Янг – помічниці та соратниці "Конструктора". 

Кадр з фільму "Пила Х" / фото Adastra Cinema

Компанію зіркам франшизи складуть – Сюнневе Макодю Лунд, Стівен Бренд та Майкл Біч. Також у касті представленні Рената Вака, Паулетт Ернанде, Джошуа Окамото та Октавіо Хинохоса.

Таким чином, у стрічці ви можете побачити давно знайомих зірок та нових акторів, персонажі яких стануть черговими жертвами ігор знаменитого "Конструктора".

Хто за камерою

Режисером стрічки виступив Кевін Гройтер, який є монтажером перших фільмів серії, що мають найбільший успіх серед фанатів та критиків. Також він є режисером пізніших стрічок франшизи ("Пила VI", "Пила 3D") та справжнім фаворитом серед мільйонів прихильників серії.

Він обіцяє, що ця історія буде сконцентрована саме на "Конструкторі", який і є центром всесвіту "Пили", а також дражнить поверненням до суворішого тону франшизи: "Можливо, це не простота рівня "Пила I", але близько до цього. "Пила X" – це емоційна подорож, у яку ви вирушаєте разом із Джоном Крамером, а не бійня, яку ви переживаєте з погляду жертв. Очевидно, знайдуться люди, яким це не сподобається, але я думаю, що фільм сподобається людям, які фанатіють не лише від крові у кадрі. Але не хвилюйтеся, фанати крові: ми готові посперечатися, що і ви теж будете більш ніж задоволені".

"Пила Х" повертається до початку

"Вперше за багато років ми назвали фільм "Пила", – каже продюсер Марк Бург. – Ми повертаємо глядачів на початок "Пили" і до того, у що вони закохалися".

Продюсер Орен Коулс, який працював над франшизою з моменту її створення у 2003 році разом зі своїм партнером-продюсером Марком Бургом, каже, що "Пила X" вже давно перебувала у розробці – ще до виходу восьмої та дев'ятої частин.

"Ми працювали над цим фільмом майже сім років. Глядачі говорили нам, що хочуть фільм "Пила", в якому Джон Крамер був би ключовою фігурою і в центрі історії. Це перший раз, коли ви побачите, як він створює, а потім розставляє свої пастки", – коментує він.

Кадр з фільму "Пила Х" / фото Adastra Cinema

Продюсер стверджує, що цього разу плани та пастки Джона викличуть співчуття у глядачів, бо саме він жертва: "Все, що з ним відбувається, коли він звертається за лікуванням, – це шахрайство, і в тому, як він мститься, є свого роду катарсис".

Попри всі свої винахідливі пастки, Джон, як зазначає Кулес, є "головним героєм франшизи та жертвою, яка намагається виплутатися з жахливих ситуацій та помститися за себе та інших, хто став жертвами цих шахрайських "медичних експертів".

***

Варто зазначити, що ексклюзивні права на франшизу "Пила" має американська компанія Lionsgate, яка після інциденту з прокатом стрічки "Джон Уік 4" в Росії офіційно заборонила прокат та демонстрацію фільму "Пила Х" на территорії РФ.

Вас також можуть зацікавити новини: